Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
GT

ADAC GT4 Germany: Tweede seizoenszege Mercedes-duo Springob/Primm in regenrace, Nederlanders kansloos vanwege BoP

ADAC GT4 Germany, 5. + 6. Rennen Nürburgring 2023 - Foto: Gruppe C Photography
Nathan Schaap was met de Allied Racing-Porsche als 17e de best geklasseerde Nederlander

Jan-Philipp Springob en Simon Connor Primm zijn met de CV Performance-Mercedes winnaars geworden van de eerste race van het weekeinde in de ADAC GT4 op de Nürburgring. Voor het duo was het na hun succes in de zaterdagsrace bij de seizoensstart in Oschersleben de tweede zege van het seizoen. In de regenrace, die na een crash van twee rijders tien minuten moest worden onderbroken, eindigden de beide Aston Martin-duo’s Mike David Ortmann/Hugo Sasse (ProSport) en Theo Nouet/Ben Dörr (Dörr Motorsport) als tweede en derde. De BMW’s hadden ditmaal vanwege een BoP-aanpassing niets in te brengen en daarmee waren ook de beide Nederlanders Mex Jansen (Walkenhorst-BMW) en Maxime Oosten (Project 1-BMW) volstrekt kansloos. Jansen eindigde samen met zijn Duitse teamgenoot Nico Hantke als 21e, Oosten sloot samen met Michal Makes als 26e af. De best geklasseerde Nederlander was Nathan Schaap, die samen met Alexander Hartvig in de Allied-Porsche 17e werd.

Tekst: René de Boer (Twitter: @renedeboer)
Foto’s: ADAC


Na twee ronden achter de safety-car wordt de wedstrijd vrijgegeven. Hugo Sasse bouwt als leider een kleine voorsprong op, voor zijn Aston-Martin-merkgenoten Dörr en Rennhofer. In de zesde ronde gaat het mis voor de nummer 18-Mercedes van Alex Connor en de nummer 30-Porsche van Max Kronberg, die beide van de baan glijden en hard in de bandenstapels belanden. Met nog 48 minuten en 48 seconden wordt de rode vlag gezwaaid en de klok stopgezet. Er rijden drie Aston Martins op de eerste drie plaatsen, met Hugo Sasse voor Ben Dörr en Raphael Rennhofer, daarachter de CV-Mercedes van Jan Philipp Springob en de Porsche van David Jahn. De best geklasseerde auto met Nederlandse inbreng is de nummer 22-Allied-Porsche op de twaalfde plaats.

230805 GT4 Start R1
Start op een natte baan

Na tien minuten wordt de wedstrijd hervat, uiteraard achter de safety-car. Als de race weer wordt vrijgegeven, blijven de Aston Martins op de eerste drie plaatsen, grotere incidenten blijven uit. Möller Madsen krijgt van Springob een tik op de achterkant van zijn Porsche en gaat eenmaal in de rondte, maar kan de race daarna voortzetten. In de 14e ronde wordt de Porsche van David Jahn geraakt door Mercedes-rijder Bulatov. De Porsche strandt met schade, de safety-car komt in actie. Veel teams maken daarvan gebruik voor de pitstop. Een ronde later passeert Bulatov Sasse bij het opkomen van het rechte stuk en neemt zo de leiding over.

De regen neemt weer toe, wat een probleem is voor degenen die voor slicks gekozen hebben. Mex Jansen, die de Walkenhorst-BMW heeft overgenomen, rijdt op de 22e plaats, voor Nathan Schaap in de Allied-Porsche. Maxime Oosten is 26e in de Project 1-BMW. Bulatov geeft de Eastside-Mercedes als leider in de wedstrijd over aan Marcel Lenerz. Daarmee kan Simon Connor Primm in de CV Performance-Mercedes de eerste plaats overnemen, Lenerz sluit als tweede aan, gevolgd door Aston Martin-rijders Mike David Ortmann en Theo Nouet.

230805 GT4 winner
De uiteindelijk winnende CV Performance-Mercedes van Jan-Philipp Springob en Simon Connor Primm

Lenerz verliest met de Eastside-Mercedes wat terrein en moet twee plaatsen prijsgeven aan Aston Martin-rijders Ortmann en Nouet, waarmee hij nog slechts vierde is. Dan komt van de wedstrijdleiding het bericht dat Primm, de leider in de race, een “penalty lap” moet afleggen vanwege een “unsafe release”, maar zijn voorsprong is genoeg om de eerste plaats te kunnen behouden. Nathan Schaap wordt geraakt door een concurrent en valt terug naar de 17e plaats.

In de slotfase zorgen de beide Aston Martin-rijders Nouet en Ortmann, uitkomend voor verschillende teams, voor een fraai duel om de tweede plaats, dat Ortmann met zijn routine in zijn voordeel weet te beslissen. Primm rijdt de overwinning naar huis, Ortmann en Nouet bezetten de tweede en derde plaats. Beste Nederlander is Nathan Schaap als 17e, Mex Jansen is 21e en Maxime Oosten 26e.

230805 GT4 Astons
Aston Martins eindigden op de tweede en derde plaats

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet