Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
DTM

DTM: Invaller Maximilian Paul rijdt in GRT-Lamborghini in de regen naar sensationele overwinning

230806 DTM R2 Vermeulen
Thierry Vermeulen reed voor de tweede keer dit weekeinde in de punten in de DTM, ditmaal werd hij achtste

Sensatie in de Eifel: pas een week geleden wist Maximilian Paul dat hij als vervanger voor Mick Wishofer in de GRT-Lamborghini in de DTM zou zitten, nu won de 23-jarige rijder uit Dresden op de Nürburgring in pas zijn vierde DTM-race, nadat hij als 13e was gestart. Het is tevens de eerste overwinning voor het Oostenrijkse team van Gottfried Grasser, terwijl Paul de achtste DTM-racewinnaar in de achtste race dit seizoen is. Laurin Heinrich eindigde in de regenrace met de Team Bernhard-Porsche als tweede, voor Lucas Auer in de Winward-Mercedes, die lange tijd het veld aanvoerde, maar met de tweede set regenbanden wat tempo verloor. Thierry Vermeulen deed het opnieuw prima, eindigde als achtste en reed daarmee voor de tweede keer dit weekeinde in de punten. Thomas Preining werd met de Manthey-Porsche vijfde en behoudt daarmee de leiding in de tussenstand.

Tekst: René de Boer (Twitter: @renedeboer)
Foto’s: ADAC

Ricardo Feller was voor de tweede keer dit seizoen na Zandvoort de snelste in de kwalificatie. De Abt-Audi-coureur kon daarmee drie punten voor het kampioenschap laten bijschrijven. Hij reed in een rommelige kwalificatie op een na regen opdrogende baan uiteindelijk een tijd van 1:29,562 minuten. Naast hem op de eerste rij staat titelverdediger Sheldon van der Linde met de Schubert-BMW. Daarachter behaalde Jack Aitken als derde zijn tot nu toe beste DTM-kwalificatieresultaat met de Emil Frey Racing-Ferrari, maar hij werd drie plaatsen teruggezet omdat hij tijdens een rode-vlagsituatie niet voldoende vertraagd had. Na de zaterdagsrace volgde een BoP-aanpassing, waarmee de Ferrari’s tien kilo mochten uitladen. Winward-Mercedes-rijders David Schumacher en Lucas Auer starten respectievelijk als vierde en vijfde, gevolgd door Marco Wittmann met de Project 1-BMW. Thierry Vermeulen kwalificeerde zich als 23e en heeft de drie SSR-Lamborghini’s achter zich, met Franck Perera, Alessio Deledda en de racewinnaar van gisteren, Mirko Bortolotti. Bortolotti was een van de rijders die in de beginfase op een natte baan spinde, waarna hij niet meer kon wegrijden. Dat leidde tot een onderbreking met de rode vlag. Bortolotti reed daarna niet meer, zoals het reglement voorschrijft wanneer iemand een rode vlag veroorzaakt. De beide Porsche-rijders Ayhancan Güven (Team Bernhard) en Christian Engelhart (Toksport) ontbreken vandaag op het appel, hun auto’s zijn na de crash van gisteren te zwaar beschadigd.

DTM, 7. + 8. Rennen Nürburgring 2023 - Foto: Gruppe C Photography
Start van de zondagsrace met Sheldon van der Linde voor Auer, Engel en Schumacher (vrnl), pole-sitter Feller is al buiten beeld

Vanwege de omstandigheden wordt begonnen met twee formatieronden. De baan is grotendeels droog, maar de laaghangende bewolking voorspelt niet veel goeds. Bortolotti rijdt helemaal niet: zijn auto blijft met technische problemen in de pits staan, de Italiaan stapt ujt en het zijn helm af. Wittmann komt na de eerste formatieronde de pits in, hij vindt het blijkbaar te droog voor regenbanden en laat net als BMW-merkgenoten Sheldon van der Linde en René Rast slicks monteren. Als de race wordt vrijgegeven lijken pole-sitter Feller en de Mercedes-rijders op regenbanden in het voordeel, Sheldon van der Linde op slicks valt teug naar de tiende plaats. Broer Kelvin van der Linde heeft opnieuw pech: hij wordt geraakt door Dennis Olsen en gaat in de rondte, waarmee hij terugvalt naar de 22e plaats. Aan het eind van de ronde komt hij de pits in. Olsen parkeert zijn Porsche in de pits en valt uit. Thierry Vermeulen kent een sterke startfase: hij komt als 13e door.

Na vier ronden leidt Feller met 1,5 seconden voor David Schumacher, dan Auer, Heinemann, Aitken, Engel, Paul, Engstler, Heinrich en Preining. Paul plaatst een aanval op Engstler en gaat er voorbij, maar Engstler moet uitwijken via het gras. De wedstrijdleiding beslist dat Paul zijn positie weer moet teruggeven. Maini gaat in de rondte, maar kan zijn race voortzetten.

Wittmann rijdt in de zevende ronde op slicks de snelste rondetijd in het veld, maar het wordt allengs donkerder en de regen lijkt ook wat sterker te worden. In de achtste ronde passeert Auer zijn teamgenoot Schumacher en neemt daarmee de tweede plaats over. Verderop strijden Engel en Stolz, nog twee Mercedes-rijders om de negende plaats. Mattia Drudi glijdt van de baan.

In de negende ronde haalt Auer Feller in en verovert de leiding. Korte tijd later verliest Feller ook de tweede plaats aan Schumacher, terwijl ook Heinemann de Audi-rijder passeert. Bij Feller zijn de banden schijnbaar aan hun einde. De rijders op slicks vallen intussen flink terug, de baan is nu echt nat. Aitken schiet in de AMG-Arena rechtdoor en de Ferrari blijft een tijdlang staan, maar uiteindelijk kan de Brit toch weer wegrijden. Heinemann zet zijn opmars voort en passeert Schumacher voor de derde plaats. Na 20 minuten gaat het pitstopvenster open. Niederhauser en Feller zijn de eerste twee die stoppen. Auer leidt voor Heinemann, Schumacher, Paul, Engstler, Stolz, Heinemann, Engel, Owega en Perara. In de 14e ronde passeert Paul Schumacher en Heinemann en verovert zo de tweede plaats. De prestatie van Maximilian Paul, pas voor de eerste keer dit seizoen in de DTM aan de start, is opmerkelijk. Ook Luca Engstler rijdt sterk, nadat hij de afgelopen races veel problemen kende.

In de 19e ronde stopt Thomas Preining, de leider in het kampioenschap. Aan de Porsche hangt de frontpartij los, maar de Oostenrijker rijdt na de stop zo weer weg. Preining voert het regiment van rijders die al gestopt zijn aan, voor Heinemann, Feller, Schumacher en Perera. In de 22e ronde is er een full-course yellow nadat Deledda in de eerste bocht gecrasht is, dezelfde plek waar hij ook gisteren al strandde. Alleen Auer, Paul, Heinrich, en Vermeulen moeten nog de pits in. Er staan nog twee minuten op de klok waarin het pitstopvenster open is. Ze komen allemaal aan het eind van de ronde binnen. Auer blijft aan de leiding, voor Paul, Heinemann en Engstler. Vermeulen kwam een paar seconden na het verstrijken van de toegestane tijd voor de pitstops binnen, de vraag is of daarmee zijn stop telt, maar vanuit de wedstrijdleiding komt korte tijd later het bericht dat alles in orde is.

Nürburg: DTM Nürburgring 2023 on August, 6, 2023, (Photo by Hoch Zwei)
Slippery when wet: Maximilian Paul in de GRT-Lamborghini op weg naar zijn eerste DTM-overwinning

De rangorde in de 25e ronde, als de race weer wordt vrijgegeven en iedereen zijn stop gemaakt heeft: Auer voor Paul, Heinrich, Engstler, Engel, Preining, Feller, Vermeulen, Heinemann en Schumacher. Maximilian Paul heeft ondertussen het gat naar Auer zo goed als dichtgereden, met nog een kwartier te gaan. In de 26e ronde plaatst Paul zijn eerste aanval, maar Auer verdedigt vooralsnog zijn positie. Dat is echter slechts een kwestie van tijd, want de Lamborghini ligt duidelijk stabieler dan de Mercedes. Een ronde later lukt het in de AMG-Arena na een spannend deur-aan-deur-duel: Paul rijdt aan de leiding.

Vervolgens kan Paul met ogenschijnlijk gemak bij Auer wegrijden en bouwt een voorsprong van ruim vier seconden op. Auer komt intussen meer en meer onder druk van Laurin Heinrich, die in de Bernhard-Porsche op de derde plaats rijdt. In de 31e ronde passeert Heinrich Auer en pakt zo de tweede plaats. Maini raakt in de Kurzanbindung van de baan en belandt in de bandenstapels, met nog minder dan drie minuten te gaan. De safety-car komt in actie. Dat is de bevrijding voor Lucas Auer, die de hete adem van Maro Engel in de nek voelt. De wedstrijdleiding meldt dat de race niet meer vrijgegeven wordt. Daarmee wint Maximilian Paul op sensationele wijze zijn pas vierde DTM-race, voor Laurin Heinrich, Lucas Auer, Maro Engel, Thomas Prening, Luca Engstler, Thierry Vermeulen, David Schumacher en Franck Perera.

DTM, 7. + 8. Rennen Nürburgring 2023 - Foto: Gruppe C Photography
Laurin Heinrich, vorig jaar kampioen in de Porsche Carrera Cup Deutschland, behaalde nu zijn eerste DTM-podiumplaats
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet