Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
IndyCar

Indycar: Josef Newgarden The King of the Ovals wint Iowa. Indrukwekkende performances Palou en Rosenqvist.

Penske-coureur Josef Newgarden heerste voor de tweede achtereenvolgende dag op Iowa. VeeKay was niet echt een factor. Een extra stop van McLaughlin om bij zijn teamgenoten in de aanval te gaan werd eigenlijk door een neutralisatie teniet gedaan waardoor de Nieuw Zeelander opnieuw terug bij af was. Zelfs een neutralisatie kort voor het einde kon Newgarden van de overwinning houden. Ondanks een ronde achterstand in de beginfase reed Alex Palou een indrukwekkende wedstrijd en eindigde als derde. Winnaar Josef Newgarden was hoogst verbaasd om de Spanjaard in parc fermé te zien.

2023 Newgarden 2
Josef Newgarden kroonde zichzelf tot de koning van de ovals in Iowa vandaag.

Tekst: Willem J. Staat
Foto´s: Indycar


Josef Newgarden The King of the Ovals wint in Iowa. Indrukwekkende performances Palou en Rosenqvist.
Josef Newgarden mag zich terecht de King of de ovals noemen maar zowel Felix Rosenqvist als Alex Palou reden in Iowa een indrukwekkende wedstrijd. Rosenqvist wist zich met de reserveauto vanaf een 16e plek naar P4 op te werken. Een strategische zet van Scott McLaughlin in de eindfase pakte eigenlijk verkeerd uit. De Penske-coureur kon niet meer bij zijn teamgenoten in de aanval gaan. Een indrukwekkende wedstrijd van Alex Palou die vanuit de staart van de Top 10 in de slotfase de laatste podiumplek greep. Het was eigenlijk een statement waarom hij dit jaar waarschijnlijk kampioen gaat worden. Met vijf achtereenvolgende oval overwinningen kwam Josef Newgarden op de eeuwig durende ranglijst op gelijke hoogte met de oval legendes A.J. Foyt en Al Unser Sr.

2023 duel McLaughlin Ericsson
Scott McLaughlin in gevecht met Marcus Ericsson. Beiden waren vooral in de beginfase erg sterk.

Race
Ed Carpenter vierde vandaag een klein jubileum de teameigenaar-coureur reed in Iowa zijn 200e wedstrijd. Kyle Kirkwood was vrijdagmiddag te laat bij het wegen en moest vandaag 10 minuten van de vrije trainingen missen. De start was een exacte kopie van de eerste wedstrijd gisteren met de drie Penske-rijders aan de leiding. Marcus Ericsson had een super openingsfase door van P10 naar P3 door te stoten. Ook O´Ward een goede start. Waarschijnlijk hadden beide rijders de replay van Ryan Hunter Reay´s raketstart gisteren goed bestudeerd. Sting Ray Robb en Benjamin Pedersen werden in de beginfase al na 9 ronden gelapt terwijl VeeKay zich stabiel op P14 bevond. De Nederlander moest korte tijd later zowel Felix Rosenqvist als Callum Ilott voorbij laten.

In de 30e ronde had Josef Newgarden iets meer vertrouwen in het verkeer en gaf zowel Will Power als Scott McLaughlin het nakijken. Kort daarop gingen zowel McLaughlin, Malukas als O´Ward aan Power voorbij terwijl Ed Carpenter al vanaf P4 naar P19 was teruggevallen. VeeKay beklaagde zich over te weinig grip en viel naar P22 terug. Zowel Carpenter, Ferrucci, Rahal en De Francesco gingen in de 43e ronde voor hun eerste stop naar binnen. VeeKay volgde in de 48e ronde.

Stand 50e ronde (Top10):
Newgarden, McLaughlin, O´Ward, Dixon, Malukas, Power, Ericsson, Palou, Rossi, Rosenqvist, Canapino.
Polesitter Will Power ging twee ronden later voor zijn eerste stop naar binnen. Kort daarvoor had Power meer dan een seconde per ronde op Newgarden verloren. Een mooi moment dat zowel Newgarden als Palou(die zich op dat moment ook op 1 ronde achterstand bevond) achterblijver Benjamin Pedersen in een fraaie sandwich namen.

Stand 70e ronde(Top 10)
: Newgarden, McLaughlin, Dixon, Power O´Ward, Ericsson, Malukas, Rahal, Herta, Kirkwood, VeeKay P21.
18 ronden later raakte Agustin Canapino de muur waarop de wedstrijdleiding besloot te neutraliseren. Canapino kwam er tijdelijk mee weg terwijl Rahal net als VeeKay gisteren het slachtoffer van de neutralisatie werd. De RLL-coureur was net als VeeKay gisteren kort daarvoor naar binnen geweest.

2023 Palou Newgarden
Alex Palou en Josef Newgarden. De Spanjaard reed in de beginfase zelfs op een ronde achterstand. Beiden coureurs van bijzondere klasse.

Top 10 100e ronde:
Newgarden, McLaughlin, Dixon, O´Ward, Ericsson, Power, Kirkwood, Malukas, Herta, Grosjean. VeeKay P20.

Het duurde even voordat de wedstrijdleiding het licht weer op groen liet zetten. Direct na de herstart in de 107e ronde bevonden de drie Penske´s zich opnieuw aan de leiding. Een aanval van McLaughlin werd direct door Newgarden afgeslagen. Achter de Penske´s streden Scott Dixon en Marcus Ericsson om de vierde plek. Uiteindelijk ging Dixon in de 115e ronde aan de Zweedse Ganassi-rijder voorbij. De Deen Benjamin Pedersen reed op zes ronden achterstand hopeloos in de weg en riep bij de meeste van zijn concurrenten de nodige frustraties op. Uiteindelijk werd Pedersen vanwege te langzaam rijden terecht uit de wedstrijd genomen.

Takuma Sato raakte in de 142e ronde evenals Agustin Canapino eerder in de wedstrijd de muur en moest eveneens voor de nodige herstelwerkzaamheden naar binnen. O´Ward kwam in dezelfde periode voor een korte aanpassing naar binnen.Kort daarop volgden de beide Penske´s van Newgarden en McLaughlin na een relatief korte stint. Vrijwel het gehele startveld reageerde eigenlijk direct om naar binnen te gaan terwijl Sting Ray Robb zijn niet goed vast gemaakte wiel verloor. Zowel Conor Daly als Josef Newgarden en Alexander Rossi kwamen er in de wedstrijd even goed mee weg. Daly was twee jaar geleden tijdens de Indy 500 al eens eerder met een soort gelijke situatie geconfronteerd. Evenals in NASCAR besloot de Indycar-organisatie actie te ondernemen en diskwalificeerde Sting Ray Robb. Een schorsing van zijn crew voor de volgende wedstrijd was waarschijnlijk beter op zijn plek geweest.

Top 10 160e ronde: Newgarden, McLaughlin, Power, O´Ward, Dixon, Herta, Rosenqvist, O´Ward, Ericsson, Malukas. VeeKay P17.
McLaughlin maakte van de situatie gebruik door vers rubber te laten monteren. Voor de Penske-rijder was dit een situatie geweest die voordeel op had kunnen leveren.


2023 Rosenqvist 2
Uitstekende strategie bij Arrow McLaren SP bracht Felix Rosenqvist terug aan de kop. Voor volgend seizoen is de Zweed evenals vorig jaar nog niet zeker van zijn stoeltje.


Bij een chaotische herstart nam Josef Newgarden in de 169e ronde opnieuw de leiding. Saillant detail was dat Newgarden zijn eigen tempo een beetje drukte om niet teveel door de achterblijvers opgehouden te worden. O´Ward, Rosenqvist, Palou, Newgarden, Castroneves en Daly gingen in de 195e ronde voor hun laatste stop naar binnen. Dankzij een undercut kon Felix Rosenqvist in de 200e ronde de aanval op Newgarden inzetten. En ook Scott Dixon en Colton Herta waren in een vrij gevecht om de zesde positie verwikkeld.

Top 10 220e ronde:
Newgarden, Rosenqvist, Power, McLaughlin, Palou, Herta, O´Ward Dixon Ericsson, Malukas.(alleen de Top 10 bevond zich nog in dezelfde ronde). VeeKay P18.

2023 VeeKay Dixon
Eigenlijk een verloren wedstrijd voor VeeKay. De snelheid zat er niet echt in helaas.


Negen ronden voor het einde raakte Ryan Hunter Reay eveneens de muur en zorgde kort voor het einde eveneens voor een neutralisatie. Het veld moest opnieuw in elkaar geschoven worden. McLaughlin wilde op het allerlaatste moment nog naar binnen gaan maar bedacht zich. De herstart volgde in de 247e ronde. Met een fantastische actie pakte Alex Palou in de allerlaatste ronde de derde plek. Met te weinig vertrouwen in zijn auto viel McLaughlin naar de vijfde plek terug. VeeKay werd op één ronde achterstand als 18e geklasseerd.

2023 Will Power
Strijd in de openingsfase was identiek aan de zaterdag. 


Uitslag Hy Vee One Step 250 Iowa

1. Josef Newgarden Dallara Chevrolet 250 ronden
2. Will Power Dallara Chevrolet 250 ronden
3. Alex Palou Dallara Honda 250 ronden
4. Felix Rosenqvist Dallara Chevrolet 250 ronden
5. Scott McLaughlin Dallara Chevrolet 250 ronden´
6. Scott Dixon Dallara Honda 249 ronden
7. Colton Herta Dallara Honda 249 ronden´
8. David Malukas Dallara Honda 249 ronden
9. Marcus Ericsson Dallara Honda 249 ronden
10. Pato O´Ward Dallara Chevrolet 249 ronden
18. Rinus VeeKay Dallara Chevrolet 248 ronden
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet