Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
GT

GT: Recordzege in British GT, verrassingen in GT World Challenge Asia en gave gevechten in GT Open

230722 Start
Met de oude oval op de achtergrond gingen 33 auto's van start in het Aziatisch GT-kampioenschap op Motegi

Hier blikken we terug op de Fanatec GT World Challenge Asia powered by AWS op Mobility Resort Motegi waar we nieuwe winnaars zagen en problemen voor kampioenschapskandidaten, de International GT Open op Circuit Paul Ricard waar tot de laatste meters werd gestreden om de zege, en het Intelligent Money British GT Championship op Autódromo Internacional do Algarve waar Jonny Adam het recordaantal overwinningen evenaarde.

Tekst: Vincent Bruins (Twitter: @VincentJBruins)
Foto's: GT Sport & SRO


GT World Challenge Asia

Ling Kang (Phantom Pro Racing) ving de zaterdagsrace op het Japanse circuit van Motegi aan vanaf pole position, maar James Yu (Audi Sport Asia Absolute Racing) won uiteindelijk samen met Andrew Haryanto na een geweldige tweede stint. Yuta Kamimura en Hiroaki Nagai (Porsche Center Okazaki) maakten zes posities goed om als tweede over de streep te komen. Ze namen daarmee de leiding over in het Japan Cup-kampioenschap. Anthony Liu en Fabian Schiller completeerden het podium. Cao Qi en Ling zegevierden nog wel in de Silver Cup voor de Porsche van Ye Hongli en Yuan Bo (R&B Racing). Het laatstgenoemde duo werd flink opgehouden door een wanhopige inhaalactie van Chris Chia (Phantom Pro Racing) die ook de andere R&B Racing-bolide van Lu Wei en Dennis Olsen uitschakelde. Kampioenschapsleider Vutthikorn Inthraphuvasak (AAS Motorsport by Absolute Racing) werd geraakt door niemand minder dan zijn teamgenoot Bao Jinlong en zou geen punten scoren.

230722 HaryantoYu
Dankzij hun eerste overwinning liggen Haryanto en Yu niet ver achter Ibrahim & Stolz, Liu, Inthraphuvasak en Lu in de tussenstand

UITSLAG RACE 1

Tijdens de zondagswedstrijd was er een flinke crash in de openingsronde. Race 1-winnaars Haryanto en Yu waren een van de zeven betrokkenen evenals Am-kampioenschapsleiders Bian Ye en Hu Yuqi (Climax Racing). Lu versloeg Bao in de slotfase en won samen met Olsen. Achter Bao en Matteo Cairoli pakten Prince Abu Bakar Ibrahim en Luca Stolz (Triple Eight JMR) het laatste plekje op het podium. Het Mercedes-AMG-duo ligt nu eerste in de tussenstand. Ye en Yuan maakten er een dubbelzege van voor R&B Racing door te winnen in de Silver Cup voor Cao en Ling. Na pech eerder in het seizoen hadden Hiroshi Hamaguchi en Mineki Okura (The Spirit of FFF Racing) eindelijk wat geluk: ze wonnen op beide dagen in de klasse voor amateurrijders. YZ Racing with BMW M Team Studie was onverslaanbaar in de GT4-divisie met Masaki Kano en Manabu Orido.

UITSLAG RACE 2

International GT Open

Maximilian Paul (Oregon Team) kwalificeerde zich op pole position voor de zaterdagsrace op Paul Ricard en bleef in zijn stint aan de leiding voor Charlie Fagg (Optimum Motorsport). Een minder goede pitstop van Paul zorgde ervoor dat Pierre-Louis Chovet achter Faggs teamgenoot Sam De Haan terechtkwam. Chovet reed een gat van tien seconden dicht en viel De Haan aan met nog twee ronden te gaan. De Fransman was iets te gretig, raakte de McLaren en spinde. Chovet en Paul vielen terug buiten de punten vanwege ophangingsproblemen, terwijl Fagg en De Haan er met de zege vandoorgingen. Diego Menchaca en Marcos Siebert (Team Motopark) verdienden de tweede plaats voor Patrick Kolb en Alfred Renauer (Lionspeed GP). Eddie Cheever III en Marco Pulcini (AF Corse) domineerden in de Pro-Am-klasse voor Pek Sanporn Jao-Javanil and Miloš Pavlović (Bonaldi Motorsport). Alessandro Cozzi & Giorgio Sernagiotto en Conrad Grunewald & Jean-Claude Saada scoorden een één-tweeresultaat voor AF Corse in de Am-klasse.

230722 FaggDeHaan
Fagg en De Haan verlieten Le Castellet met één puntje voorsprong op Menchaca en Siebert

UITSLAG RACE 1

Chovet en Paul reden in de zondagswedstrijd vlekkeloos naar de overwinning. Christopher Haase en Simon Reicher (Eastalent-Racing) vielen uit na een crash bij de start in Race 1, maar in Race 2 pakten de kampioenschapskandidaten een prima tweede plaats. Menchaca en Siebert completeerden het podium voor Reece Barr & Mikael Pitamber (SPS automotive performance), Kolb & Renauer en Fagg & De Haan. Na P3 in Pro-Am op de zaterdag wonnen Andrew Gilbert en Fran Rueda (Altitude Racing by Optimum Motorsport) hun klasse op de zondag voor Yannick Mettler & Dexter Müller (CBRX by SPS) en Jao-Javanil and Pavlović. Heiko Neumann en Timo Rumpfkeil (Team Motopark) versloegen de AF Corse-Ferrari’s in de klasse voor amateurrijders.

UITSLAG RACE 2

British GT Championship

Miguel Ramos ving de eerste Intelligent Money British GT Championship-race ooit in Portugal aan vanaf pole position, maar de McLaren-rijder, voor wie Portimão zijn thuiscircuit is, werd halverwege uitgeschakeld door de andere door Garage 59-gerunde bolide van Sky Tempesta-coureur Jonathan Hui. Dat opende de deur voor John Ferguson (RAM Racing), James Cottingham (2 Seas Motorsport), Mark Sansom (Barwell Motorsport), Matt Topham (Enduro Motorsport) en Ian Loggie (2 Seas Motorsport) om te strijden om de overwinning. Cottingham versloeg Ferguson en reed samen met Jonny Adam als eerste richting het zwart-witgeblokt. Adam heeft daarmee het recordaantal overwinningen in British GT geëvenaard. De teller staat op negentien en Adam staat nu gelijk met Phil Keen. Rob Bell & Mark Radcliffe (Optimum Motorsport) en Shaun Balfe & Sandy Mitchell (Barwell Motorsport) maakten in de slotfase een inhaalslag en kwamen op het podium terecht. Ferguson en Raffaele Marciello versloegen de BMW van Dan Harper en Darren Leung (Century Motorsport) voor de vierde positie.

220723 AdamCottingham
Adam en Cottingham breidden hun kampioenschapsleiding uit naar 28 punten voor Harper en Leung

Chris Froggatt en Hui werden voor het eerst in vier races verslagen in Silver-Am door Sansom en Will Tregurtha. Iain Campbell en James Kell (RACE LAB) completeerden het podium in die klasse. In de GT4-divisie liepen de McLaren van Silver Cup-kampioenschapsleiders Charles Clark & Jack Brown (Optimum Motorsport) en de BMW van Pro-Am-kampioenschapsleiders Carl Cavers & Lewis Plato (Century Motorsport) al vroeg schade op na contact tussen Cavers en Brown. Michael Johnston en Chris Salkeld (Century Motorsport) maakten er goed gebruik van om te winnen in de GT4-divisie. Ian Gough en Tom Wrigley (RACE LAB) werden tweede in GT4-Pro-Am voor Mike Simpson en James Townsend (Toro Verde GT). De R Racing-Aston Martin van Seb Hopkins en Josh Miller verloor de zege in de GT4-Silver Cup aan Darren Burke en Harry George (Enduro Motorsport) na een crash met een van de Raceway Motorsport-Ginetta’s. Aston Millar & Josh Rowledge (DTO Motorsport) en Matt Cowley & Erik Evans (Academy Motorsport) verdienden de andere plekken op het Silver Cup-podium.

UITSLAG RACE
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet