Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
IndyCar

Indycar: VeeKay start als 12e. Blomqvist verrast. Pole voor RLL Racing-coureur Christian Lundgaard

Rinus VeeKay kwalificeerde zich voor de Honda Indy Toronto als 12. De Kwalificatiesessies werden door wisselvallige weersomstandigheden gekenmerkt. Tom Blomqvist verraste in de kwalificatie met sterke sessies maar kwalificeerde zich uiteindelijk als 20e.

2023 Lundgaard
Christian Lundgaard op weg naar de pole in Toronto.

Tekst: Willem J. Staat
Foto´s: Indycar/RLL


VeeKay start als 12e. Blomqvist verrast. Pole voor RLL Racing-coureur Christian Lundgaard in Firestone Fast Six

Op een half droge/natte baan was O´Ward met 1.07.9483 behoorlijk snel terwijl Scott McLaughlin achterstevoren ging maar wist zichzelf nog te corrigeren. Vervolgens liet de Team Penske-coureur een 1.04.4790 noteren. Uiteindelijk was het Christian Lundgaard die met 1.04.1567 de pole wist te realiseren. Slecht 0.3223 seconden sneller dan Scott McLaughlin. Terwijl Graham Rahal in één van de sessies achterstevoren ging behaalde de Deen Christian Lundgaard op een half droge/half natte baan voor het team van RLL in de Firestone Fast Six een indrukwekkende pole. Scott McLaughlin wist zich uiteindelijk toch nog knap als tweede te kwalificeren. Hoewel McLaughlin spinde werden alleen zijn eerste twee snelst getimede ronden in het begin afgenomen. Voor de Deen Christian Lundgaard betekende het zijn tweede Indycar-pole dit seizoen overigens.

Kwalificatiegroepen Toronto
Groep 1

Palou, Lundgaard, Dixon, Malukas, Power McLaughlin, Harvey , VeeKay, Castroneves, Pedersen, Hunter Reay, Robb

Groep 2
Ericsson, O´Ward, Grosjean, Newgarden, Ilott, Rahal, Rosenqvist, Ferrucci, Armstrong, De Francesco, Canapino, Rossi, Blomqvist

McLaughlin
Het ging even fout voor Scott McLaughlin maar hij mocht zijn tweede startplek behouden.


Groep 1

Lundgaard zette in de eerste groep als eerste een richttijd van 1.07.5129. De ECR-teamgenoten Ryan Hunter Reay en Rinus VeeKay doken daar al snel onder met een tijd van 1.02.9288 terwijl VeeKay´s naam met 1.02. 8046 kortstondig bovenaan de lijst prijkte. Lundgaard, Kirkwood, Malukas,, McLaughlin, Power, Palou lieten vervolgens 1.01. tijden registreren. 2.5 minuten voor het einde van de eerste sessie een 1.01.2125 van Rinus VeeKay die hem voorlopig op de monitoren een tweede plek opleverde. Met nog 49 seconden kwamen de eerste regendruppels naar beneden. Kirkwood, VeeKay, Lundgaard, Power, Dixon, McLaughlin gingen door naar de Fast 12 die door Palou gemist werd. Voor Palou betekende het zijn slechtste kwalificatie dit jaar.

Groep 2
De tweede groep moest onder vochtige omstandigheden starten. Voor deze wedstrijd werd Simon Pagenaud door de Brit Tom Blomqvist vervangen. Eigenlijk was de baan spekglad. Alexander Rossi liet als eerste een 1.19.4362 noteren. Agustin Canapino ging onder tricky condities even achterstevoren maar ook Colton Herta , Grosjean en Blomqvist hadden op het verraderlijke Toronto wel even hun momentjes evenals Graham Rahal. Met nog amper vier minuten te gaan liet Andretti Autosport-coureur Romain Grosjean een verrassende 1.14.7851 noteren terwijl Alexander Rossi in de rondte ging. Felix Rosenqvist was vervolgens met een 1.14.4562 nog iets sneller. Debutant Tom Blomqvist was ondanks zijn gebrek aan Indycar-ervaring verrassend snel en raakte in het zicht van het zwartwit geblokt even de bandenstapels. Eigenlijk had debutant Blomqvist eigenlijk wel van zijn eerste kwalificatiesessie genoten. Voorlopig kwalificeerde hij zich als 20e.Grosjean, Ericsson, Newgarden, Rosenqvist, O´Ward en Armstrong gingen door naar de Fast 12 terwijl laatstgenoemde zich in zicht van de vlag ook uit de bandenstapels moest bevrijden. Ook Arrow SP McLaren-coureur Alexander Rossi maakte met de bandenstapels kennis.

Fast 12

Voor de Fast 12 had de regen even opgehouden maar de verwachting was dat dit eigenlijk maar slechts kortstondig zou zijn. Romain Grosjean liet als eerste een tijd van 1.16.8487 noteren. Vervolgens zakten de tijden naar de 1.15 maar zowel Rosenqvist, Ericsson en O´Ward lieten onder de wisselvallige weersomstandigheden 1.13. tijden noteren waarbij Scott Dixon zich eveneens aansloot. Bij VeeKay bleef de klok gedurende lange tijd op 1.17 staan en wist zich naar 1.15.9792 te verbeteren maar de Nederlander slaagde er niet in om vanuit P12 progressie te maken. 16 secs voor het einde liet McLaughlin een verrassende tweede tijd noteren. Op een half droge/natte baan was Pato O´Ward met 1.11.3448 de snelste man. O´Ward, Lundgaard, Rosenqvist, McLaughlin, Ericsson en Will Power kwalificeerden zich voor de Firestone Fast Six. Bij VeeKay bleef de klok op 1.15.0226 steken. De Nederlander kwalificeerde zich als 12e.

Starting grid


Starting grid 2

Starting grid 3

starting grid 4


Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet