Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Sportscars

Sportscars: Pipo Derani rijdt Action Express-Cadillac naar IMSA-pole-position op Road America

230806 IMSA quali Derani pole
Voor de tweede maal dit jaar na Sebring was Pipo Derani de snelste in de IMSA-kwalificatie

Pipo Derani behaalde in de Whelen-Action Express-Cadillac de pole-position voor de IMSA-race op het circuit van Road America. Met zijn tijd van 1:47,730 minuten was hij 0,068 seconde sneller dan Matt Campbell in de nummer 7-Porsche. In LMP2 was George Kurtz in de Crowdstrike Racing-Oreca het snelst, Nico Pino behaalde de LMP3-pole in de nummer 33-Sean Creech Motorsport-Ligier. Snelste GTD-Pro-rijder was Alex Riberas in de nummer 23-Heart of Racing-Aston Martin, Madison Snow behaalde de beste startplaats in de GTD-klasse met de nummer 1-Paul Miller Racing-BMW.

Tekst: René de Boer (Twitter: @renedeboer)
Foto’s: IMSA


In de GTP-kwalificatie leek Matt Campbell met een succesvolle poging op weg naar de pole-position, maar in de slotfase dook Pipo Derani nog onder de tijd van de Australiër en behaalde daarmee voor de tweede keer dit seizoen de beste startplaats, na zijn eerdere kwalificatiesucces in Sebring. De Braziliaan deelt de auto met de Brit Alexander Sims. Achter Campbell, die samen met Felipe Nasr rijdt, kwalificeerde Sébastien Bourdais, de teamgenoot van Renger van der Zande, de nummer 01-Ganassi-Cadillac als derde. De auto is het voormalige testchassis van het team, dat werd opgebouwd voor de race na de zware schade vanwege de crash van Renger van der Zande in de slotfase van de afgelopen IMSA-race op Mosport. Mike Rockenfeller reed de kwalificatie in de JDC Miller Motorsports-Porsche, die hij deelt met Tijmen van der Helm, en kwam tot de negende tijd.

230806 IMSA quali Crowdstrike
Pole voor George Kurtz in de door Algarve Pro gerunde Crowdstrike-Oreca in LMP2

George Kurtz eindigde met een tijd van 1:53,621 minuten bovenaan in LMP2 met de CrowdStrike Racing by APR-Oreca. De CrowdStrike-baas was ruim een halve seconde sneller dan Rodrigo Sales in de nummer 8-Tower Motorsport-Oreca, Bij TDS Racing nam John Falb de plaats van de nog steeds geblesseerde François Hériau naast Giedo van der Garde in. Falb reed de nummer 35-Oreca naar de zevende startplaats in de klasse.

230806 IMSA quali Creech
De kleurrijke Sean Creech-Ligier start vanaf de eerste plaats in LMP3

In LMP3 was het Nico Pino, die dit weekeinde invalt voor de verhinderde Lance Willsey in de nummer 33-Sean Creach Motorsport-Ligier die met een tijd van 1:57,930 minten de ranglijst aanvoerde, voor de Jr III Racing-Ligier van Garg/Noble en de Riley-Ligier van Robinson/Burdon.

230806 IMSA quali Riberas
Alex Riberas reed de snelste GTD-Pro-tijd met de Heart of Racing-Aston Martin

In GTD-Pro was Alex Riberas in de nummer 23-Heart of Racing-Aston Martin met een tijd van 2:02,918 minuten het snelst, gevolgd door Dani Juncadella in de WeatherTech Racing-Mercedes en Jordan Taylor in de Corvette. Daarachter kwalificeerde Madison Snow zich als vierde van de GT’s en snelste GTD-rijder in de Paul Miller Racing-BMW. In zijn klasse volgde Brendan Iribe in de Inception Racing-McLaren als tweede, Frankie Montecalvo reed de nummer 12-Vasser Sullivan-Lexus naar de derde tijd in GTD. De nummer 91-KellyMoss with Riley-Porsche met Kay van Berlo en Alan Metni, waarin “brons”-rijder Metni de kwalificatie reed, start als twaalfde in de klasse.

230806 IMSA quali Snow
Madison Snow kwalificeerde de Paul Miller-BMW als snelste in GTD
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet