Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
GT

GT World Challenge Asia: Absolute-Porsche en Craft-Bamboo-Mercedes-AMG winnen enerverende races op Suzuka

230715 Start
37 auto's namen afgelopen weekend deel aan de eerste helft van de Suzuka-Motegi-doubleheader

De Fanatec GT World Challenge Asia powered by AWS streek afgelopen weekend neer op Suzuka International Racing Course na een maandje rust voor de derde ronde van het kampioenschap en de tweede ronde van de Japan Cup. Vutthikorn Inthraphuvasak (AAS Motorsport by Absolute Racing) breidde zijn voorsprong in de tussenstand uit met een overwinning in Race 1. De Thai deelde zijn Porsche ditmaal met Klaus Bachler, nadat Alessio Picariello Suzuka moest missen vanwege de European Le Mans Series. Dani Juncadella en Anthony Liu (Craft-Bamboo Racing) waren onverslaanbaar vanaf pole position in Race 2.

Tekst: Vincent Bruins (Twitter: @VincentJBruins)
Foto's: SRO


De start van de zaterdagsrace verliep niet helemaal voorspoeding. Satoshi Hoshino (D’station Racing) kreeg een tik van Hiroaki Nagai (Porsche Center Okazaki), spinde en werd vervolgens geraakt door Setiawan Santoso (EBM). In de ronde van de herstart na een langdurige Safety Car-periode crashte Hiromitsu Fujii (K-Tunes Racing) zijn Lexus wat zorgde voor een rode vlag, omdat de vangrail gerepareerd moest worden. Toen de wedstrijd eindelijk opgang kwam, maakten Bachler en Inthraphuvasak een boel tijd en posities goed vanaf P11. De eerstgenoemde versloeg in de laatste minuten de Nissan van Shintaro Kawabata (5ZIGEN). Achter ‘Hirobon’ en Kawabata maakten Yuta Kamimura en Nagai het podium af.

230715 BachlerInthraphuvasak
Ook met een andere Pro-bijrijder wist Inthraphuvasak te winnen en zijn kampioenschapsleiding uit te breiden

Leo Ye en Yuan Bo (R&B Racing) kwamen als zevende over de streep om de Silver Cup op hun naam te schrijven voor Masataka Inoue en Keita Sawa (ABSSA Motorsport) die vanaf pole position waren begonnen. Bian Ye en Hu Yuqi (Climax Racing) waren oppermachtig in de klasse voor de amateurrijders en wonnen voor het Australische duo Andrew Macpherson en Ben Porter (AMAC Motorsport). Yorikatsu Tsujiko en Yusuke Yamasaki (Comet Racing) completeerden de top drie in de Am-klasse. Masaki Kano en Manabu Orido (YZ Racing with BMW M Team Studie) versloegen de Toyota van Masayoshi Oyama en Ryohei Sakaguchi (Akiland Racing) in de GT4-divisie.

230715 CaoLing
Cao en Ling hebben nog maar één punt voorsprong op Ye en Yuan in de Silver Cup na een dubbelzege voor de laatstgenoemden

UITSLAG RACE 1

Juncadella had zich als snelste gekwalificeerd voor de zondagsrace en werd in zijn stint op de hielen gezeten door Mercedes-AMG-collega Luca Stolz (Triple Eight JMR). Na de verplichte rijderswissels hield Liu de teamgenoot van Stolz, Prince Abu Bakar Ibrahim, achter zich en won voor de tweede maal dit seizoen. Maximilian Götz (Craft-Bamboo Racing) begon als derde, maar Jeffrey Lee maakte een trip door de grindbak in Spoon na het overnemen van de auto en finishte in P14. Zhou Bihuang (Climax Racing) en Lu Wei (R&B Racing) vochten tot de laatste bocht om het laatste plekje op het podium. Lu versloeg zijn landgenoot en werd derde in zijn Porsche samen met Patrick Pilet.

230716 BianHu
De strijd om het Am-kampioenschap zal gaan tussen bovenstaande Mercedes-AMG van Hu en Ye en de Porsche van Macpherson en Porter

Ye en Yuan wonnen wederom in de Silver Cup met de vijfde plaats algemeen voor Cao Qi en Ling Kang (Phantom Pro Racing). Macpherson en Porter dichtten hun achterstand in de puntenstand met een overwinning in de Am-klasse voor Tsujiko en Yamasaki. Bian en Hu kwamen op het podium voor amateurrijders, ondanks een crash met de Ferrari van Kei Nakanishi en Shigekazu Wakisaka (LMcorsa). Kano en Orido zegevierden weer in de GT4-divisie, nadat Oyama en Sakaguchi vroeg uitvielen met mechanische problemen. Sho Kobayashi en Naohiko Otsuka (Checkshop Caymania Racing) pakten maximale punten in de GT4-Am-klasse.

230715 KanoOrido
Kano en Orido hebben de leiding overgenomen in de tussenstand van de GT4-divisie

UITSLAG RACE 2

Aankomend weekend komt de Fanatec GT World Challenge Asia powered by AWS wederom in Japan in actie op Mobility Resort Motegi.

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet