Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Formule 1

Formule 1: Alpine ontslaat teambaas Szafnauer en sportief directeur Permane

Rd 11 British Grand Prix Friday 7th July 2023 Silverstone England

Twee weken na het ontslag van Laurent Rossi als CEO bij Alpine, heeft de Franse renstal tijdens het Belgische Grand Prix-weekend nu ook de rest van haar topmannen de deur gewezen. Het prestigieuze automerk laat in een statement weten dat de behaalde resultaten niet konden tippen aan de verwachtingen van het bestuur.

Tekst: Redactie Autosport.nl
Foto: Alpine


Alpine F1 wist vorig seizoen als vierde af te sluiten, en liet vooraf aan 2023 weten het daaropvolgende seizoen op dezelfde eindplaats te willen eindigen. De Franse renstal met coureurs Pierre Gasly en Esteban Ocon kende echter een valse start, en zag concurrenten Aston Martin en McLaren aan zich voorbij komen.

De resultaten zijn dit jaar tot nu toe flink tegengevallen, en leek het een kwestie van tijd alvorens er bij het hoofdkwartier in Viry koppen zouden rollen. Twee weken geleden kondigde Alpine aan dat het haar toenmalig CEO Laurent Rossi heeft ontslaan, en nu laat de Franse renstal in haar statement weten nog meer in haar bestuur te gaan snijden.

Zo zijn teambaas Otmar Szafnauer en sportief directeur Alan Permane vanaf het Belgische Grand Prix-weekend werkloos, en liet technisch directeur Pat Fry eerder al weten dat hij de overstap naar Williams heeft gemaakt. Volgens de aankondiging zijn Szafnauer en Alpine 'tot een overeenstemming gekomen' om elkaars wegen te laten scheiden.

Renault CEO Bruno Famin meldde het volgende: "De resultaten komen duidelijk niet overeen met onze verwachtingen. We zaten niet op dezelfde lijn wat betreft de tijdlijn van hoe we het gewenste prestatieniveau willen bereiken waar we naar streven. We zijn niet waar we wilden zijn", zijn de harde woorden, maar duidelijke woorden van Famin.

Famin wil Szafnauer en Permane wel bedanken voor hun bijdrage: "Het zijn geweldige mensen. We zijn ze echt dankbaar voor alles wat ze het team hebben gebracht - voor een zeer lange tijd voor Alan (Permane), die 34 jarig in Enstone heeft gewerkt. Met Otmar (Szafnauer) hebben we vorig jaar de vierde plaats in het kampioenschap behaald, wat een goede prestatie was.

Maar we zaten niet op dezelfde lijn wat betreft de tijdlijn op een bepaald prestatieniveau te bereiken. We zijn overeengekomen om onze wegen te laten scheiden, en dat is het", concludeert Famin.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet