Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
GT

ADAC GT4 Germany: Weinig vakantie voor Maxime Oosten

ADAC GT4 Germany, 1. + 2. Rennen Oschersleben 2023 - Foto: Gruppe C Photography

Na een korte zomerbreak staat aankomend weekend het derde raceweekend in het ADAC GT4 op het programma voor Maxime Oosten. Op de Nürburgring, het circuit waar Oosten eerder dit jaar de 24 uursrace won, gaat hij op jacht naar een goed resultaat. Tijdens de zomerstop heeft de Fries zeker niet stilgezeten. “Ik heb even kort kunnen genieten van de zon, maar ik heb vooral veel kilometers gemaakt op het circuit tijdens verschillende testdagen.”

Tekst en foto: PR

Tests met de BMW M4 GT3
Normaal gesproken kruipt Oosten achter het stuur van zijn BMW M4 GT4, maar voor deze testsessies werd een uitzondering gemaakt. Tijdens de testdagen op Oschersleben en de Nürburgring nam Oosten plaats in de BMW M4 GT3.

Op uitnodiging van FK Performance trok Maxime naar Oschersleben. Oud DTM-kampioen Bruno Spengler nam Maxime onder zijn hoede voor een testsessie in de BMW M4 GT3. “Het was geweldig om Maxime vandaag aan het werk te zien in de GT3. Het ging steeds een stukje beter en over de gehele dag gezien heeft Maxime echt grote sprongen gemaakt. Het was mooi om te zien hoe hij zich snel en eenvoudig aanpaste aan de M4 GT3. Dat hij zich snel aanpast was ook goed te merken op de baan. Hij reed erg consistent wat resulteerde in mooie constante rondetijden. Ik denk dat het voor Maxime een erg goede test was en hopelijk kunnen we in de toekomst vaker samenwerken.”

Maxime Oosten kijkt zelf tevreden terug op de testdag op Oschersleben. “Het was een hele gave ervaring om deze testdag te mogen doen, zeker met de begeleiding van Bruno Spengler. Hij heeft mij veel tips en tricks meegegeven waardoor ik de M4 GT3 echt goed kon ervaren. Ik kijk dan ook heel tevreden terug op deze testdag en ben blij dat FK Performance mij deze kans heeft gegeven.”

De testdag op de Nürburgring was georganiseerd door Project1, het team waarvoor Maxime Oosten uitkomt in het ADAC GT4 kampioenschap. “Maxime rijdt natuurlijk voor ons in het ADAC GT4 met een BMW M4 GT4, maar we wilden hem graag eens aan het werk zien in een GT3. In de ochtend ging Maxime voor het eerst de baan op en hij was direct vertrouwd met de werking van de auto. Na de eerste stints zijn we direct de data gaan analyseren. Maxime zijn tijden zaten dichtbij de rondetijden van onze DTM rijder en tweevoudig kampioen Marco Wittmann.”

Na het bestuderen van de videobeelden en data kreeg Oosten huiswerk mee voor het vervolg van de sessie. De focus lag op het benaderen van de rempunten en racelijn van Wittmann. “Gedurende de testdag wist Maxime continu te verbeteren. Aan het einde van de dag was het verschil tussen Maxime zijn tijd en Wittmann’s GT Masters kwalificatietijd slechts 1.00 seconde. Erg indrukwekkend”, zo blikt Project1 terug op de test van Maxime Oosten.

Voor Oosten was de test op de Nürburgring erg waardevol. “Het was leuk om in een GT3 over de Nürburgring te rijden. Ik heb hier dit jaar al meerdere keren gereden, maar het was leuk om eens in een M4 GT3 over het circuit te scheuren. Daarnaast heb ik ook heel veel geleerd tijdens de trainingsdag. Het was leerzaam om mijn data te vergelijken met die van Marco Wittmann, zo kon ik direct zien op welke plekken ik nog tijd kon winnen.”

Op en neer naar de Ring
Met het derde raceweekend in het verschiet vertrekt Oosten al vroeg naar de Nürburgring, waar op donderdag een test in zijn BMW M4 GT4 op de agenda staat. “We hebben iets goed te maken aankomend weekend dus we willen goed voor de dag komen op de Nürburgring. Hopelijk kunnen we tijdens de testdag veel kilometers maken en zo waardevolle informatie en data vergaren voor de races op zaterdag en zondag.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet