Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
V8 Supercars

Supercars: Brodie Kostecki wint op een heetgebakerde Sydney Super Night. SVG converteert pole in zege

Brodie Kostecki heeft afgelopen zaterdagavond de eerste wedstrijd van het Sydney Super Night weekend gewonnen. Een wedstrijd die door enkele bizarre incidenten werd gekenmerkt. Vandaag zegevierde SVG als vanouds en behaalde een klinkende overwinning die hem voorlopig een derde plek in de tussenstand van het kampioenschap opleverde. Tijdens de persconferentie na de wedstrijd leverde Van Gisbergen van de sluier op of hij wel of niet in de Supercars blijft. Mocht het team geen goede opvolger vinden dan blijft hij nog een jaar aan. “Ik wil ze niet met lege handen achterlaten’’ verklaarde SVG die zich in de toekomst op de NASCAR Cup-series wil gaan focussen.

2023 Start R19
Start van R19 vandaag. Voor de tweede maal had André Heimgartner in BJR Chevrolet Camaro een uitstekende start dit weekend.

Tekst: Willem J. Staat
Foto’s: DJR Shell V Power Racing/Red Bull Ampol Racing/Brad Jones Racing/PR


Brodie Kostecki wint op een heetgebakerde Sydney Super Night. SVG converteert pole in zege
Erebus-coureur Brodie Kostecki behaalde tijdens de Beaurepaires Super Night in Sydney een klinkende overwinning. Alleen polesitter André Heimgartner van Brad Jones Racing leek een bedreiging te vormen. Bij het team van Brad Jones had men voor Heimgartner duidelijk op een one-stop strategie gegokt die aardig bleek te werken totdat de safetycar voor de gestrande auto van David Reynolds zestien ronden voor het einde in actie moest komen en daardoor werden Heimgartner’s kansen op de eindzege definitief om zeep geholpen. Heimgartner viel daardoor zelfs naar de veertiende plek terug en vormde in de slotfase geen bedreiging meer. Voor zowel de Will Davison (DJR Shell V Power Racing) als Heimgartner leverde de one-stop strategie niets op. Een gok die verkeerd uitviel

2023 Pole Heimgartner
André Heimgartner behaalde de pole voor R18.

Na 25 ronden wedstrijd beschikte Kostecki over een voorsprong van twee seconden op Cameron Waters, Will Brown, Jack LeBrocq, Scott Pye, James Courtney, James Golding, Chaz Mostert, SVG, Cameron Hill en Broc Feeney. Het was onduidelijk waarom Reynolds in de 35e ronde tot stilstand kwam en ook de safetycar-interventie liet even op zich wachten. Gedurende deze wedstrijdfase moesten Kostecki, Mostert en SVG nog voor hun laatste stop naar binnen. . Tot aan het Reynolds-incident beschikte Heimgartner zelfs over een voorsprong van meer dan 27 seconden. Na de herstart wist Kostecki de leiding te behouden gevolgd door Cameron Waters, Jack LeBrocq, Chaz Mostert, Scott Pye, SVG, James Courtney, Cameron Hill en Tim Slade. Polesitter André Heimgartner was geen factor meer en was naar P15 teruggevallen.


2023 Fullwood
Prachtige opname van Bryce Fullwood van BJR Racing die een redelijk goed weekend had.

Gedurende deze wedstrijdfase legde men Tickford-coureur Cameron Waters vanwege een unsafe release ten nadele van Broc Feeney een tijdstraf van vijf seconden op hetgeen leidde tot een leidde tot een woede uitbarsting via de boordradio. “What is f…ing wrong with this sport. They wonder why all their drivers f…en leave them.” De wedstrijdleiding reageerde niet maar zou dit korte tijd later wel op een ander incident doen waarvoor Erebus-team mede-eigenaar Barry Ryan flink bestraft werd. In het zicht van de finish waren zijn coureur Will Brown en SVG flink in gevecht om de laatste podiumplek. Daarbij was er een lichte touché tussen Brown en SVG waarvoor laatstgenoemde in de allerlaatste ronde van de wedstrijd werd bestraft en naar de zevende plek werd terugverwezen.

2023 Kostecki
Mooie avond voor Brodie Kostecki. Voor zijn teambaas Barry Ryan werd het een mindere aangelegenheid.


Barry Ryan werd kort na de wedstrijd hierover geïnterviewd en liet zich in niet mis te verstane bewoordingen over de acties van SVG en de Supercars-organisatie uit. Een reactie van de organisatie liet dan ook niet snel op zich wachten. Een geldboete van 5000 Australische Dollars waarvan 2500 voorwaardelijk en een publieke taakstraf……. Terwijl Waters nog op de steun van SVG en Chaz Mostert voor zijn uitlatingen kon rekenen vonden de uitspraken van Ryan nergens gehoor…… Chaz Mostert eindigde na een indrukwekkende performance als tweede terwijl Ryan’s coureur alsnog als derde geklasseerd werd. Het was misschien beter geweest als de overijverige teambaas voor de TV camera’s even zijn mond had gehouden. Omgaan met de media is ook een vak.

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet