Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
GT

GT World Challenge Europe: Rossi pakt allereerste zege na verslaan recordgrid op Misano

230716 Start
Nooit eerder in de geschiedenis van de GT World Challenge Europe Sprint Cup deden zoveel auto's mee als op Misano afgelopen weekend

Na de CrowdStrike 24 Hours of Spa was het eindelijk weer tijd voor de Sprint Cup-deelnemers van de Fanatec GT World Challenge Europe powered by AWS om in actie te komen. 42 auto’s, een recordgrid, schreven zich in voor twee races van ieder een uur op Misano World Circuit Marco Simoncelli. Timur Boguslavskiy en Raffaele Marciello (Akkodis ASP Team) domineerden Race 1 op de baan in de provincie Rimini. Maxime Martin en Valentino Rossi (Team WRT) zegevierden in Race 2 na een slechte pitstop voor teamgenoten Dries Vanthoor en Charles Weerts. Voor Rossi, de negenvoudig wereldkampioen op twee wielen, was het zijn allereerste overwinning in GT World Challenge.

Tekst: Vincent Bruins (Twitter: @VincentJBruins)
Foto's: SRO (Jules Benichou, Patrick Hecq & Kevin Pecks)


Ondanks dat er 42 auto’s deelnamen op het krappe, Italiaanse circuit, waren er geen neutralisaties in de zaterdagsrace. Wel werden Gold Cup-leider Gilles Magnus (Comtoyou Racing), Nicolai Kjærgaard (Garage 59) en gastrijder Loris Spinelli (Imperiale Racing) uitgeschakeld in een crash bij de start. Ook Dennis Marschall (Tresor Attempto Racing) was betrokken, maar de Duitser in een van de Bronze Cup-Audi’s kon nog wel verder. Alle vier hadden zich in de top acht gekwalificeerd en zagen een kans op een goed resultaat dus meteen in rook opgaan Boguslavskiy en Marciello vingen de wedstrijd aan vanaf pole position, sloegen een gat naar de rest van het veld en reden onbedreigd naar de overwinning. Giacomo Altoè en Konsta Lappalainen bezorgden Emil Frey Racing haar eerste podium in het kampioenschap met de nieuwe Ferrari 296 GT3. Vanthoor en Weerts werden derde na een geweldige inhaalrace vanaf P21. Thierry Vermeulen (Emil Frey Racing) scoorde zijn beste resultaat van het seizoen tot nu toe en werd vijfde samen met Albert Costa achter Nicolas Baert en Frédéric Vervisch (Comtoyou Racing).

230715 BoguslavskiyMarciello
Door een wat minder weekend voor Mattia Drudi & Ricardo Feller (Tresor Orange1 Racing) en Vanthoor & Weerts wisten Boguslavskiy en Marciello hun leiding in de tussenstand uit te breiden

Boutsen VDS maakten goed gebruik van de uitvalbeurt van Finlay Hutchison en Magnus. Alberto Di Folco en Aurélien Panis kwamen als zesde over de streep en wonnen in de Gold Cup. Diens teamgenoten Adam Eteki en César Gazeau werden derde in de klasse achter Niklas Krütten en Calan Williams (Team WRT). Frank Bird en Jordan Love (Haupt Racing Team) hadden een probleemloze race en zegevierden in de Silver Cup. Ezequiel Pérez Companc en Jesse Salmenautio (Madpanda Motorsport) maakten er een één-tweeresultaat van voor Mercedes-AMG. Alex Aka en Lorenzo Patrese (Tresor Attempto Racing) werden achttiende algemeen na als 41e te zijn begonnen en maakten het Silver Cup-podium af. Henrique Chaves en Miguel Ramos (Garage 59) domineerden in de Bronze Cup voor Ayhancan Güven en Alex Malykhin (Pure Rxcing) en McLaren-collega’s Patryk Krupiński en Norbert Siedler (JP Motorsport).

230714 AkaPatrese
Aka en Patrese, hier in de nummer-99-Audi, en Bird en Love blijven dichtbij elkaar in het Silver Cup-kampioenschap

UITSLAG RACE 1

Vanthoor verdiende de eerste pole position voor BMW in de Sprint Cup ooit en leidde de eerste helft van de zondagsrace voor Patric Niederhauser (Saintéloc Junior Team), Martin en Christopher Haase (Comtoyou Racing) die Lappalainen was gepasseerd. Vanthoor overhandigde zijn auto aan Weerts tijdens de verplichte pitstop, maar het Belgische duo verloor maar liefst dertien seconden. Erwan Bastard en Niederhauser maakten ook geen vlekkeloze stop mee en dus kwam Rossi aan de leiding, nadat hij het stuur had overgenomen van Martin. De MotoGP-legende bleef niet zomaar op de eerste plek, hij reed zelfs weg van het veld. Rossi verdiende zijn eerste zege op het circuit waar hij op twee wielen al drie keer eerder won. Haase en Lucas Légeret werden tweede, terwijl Thomas Neubauer en Jean-Baptiste Simmenauer (Team WRT) het podium afmaakten. Costa en Vermeulen completeerden wederom de top vijf achter Boguslavskiy en Marciello die vanaf P11 moesten komen. Bastard & Niederhauser en Vanthoor & Weerts werden uiteindelijk zevende en negende, respectievelijk.

230716 MartinRossi
Martin en Rossi bezorgden BMW haar eerste Sprint Cup-overwinning sinds de seizoensopener van 2015 in Nogaro

Krütten en Williams domineerden de Gold Cup voor Eteki & Gazeau en Baert & Magnus na een vroege uitvalbeurt voor Simon Gachet (Saintéloc Junior Team) vanwege mechanische problemen. Nicola Marinangeli (AF Corse) en Aka vochten fel om de leiding in hun klasse en samen met Silver Cup-rivaal Love en de Gold Cup-Boutsen VDS-Audi’s gingen ze vijfdik richting Curva Quercia. Dat liep niet goed af voor Di Folco die een flinke crash meemaakte wat zorgde voor een Safety Car-periode. Love en Marinangeli zouden uiteindelijk buiten de podiumposities finishen. Aka en Patrese wonnen hun klasse voor Mattia Michelotto en Yuki Nemoto (Vincenzo Sospiri Racing), terwijl Pérez Companc en Salmenautio wederom op het Silver Cup-podium terechtkwamen. Chaves en Ramos hielden wederom Güven en Malykhin achter zich in het gevecht om de Bronze Cup-zege. Marschall had in Race 2 wat meer geluk en werd derde in zijn klasse samen met Andrey Mukovoz.

230714 KruttenWilliams
Krütten en Williams hebben de leiding overgenomen in het Gold Cup-kampioenschap na de crash van Di Folco en Panis

UITSLAG RACE 2

De Fanatec GT World Challenge Europe powered by AWS strijkt in het weekend van 30 juli neer op de Nürburgring voor de één na laatste Endurance Cup-wedstrijd. De volgende ronde van de Sprint Cup zal zich na de zomerstop afspelen op 2 en 3 september op de Hockenheimring.

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet