Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
DTM

DTM: Eerste overwinning voor Mirko Bortolotti, eerste DTM-punten voor Thierry Vermeulen

DTM, 7. + 8. Rennen Nürburgring 2023 - Foto: Gruppe C Photography
Mirko Bortolotti leidde van start tot finish en reed in de SSR-Lamborghini naar zijn eerste DTM-overwinning

Op de Nürburgring, waar hij vorig jaar met een onbezonnen actie zijn titelkansen verspeelde, haalde de Italiaanse Lamborghini-rijder Mirko Bortolotti nu zijn eerste overwinning in de DTM binnen. Vanaf pole gestart in een race, waarin een fikse regenbui voor tumult zorgde en er ook een safety-car-interventie was, bleef Bortolotti van start tot finish aan kop. De tweede en derde plaats gingen naar Oostenrijkers: Lucas Auer werd met de Winard-Mercedes tweede, Thomas Preining eindigde in de Manthey-Porsche op de derde plaats. Ook onze landgenoot Thierry Vermeulen kwam sterk voor de dag: met de Emil Frey-Ferrari werd hij als tiende geklasseerd.

Tekst: René de Boer (Twitter: @renedeboer)
Foto’s: ADAC


230805 DTM Bortolotti pole
Voor Bortolotti begon de dag al goed met de pole-position

In de kwalificatie eindigde Mirko Bortolotti, gisteren tijdens de trainingsdag al de snelste, opnieuw bovenaan met een tijd van 1:25,118 minuten. Daarmee was de rijder met de SSR-Lamborghini, de zevende verschillende pole-sitter van het seizoen, 0,16 seconde sneller dan Thomas Preining in de Manthey-Porsche. De beide Abt-Audi’s van Ricardo Feller en Kelvin van der Linde staan op de tweede startrij, gevolgd door Jack Aitken in de snelste van de beide Emil Frey-Ferrari’s op de vijfde plaats. Franck Perera (SSR-Lamborghini) was zesde, voor Dennis Olsen (Manthey-Porsche). Lucas Auer was als achtste snelste Mercedes-rijder, voor de beide BMW-coureurs René Rast en Marco Wittmann. Thierry Vermeulen reed in de andere Emil Frey-Ferrari de 14e tijd en behaalde daarmee zijn tot nu toe beste kwalificatieresultaat in de DTM.

Voorafgaand aan de start, waarbij de zon nog schijnt, is er wel de nodige onzekerheid, omdat er mogelijk regen op komst is, maar dat is in de Eifel niets bijzonders. Na een formatieronde achter de safety-car volgt de start. Bortolotti pakt de kop, Feller zit aan de binnenkant, Perera tikt Kelvin van der Linde in de rondte. Ook verderop is er contact. Auer is na de eerste drie bochten al opgeklommen naar de vierde plaats achter Bortolotti, Preining en Feller. Perera krijgt drie “penalty laps” voor de aanrijding met Kelvin van der Linde. Diens broer Sheldon strijdt met Thierry Vermeulen om de 13e plaats en passeert in de tweede ronde onze landgenoot.

DTM, 7. + 8. Rennen Nürburgring 2023 - Foto: Gruppe C Photography
Bij de start was het nog zonnig, maar regen zorgde voor extra actie

Feller zet Preining zwaar onder druk in het duel om de tweede plaats, waardoor Bortolotti kan uitlopen. Vermeulen strijdt opnieuw met Sheldon van der Linde, een leuk duel. Ook David Schumacher en Maximilian Paul mengen zich in de strijd. David Schumacher tikt Luca Solz in de rondte, nota bene een Mercedes-merkgenoot, waarmee Schumacher ook drie “penalty laps” incasseert.

In de twaalfde ronde laat Rast zijn duidelijk snellere teamgenoot Sheldon van der Linde passeren, de Zuid-Afrikaan is daarmee tiende. Ondertussen rijdt Vermeulen nog steeds keurig op de 13e plaats. Bortolotti heeft ruim drie seconden voorsprong op Preining, die nog steeds de hete adem van Feller in de nek voelt, Auer blijft vierde voor Aitken, Olsen en Wittmann. Na 20 minuten, in de 15e ronde, maakt Bortolotti melding van de eerste regendruppels, al is het effect nog beperkt. Heinrich is de eerste die naar binnen komt voor een pitstop.

Aitken stopt aan het eind van de 18e ronde, de regen wordt sterker, maar hij blijft op slicks. In de 19e rondew gaat het mis tussen Christian Engelhart en Ayhanan Güven. De Bernhard-Porsche van Güven is aan de achterkant zwaar beschadigd. Engelhart verliest bij het aanremmen van de eerste bocht de controle over de auto, raakt de vangrails aan de binnenkant, tolt terug op de baan en raakt de Porsche van Güven. De wedstrijdleiding roept een “full-course yellow” uit. Bortolotti en Preining komen de pits in, tal van rijders volgen een ronde later. Güven en Engelhart stappen ongedeerd uit. Bortolotti blijft vooraan, voor Preining, Feller, Auer en Rast. Vermeulen maakt in de 21e ronde een tweede stop voor regenbanden, want de regen wordt steeds sterker.

Ook Rast maakt een extra stop en kiest voor regenbanden. In de 23e ronde wordt het “full course yellow” opgeheven. Deledda spint in de eerste bocht van de baan, zijn Lamborghini blijft vast staan in het grind. In de pitstraat komt het bijna tot een aanrijding tussen Perera en Aitken als Perera wil wegrijden op het moment dat Aitken eraan komt. In de 24e ronde is het pitstopvenster weer gesloten. Bortolotti leidt voor Preining, Feller, Auer, Olsen, Wittmann, Sheldon van der Linde, Niederhauser, Vermeulen en Paul. Vanwege de gestrande auto van Deledda volgt een safety-car-fase, iets wat tijdens het pitstopvenster in principe niet gebeurt. Daarmee wordt de voorsprong van ruim zeven seconden die Bortolotti heeft opgebouwd, weer teniet gedaan. Aitken wisselt weer terug naar slicks, inmiddels is de regen opgehouden. Rast doet hetzelfde.

DTM, 7. + 8. Rennen Nürburgring 2023 - Foto: Gruppe C Photography
Bij de herstart zat Perera (94) met een ronde achterstand direct achter leider Bortolotti (92) en stopte de concurrentie af

In de 29e ronde wordt de race weer vrijgegeven, met nog zo’n 16 minuten te gaan. Bortolotti leidt, Perera rijdt daarachter met één ronde achterstand en houdt Preining flink op, waarmee Bortolotti verder kan uitlopen. Auer passeert Feller en Preining na een zeer sterke herstart vanwege het ophouden door Perea, waarmee hij twee posities wint. De wedstrijdleiding onderzoekt de handelwijze van Perera vanwege mogelijk onsportief rijgedrag.

Preining staat op de derde plaats flink onder druk van de zichtbaar snellere Feller, die er echter niet voorbij komt. Auer rijdt het gat naar Bortolotti dicht, maar de Italiaan haalt zijn eerste overwinning in de DTM binnen. Auer eindigt als tweede, voor Preining, Feller, Olsen, Wittmann, Sheldon en Kelvin van der Linde, Niederhauser en Vermeulen, waarmee onze landgenoot zijn eerste punten in de DTM binnen heeft.

DTM, 7. + 8. Rennen Nürburgring 2023 - Foto: Gruppe C Photography
De top 3 en een vertegenwoordiger van het winnende SSR-team
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet