Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
IndyCar

Indycar: VeeKay kwalificeert zich als 19e in Nashville. Pole voor Scott McLaughlin. Debutant Lundqvist verrast

Rinus VeeKay had waarschijnlijk gehoopt dat de regen zou aanhouden want de Nederlander was op het natte stratencircuit van Nashville bijzonder geweest en had tijdens de laatste vrije training een tweede tijd laten noteren. Helaas speelden de weergoden de ECR-rijder niet in de kaart want het weer was na een onderbreking van drie uur volledig opgeklaard. Uiteindelijk behaalde Scott McLaughlin en Team Penske hun eerste pole dit seizoen. Onder de eerste zes kwalificeerden zich vijf coureurs van vijf verschillende teams.


2023 Scott McLaughlin
Scott McLaughlin op weg naar de pole in Nashville.

Tekst: Willem J. Staat
Foto´s: Indycar


VeeKay kwalificeert zich als 19e in Nashville. Pole voor Scott McLaughlin. Debutant Lundqvist verrast

De Zweed Linus Lundqvist was de grootste verrassing tijdens de kwalificaties in Nashville. Als invaller voor Helio Castroneves wist hij zich gemakkelijk in de Top 12 te kwalificeren. Het betekende voor het team van Meyer Shank Racing een behoorlijke opleving. De sensatie van dag van iemand die tot gisteren slechts nauwelijks een uur in de auto gezeten had. Pato O`Ward en Colton Herta kwalificeerden zich resp. als tweede en derde. Daarachter volgden Palou, Malukas en Grosjean.

Firestone Fast Six
McLaughlin, Herta, Malukas, Grosjean, O´Ward en Alex Palou haalden na een lange dag de Fast Six terwijl Palou en Grosjean in Turn 1 bijna een incidentje hadden omdat de Andretti Autosport-rijder iets van zijn lijn afweek. O´Ward had een 1.15.3506 laten registreren en bleef samen met Grosjean voor de laatste afstellingen nog even in de pits. Vervolgens brandde de strijd om de pole los waarbij McLaughlin een spectaculaire 1.14.6099 liet registreren. Alleen Pat O´Ward slaagde er op gebruikte banden nog in om bijna de tijd van McLaughlin te evenaren. In feite deed McLaughlin voor de tussenstand in het kampioenschap hier al goede zaken. Voor McLaughlin betekende het zijn tweede achtereenvolgende pole in Nashville

Kwalificatiegroepen
Groep 1

VeeKay, McLaughlin, Dixon, Newgarden, Canapino, Pedersen, Rahal Ferrucci, Castroneves, Malukas, Lundqvist, Lundgaard, Rossi

Groep 2

Ericsson, Power, Armstrong, Hunter Reay, Palou, O´Ward, De Francesco, Kirkwood, Robb, Harvey, Rosenqvist, Ilott, Herta, Grosjean

2023 VeeKay
VeeKay had liever dit gezien.


Groep 1
Met een vertraging van ruim drie uur kon de kwalificatie eindelijk in Nashville gestart worden. Waarschijnlijk had VeeKay op nog meer natte omstandigheden gehoopt want onder regenachtige omstandigheden was zijn auto ideaal. De sessie was nauwelijks begonnen of Benjamin Pedersen zorgde al voor de eerste rode vlag. De Deense Amerikaan ofwel de Amerikaanse Deen die voor A.J. Foyt Racing uitkomt verremde zich en liet helaas zijn motor afslaan. Lundgaard opende de sessie met een tijd van 2.11.7061. Met nog vijf minuten te gaan ging VeeKay als eerste voor een nieuwe compound naar binnen. Vervolgens kwamen de snelle tijden. Scott McLaughlin liet als eerste een 1.15.8671 noteren. Daarna was Scott Dixon 0.7310 secs langzamer. Helaas kreeg Agustin Canapino, die in het begin van de sessie snel was, vanwege te snel rijden in de pitlane een tijdstraf opgelegd.

McLaughlin, Dixon en Rossi vochten voor de snelste tijd in hun groep. Debutant Linus Lindqvist die bij Meyer Shank Simon Pagenaud vervangt zorgde voor een sensatie door de zesde tijd op te eisen. McLaughlin, Dixon, Malukas,Rossi, Newgarden en Lundqvist gingen door naar de Fast 12. VeeKay liet de 10e tijd registreren. Waarschijnlijk is Lundqvist de juiste rijder voor Meyer Shank Racing om het team verder naar voren te brengen. Tot vrijdag had de Lundqvist slechts een uur in de auto gezeten. Overigens was hij maar 2/10e sneller dan zijn teamgenoot Helio Castroneves.

Groep 2

In de tweede groep opende Arrow McLaren SP-coureur Felix Rosenqvist de sessie met 1.169896. Vervolgens liet Alex Palou als eerste een supertijd van 1.15.6071 registreren. Will Power had vervolgens met een elfde tijd even een momentje om de auto onder controle te houden maar wist snel te corrigeren. Vervolgens liet Andretti Autosport-coureur Colton Herta een 1.15.5242 noteren. Herta, Palou en Kirkwood gaven met nog twee minuten te gaan eigenlijk de toon aan in deze sessie. Palou liet een tijd van 1.15.0849 op de klok zetten terwijl Will Power ook nog eens de muur raakte. Herta, Kirkwood, Palou, O´Ward, Grosjean, Power gingen na een spannende sessie door naar de Fast 12.

2023 Linus Lundqvist
Debutant Linus Lundqvist overtrof alle verwachtingen.

Fast 12
Colton Herta opende de sessie met een 1.19.4089. Vervolgens antwoordde Alexander Rossi met een 1.19.3886. Tijden die niet langer stand hielden. Grosjean, Palou, McLaughlin doken vrijwel direct onder deze tijd. Daarna was het de beurt aan Scott McLaughlin om zijn stempel op de Fast 12 te drukken. De Penske-coureur liet een 1.15.1900 noteren. Met nog vier minuten te gaan ging vrijwel iedereen voor een laatste attack naar binnen. Grosjean en Malukas gingen onder tijd van McLaughlin terwijl O´Ward beiden voorbij streefde. Met nog 00.18 secs te gaan raakte Scott Dixon de muur en moest de sessie met een Code Rood onderbroken worden. Eén van Dixon´s zeldzame fouten overigens.

Het betekende dat de overige elf kandidaten de kans voor één vliegende ronde kregen. Voor Newgarden een gelukje want hij had net zijn snelste ronde verknald en stond als 9e op de timing genoteerd. O´Ward, Palou en Malukas besloten om niet meer naar buiten te gaan. O´Ward, Herta, Palou, McLaughlin, Grosjean, Malukas kwalificeerden zich voor de Fast Six. Debutant Lundqvist kwalificeerde zich als elfde voor zijn eerste Indycarwedstrijd. Gebrek aan grip level was de oorzaak van Scott Dixon´s crash. Josef Newgarden kwalificeerde zich op zijn thuiscircuit als negende.

2023 Starting grid
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet