Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Diverse klassen

NXT Gen Cup: Spanning ten top, maar verwachtingen waargemaakt

NZ9 9920

De spanning was hoog, maar het openingsweekend van de 100% electrische NXT Gen Cup was een doorslaand succes. Na een intensieve voorbereiding stonden in het weekend van 8-9 juli niet minder dan 18 identieke auto’s aan de start. De jonge deelnemers, 14 tot 24 jaar, kwalificeerden zich met z’n vijftienen op zaterdagmiddag binnen één seconde. De beide sprintraces waren ongekend spannend: ondanks de smalle baan op het Zweedse Falkenberg streden de deelnemers om elke meter en gingen ze in sommige gevallen met z’n drieën naast elkaar over het parcours.

Tekst: aangeleverd bericht
Foto's: PR


NZ9 0463


Na een minutieuze voorbereiding door de Zweedse crew van Lestrup Racing Team en haar partners ging de NXT Gen Cup in het weekend van 8-9 juli officieel van start. De meeste deelnemers hadden in juni reeds twee testdagen in de electrische auto’s afgerond. Toen bleek reeds dat de auto’s perfect gelijkwaardig en betrouwbaar waren. In de vrije training op Falkenberg konden de 18 jonge rijders de auto naar hun hand zetten en de Push-to-Pass functie uittesten. Bas Koeten: “Allereerst een groot compliment naar de ontwikkelaars van deze serie: zij hebben bergen werk verzet in de afgelopen jaren. Een serieus startveld, een strakke organisatie en een prachtig paddock hebben ze weten neer te zetten. Vele ogen waren gericht op deze debuutrace en ze hebben de hoge verwachtingen absoluut waargemaakt. Dit smaakt naar meer.”DJI 0719kopia


Eén Nederlander was aanwezig in het deelnemersveld: Greaham Hofmans uit Spaarndam. De afgelopen jaren was hij actief in karting en afgelopen twee jaar in een electrische kart. Voor Hofmans was dit zijn eerste autosportcompetitie, nadat hij in Nederland was klaargestoomd om op het circuit in actie te komen. Jelle Koeten: “Greaham is de jongste pupil van ons rijderseskader. In de afgelopen maanden hebben we hem de begeleiding gegeven die al onze jonge coureurs krijgen. We hebben met hem op de simulator getest en hij is met meerdere evenementen mee geweest waarbij we met onze BMW M2s en Ford Fiesta Sprint Cup auto’s reden. Daarbij heeft hij met een coach op het circuit gereden. Ook heeft Greaham dit voorjaar een testdag gedaan in een electrische F4 auto van ERA Racing School op Circuit Zolder. Op Falkenberg was het dan eindelijk zo ver: daar ging de NXT Gen Cup van start en dat heeft Greaham foutloos gedaan. Er valt nog genoeg te leren, maar zijn debuut is zonder twijfel geslaagd.”

NZ9 9568


Greaham Hofmans: “Op zaterdagmiddag kwalificeerde ik op P16 op 1,007 seconden van de nummer 1. Er is ruimte voor verbetering, maar ik heb de wijze raad van mijn begeleiders opgevolgd: geen onverantwoorde risico’s nemen, genieten en een mooie raceshow neerzetten met z’n allen. De spanning was zeker voelbaar bij de deelnemers, we wisten dat we deel uitmaakten van iets speciaals. In de eerste race had ik de meeste inhaalacties van de wedstrijd en eindigde ik op P12. In race 2 was het ook echt close-racing: op een gegeven moment moest ik voor iemand uitwijken die zich verremde in bocht 1 waardoor ik twee plaatsen verloor. Desondanks wist ik op P13 te finishen. De Push-to-Pass functie is echt gaaf, je moet echt je moment kiezen om die in je voordeel te gebruiken. Het levert mooie momenten op in zo’n race, zowel voor de rijders als het publiek.”

NZ9 0216


Het volgende evenement wordt 28-29 juli gehouden tijdens het ADAC Racing Weekend op het Duitse circuit van Oschersleben. Een week erna verplaatst de serie zich naar de Nürburgring waar het samen met Porsche Carrera Cup Deutschland, ADAC GT4 en DTM BMW M2 Cup is opgenomen in het programma van het prestigieuze DTM.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet