Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
GT

GT: Zeges voor Owega/Seppänen en Hites/Mapelli op de Nürburgring. Gaststart Colin Caresani beloond

In het kader van de ADAC Truck Grand Prix vonden er afgelopen weekend twee wedstrijden van de ADAC GT Masters op de Nürburgring plaats. De beide wedstrijden kwamen op naam te staan van Salman Owega/Elias Seppänen (Landgraf AMG Mercedes GT3) en de combinatie Benjamin Hites (Chili)/Marco Mapelli(I) met GRT Lamborghini Huracan GT3 Evo. Overigens slaagde Marco Mapelli er op de zondagochtend de 50e pole voor Lamborghini in de GT Masters te realiseren. Het team van Schnitzelalm Racing maakte in de ADAC GT Masters een gaststart die in de tweede wedstrijd op zondag met een goede klassering beloond werd.


ADAC GT Masters, 5. + 6. Rennen Nürburgring, Truck GP 2023 - Foto: Gruppe C Photography
De start van de ADAC GT Masters wedstrijd afgelopen zaterdag vond onder wisselvallige omstandigheden plaats.

Tekst: Willem J. Staat
Foto’s: ADAC


Zeges voor Owega/Seppänen en Hites/Mapelli op de Nürburgring
De inschrijvingslijst op de Nürburgring kende een stijgende trend. Of deze lijn de komende wedstrijden wordt voortgezet moeten we nog even afwachten. Het zou natuurlijk mooi zijn. Maar het is ook niet uitgesloten dat een aantal teams slechts gebruik maakte van de high profile exposure die de ADAC Truck Grand Prix met zich meebrengt. Afgelopen weekend werd het evenement door maar liefst 130.000 betalende bezoekers bezocht. De wedstrijd op zaterdag werd door typisch Eifelweer gekenmerkt. Wisselende weersomstandigheden waarbij de combinatie Owega/Seppänen besloot om voor slicks te gaan.

Salman Owega: ‘’Vlak voor de start regende het nog maar wij besloten om toch voor slicks te gaan. De wisselende omstandigheden bevielen mij er goed. Nadat ik in de haarspeldbocht de leiding had genomen wist ik een gat te slaan. Daarna heb ik vooral de natte curbs vermeden want ik wilde ook niet al teveel risico nemen. Elias maakte het tweede deel van de wedstrijd perfect af.” Op de deels nog natte baan beschikte Owega over behoorlijk sterke zenuwen doordat hij onder deze condities zijn auto op de baan wist te houden. Na een geweldige inhaalwedstrijd behaalde de combinatie Alain Valente(CH)/Ralf Aron (EST) met de HRT Mercedes AMG GT3 de tweede plek. Met een goede start legde de als tweede geklasseerde Valente de basis voor het eerste podiumsucces in de ADAC GT Masters. Vanaf een achtste startplek wist Valente zich naar voren te werken.

Alain Valente: “Het was behoorlijk krap in de eerste bocht en wist uit de chaos weg te blijven. Hierdoor wist ik de nodige posities goed te maken. In tegenstelling tot de concurrentie besloten wij om pas laat naar binnen te gaan. Deze strategie heeft zijn vruchten afgeworpen.” De derde plek werd ingenomen door de Lamborghini Huracan GT3 Evo van de combinatie Maximilian Paul (D) en debutant Simon Connor Primm die eigenlijk een uitstekend ADAC GT Masters debuut maakte door constant in de Top 3 te rijden. De combinatie Paul/Primm(Lamborghini Huracan GT3 Evo) leverde samen met de combinatie Marco Wittmann/Sandro Holzem(beiden D) een spannend gevecht om de derde plek dat in het voordeel van eerstgenoemde combinatie werd beslist. De Project 1 BMW M4 GT3 van laatst genoemde combinatie wist gedurende de wedstrijd maar liefst zes plekken goed te maken.

ADAC GT Masters, 5. + 6. Rennen Nürburgring, Truck GP 2023 - Foto: Gruppe C Photography
Goed verlopen debuut van Project 1 in de ADAC GT Masters.


De vijfde plek werd ingenomen door de polesittende Huber Porsche 911 GT3 R van de combinatie Tim Zimmermann(D)/Jaxon Evans (NZ) gevolgd door de GRT Lamborghini Huracan GT3 van de combinatie Benjamin Hites/Marco Mapelli gevolgd door FK Performance BMW M4 GT3 van de combinatie Kim Luis Schramm(D)/ Neil Verhaagen (USA) met daarachter de Schubert Motorsport BMW M4 GT3 van de combinatie Eduardo Cosseteng(Filippijnen)/Ben Green (GB). De Top 10 werd gecompleteerd door de Huber Motorsport Porsche 911 GT3R van Jannes Fitje(D)/ Nico Menzel (D) en Finn Gehrsitz(D)/Sven Müler (D) in de Team Joos by Roosmotion Porsche 911 GT3 R.

Historische dag voor Lamborghini in ADAC GT Masters
Voor Lamborghini werd het gedurende het ADAC Truck weekend een historische dag. De combinatie Benjamin Hites/Marco Mapelli behaalde met de Lamborghini Huracan GT3 Evo 2 de allereerste zege in de ADAC GT Masters. In tegenstelling tot afgelopen zaterdag heersten er op de tweede wedstrijddag uitstekende wedstrijdomstandigheden. Polesitter Mapelli nam direct de leiding maar stond die eigenlijk ook niet meer af. Mapelli liet zich tot aan de verplichte pitstop ook niet meer door de BMW M4 GT3 van Marco Wittmann onder druk zetten. Mapelli ging overigens wel vrij laat voor zijn stop naar binnen maar baande daarmee de weg vrij voor Benjamin Hites die in de slotfase behoorlijk onder druk van de Project 1 BMW M4 GT3 van Sandro Holzem/Marco Wittmann kwam te staan.

Benjamin Hites: “Het was een ongelofelijk gevoel toen ik als eerste de finishvlag passeerde. Ik moest direct aan mijn familie in Chili denken. Voor de eerste plek was het behoorlijk hard werken. De BMW achter mij kwam steeds dichterbij en ik moest werkelijk alles geven.”

ADAC GT Masters, 5. + 6. Rennen Nürburgring, Truck GP 2023 - Foto: Gruppe C Photography
Owega/Seppanen pakten de winst in de eerste wedstrijd.

Het BMW duo Holzem/Wittmann zette gedurende de 60 minuten durende wedstrijd de GRT Lamborghini volledig onder druk. Marco Wittmann: “Leuk dat wij hier met de tweede plek naar huis gaan. In het eerste wedstrijdgedeelte probeerde ik door snelle rondetijden de afstand met Lamborghini te verminderen. Voor de overwinning kwamen wij iets te kort maar met dit succesvolle weekend kunnen wij bij ons debuut in de ADAC GT Masters wel leven.” Met de derde plek verzamelden Sven Müller en de door de ADAC ondersteunde Finn Gehrsitz waardevolle punten voor het kampioenschap. Sven Müller: “Na een moeilijk verlopen zaterdag is dit wel een opluchting voor ons. Direct bij de start had ik een mooi duel met Marco Wittmann. Dit was echt autosport van het hoogste niveau. Mooi dat wij nu het kampioenschap aanvoeren en willen zullen doorgaan met het verzamelen van punten. Dit vormde de sleutel voor ons succes. De vierde plek werd dor de Huber Porsche 911 GT3 R opgeëist.

ADAC GT Masters, 5. + 6. Rennen Nürburgring, Truck GP 2023 - Foto: Gruppe C Photography
Voor Lamborghini werd het een historisch weekend in de Eifel.

Gaststart Caresani beloond
Het team van Schnitzelalm Racing maakte met de combinatie Colin Caresani/Marcel Marcewiecz tijdens het ADAC Truck GP weekend met de AMG Mercedes GT3 een gaststart in de Eifel. Een inhaalwedstrijd van P8 leverde P5 op. Daarachter volgden de Schubert BMW M4 GT3 van Edoardo Cosseteng/Ben Green, de Lamborghini van Maximilian Paul/Simon Connor Primm, de AMG Mercedes GT3 van Salman Owega/Elias Seppänen, de FK Motorsport BMW M4 GT3 van de combinatie Kim Luis Schramm/Neil Verhaagen en tot slot HRT AMG GT3 Mercedes GT3 van Alain Valente/Ralf Aron.

ADAC GT Masters, 5. + 6. Rennen Nürburgring, Truck GP 2023 - Foto: Gruppe C Photography
Gehrsitz/Múller deden goede zaken in de Eifel.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet