Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
RETRO

Eerbetoon Roger Williamson

Eerbetoon

29 Juli 1973. De Nederlandse Grand Prix Formule 1 is terug op Zandvoort na een jaar afwezigheid. Het Circuit is gerenoveerd en voldoet weer aan de internationale standaard van dat jaar. De organisatie heeft alles uit de kast gehaald om er een prachtig evenement van te maken. Een zonnige dag en 70000 toeschouwers zijn er klaar voor.

Zandvoort 29 juli 1973

In de zevende ronde van de wedstrijd crasht één van de grootste talenten uit Engeland van die tijd, de in Nederland niet zo bekende Roger Williamson. Zijn wagen rolt over de kop en komt brandend tot stilstand. Ondanks heroïsche pogingen van zijn vriend en mede coureur David Purley sterft Roger in de vlammen. De gruwelijke beelden gaan via TV rechtstreeks de wereld over. Een gitzwarte dag was het resultaat. Er valt heel veel te schrijven over het ongeluk. Ik wil mij beperken tot de conclusie dat niet één man of één organisatie alleen schuld heeft.

Zaal overzicht

29 juli 2023. In het kleine gehucht Arnesby in Engeland komen de nog levende vrienden, bekenden en lotgenoten van Roger Williamson bij elkaar. Roger had maar één grote sponsor in zijn leven: Tom Wheatcroft. Roger en Tom hadden een verhouding als vader en zoon. Ontroostbaar was Tom Wheatcroft dan ook in 1973 tot aan zijn dood in 2009. Kevin Wheatcroft de zoon van Tom besloot de herinnering aan Roger Williamson levend te houden en 50 jaar na dato was daar de opening van een bijzonder museum over het leven van Roger. Maar ook was deze samenkomst een eerbetoon.

Interviews on stage

De aanwezigen kregen een mooie presentatie van interviews en beelden. Het was ronduit ontroerend te zien en te horen hoe, na vijftig jaar, Roger nog steeds voortleeft in de harten van autosporters. Onder leiding van Simon Taylor werden oudgedienden als Ian Philips, Trevor Foster en Nick Jordan gevraagd naar persoonlijke herinneringen. Joanne Thompson, de nog levende nicht van Roger, bracht herinneringen uit haar jeugd mee. David Brodie, die in begin jaren 70 één van Roger’s grootste tegenstanders was in de toerwagens, was ook aanwezig. Hij vertolkte het gevoel van het gemis dat Roger nog steeds achterlaat.

Eerste kart Roger

Formule 3 1971

Formule 3 1972

Vrachtagen

Het museum heeft naast de originele vrachtwagen van Wheatcroft racing, twee van zijn karts, twee Formule 3 wagens en één formule 2 wagen van Roger. En heel veel memorabilia. De zoektocht naar aanvulling van de collectie gaat nog altijd verder.

Boek

achterkant boek

Deze dag werd ook het boek gepresenteerd over Roger Williamson. Een zeer fraaie collectie van herinneringen van vrienden, monteurs, tegenstanders en familie. Ieder in zijn eigen woorden en beleving. Samengesteld door Darren Banks en Kevin Guthrie. Beide mannen hebben al diverse autosport boeken op hun naam staan en staan garant voor een mooi resultaat. ISBN 978-1-7391249-3-9 van Publisher Performance Publishing. Van harte aanbevolen.

Standbeeld stond voorheen bij het Donington Museum

Prijzenkast

Voor mij persoonlijk was deze dag een soort van afsluiting na 50 jaar. Destijds was ik ooggetuige van het ongeluk en de beelden blijven voor altijd in je geheugen. Het museum is alleen op afspraak beperkt te bezoeken. Liefst is groepsverband. Dat Kevin Wheatcroft en zijn vrouw Alex er in geslaagd zijn om Roger Williamson weer onder de aandacht te brengen is wel duidelijk. Zo blijft autosport bijzonder.

RP

Bord met bezoekers

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet