Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Sportscars

Sportscars: BMW benoemt Robin Frijns tot fabriekscoureur, Limburgse coureur opgenomen in LMDh-testprogramma met WRT

230802 Frijns 1 800
Robin Frijns is eindelijk opgenomen in het kader van de BMW-fabrieksrijders, wat al lang verwacht werd

Het was uiteindelijk slechts een kwestie van tijd en het lag absoluut voor de hand, nadat zijn vaste team WRT de status van BMW-fabrieksteam verworven had. Nu is ook Robin Frijns officieel BMW-fabrieksrijder, zoals we op deze website al regelmatig aankondigden. Meer dan verdiend voor de Limburgse coureur, die deel gaat uitmaken van het LMDh-fabrieksprogramma van BMW in het FIA WEC van volgend jaar en ook wordt betrokken bij het testwerk van het WRT-team met de BMW M Hybrid V8.

Tekst: René de Boer (Twitter: @renedeboer)
Foto’s: BMW

Officieel meldt BMW nog dat er “over de eerste racedeelnames van Frijns op een later tijdstip een beslissing wordt genomen”, maar natuurlijk laat BMW iemand met Frijns’ verdiensten als coureur, onder andere als LMP2-klassewinnaar in Le Mans en LMP2-kampioen in het WEC, niet alleen maar als testcoureur langs de zijlijn staan. Bovendien ligt het voor de hand om Frijns ook incidenteel in een GT3 te laten rijden, waarvoor er bij WRT vele mogelijkheden zijn.

30.07.2010 Budapest, Hungary, Robin Frijns (NED), Josef Kaufmann Racing gets pole position - Formula BMW Europe 2010, Rd 11 & 12, Hungary, Friday - - This image is Copyright free for editorial use © BMW AG
In 2010 won Frijns de titel in de toenmalige Formule BMW Europe

Hoewel Frijns de laatste jaren actief was met en voor Audi, totdat hij daar net als andere toprijders als Rast en Müller op tijd afscheid nam om naar andere mogelijkheden te zoeken en nu niet net zoals tal van andere Audi-coureurs eind dit jaar op straat staat, is hij ook bij BMW niet geheel onbekend. In 2010 won hij immers de titel in de Formule BMW Europe, het laatste seizoen dat er in die klasse in Europa geracet werd. Het was de eerste van een reeks kampioenstitels in de formulewagensport voor Frijns, die vervolgens onder de vleugels van WRT-baas Vincent Vosse met succes de overstap naar de GT-sport en daarna de lange-afstandsracerij maakte. Met Audi won hij drie races in de DTM, waarmee hij na Christijan Albers de op één na succesvolste Nederlandse DTM-rijder is. Sinds het einde van de Class 1-DTM concentreert hij zich op de LMP2-klasse in het WEC en de Formule E. In de laatstgenoemde klasse wordt binnen afzienbare tijd ook de bevestiging van zijn overstap naar het Envision-team verwacht.

“Het is super, na zoveel jaar terug te keren naar BMW, waar destijds in de Formule BMW Europe alles begonnen is”, zegt Frijns. “Ik kijk uit naar de nieuwe uitdagingen. Het perspectief om met deze auto te rijden en daarmee deel te kunnen uitmaken van een nieuw gouden tijdperk in de autosport is een grote motivatie.”

BMW-teambaas Andreas Roos, die eerder bij Audi direct getuige was van Frijns’ kwaliteiten, verklaart: “Robin Frijns is met zijn veelzijdigheid en zijn grote ervaring in de prototype-racerij een geweldige aanwinst voor ons kader van fabrieksrijders. In eerste instantie neemt hij deel aan het testprogramma met de BMW M Hybrid V8 voor de instap in het WEC. Hij kent het team en de serie zeer goed en kan beslist een waardevolle bijdrage leveren aan de succesvolle voorbereiding op het seizoen 2024. Kijkend naar zijn successen is het duidelijk, dat Robin Frijns ook in de GT-racerij een extreem sterke rijder is. Over eventuele racedeelnames zullen we echter pas op een later tijdstip een beslissing nemen. Eerst zijn we erg blij dat we hem bij ons in de BMW-M-Motorsport-familie hebben.”
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet