Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Sportscars

ELMS: López pakt pole op Paul Ricard, Van Uitert/Van der Helm op P3, Van Berlo onder voorbehoud tweede in LMP3

230715 ELMS quali Lopez
Eerste ELMS-pole-position voor José María López

Toyota-fabriekscoureur José María López komt dit seizoen ook namens Cool Racing in actie in de European Le Mans Series. In de kwalificatie voor de tweede race van het seizoen, dit weekeinde op Circuit Paul Ricard in het Zuid-Franse Le Castellet, behaalde de Argentijn zijn eerste ELMS-pole met een tijd van 1:44,253 minuten. De Panis Racing-Oreca met Job van Uitert en Tijmen van der Helm, waarin Van Uitert de kwalificatie reed, start als derde. In LMP2 Pro-Am was de pole voor Racing Team Turkey met Sahil Yoluc, Charlie Eastwood en Louis Delétraz als rijders. In LMP3 behaalde Oscar Tunjo de pole voor WTM by Rinaldi Racing, Christian Ried was met de nummer 77-Proton-Porsche het snelst in de GTE-kwalificatie.

Tekst: René de Boer (Twitter: @renedeboer)
Foto's: ELMS


Sinds de seizoensstart van het ELMS op het Circuit de Barcelona-Catalunya op 21 april zijn er bijna drie maanden verstreken. De reden voor deze extreem lange pauze is het annuleren van de aanvankelijk geplande race in Imola vanwege de verbouwing van de paddock aldaar. In de eerste vrije training op Paul Ricard bepaalde Cool Racing het tempo met de eerste twee plaatsen, terwijl IDEC Sport in de tweede sessie het snelst was. In de kwalificatie was het aanvankelijk stuivertje wisselen tussen Paul Loup Chatin namens IDEC Sport en Job van Uitert in de Panis Racing-Oreca, waarbij Chatin de overhand had. Vervolgens moest die zijn meerdere erkennen in López met de nummer 47-Cool-Oreca. Chatin eindigde als tweede, voor Van Uitert, die de auto deelt met Tijmen van der Helm en Manuel Maldonado.

230715 ELMS quali Panis
Derde startplaats voor de Panis Racing-Oreca met Job van Uitert en Tijmen van der Helm

Van Uitert zei na afloop: “De derde tijd, op zich kunnen we daarmee prima racen. Als je bij de eerste twee rijen zit is het altijd goed. Misschien had er net iets meer ingezeten. Pole was  heel moeilijk geworden, maar als we alles aan elkaar geplakt hadden, dan hadden we eventueel tweede kunnen worden, maar in principe is dit goed. Ik denk dat we met z’n drieën een goede racepace hebben, dus we kunnen het mooi laten zien. Het wordt een lange race, het wordt warm, dus bandenslijtage zal heel belangrijk zijn, ook de banden heel houden. Er zijn veel klapbanden als je teveel curbstones gebruikt dus dat zal managen worden, maar dat moet helemaal goed komen!”

In LMP3 ging de strijd om de pole tussen de nummer 12-WTM by Rinaldi Racing-Duqueine met Oscar Tunjo, Glenn van Berlo met de nummer 10-Eurointernational-Ligier en Ryan Harper-Ellam in de nummer 7-Ligier van Nielsen Racing. Na meerdere wisselingen tussen de drie genoemde rijders aan de kop van het veld schreef Tunjo in de slotfase de snelste tijd op zijn naam. Van Berlo eindigde op slechts 0,059 seconde als tweede en zei: “Ik denk dat we al met al heel tevreden kunnen zijn gezien de progressie die we hebben geboekt sinds Barcelona, waar we gewoon echt niet In de window zaten. Ook ten opzichte van vorig seizoen hebben we een flinke stap in de goede richting gezet.”

Het is nog niet zeker of het resultaat blijft staan, want bij de technische nakeuring bleek de auto van Van Berlo aan de voorkant één millimeter te laag. “Het team is daartegen in protest gegaan, omdat de keuring niet volgens het FIA-reglement verliep, dus nu is het de vraag wat daarop beslist wordt, maar dat heb ik verder niet in de hand”, aldus Van Berlo. “We gaan morgen maximaliseren en dan gaan we zien waar het schip strandt.”

Snelste GTE-rijder was Christian Ried in de nummer 77-Proton-Porsche met een tijd van 1:56,260 minuten. Daarmee gaf hij Duncan Cameron in de nummer 55-Spirit of Race-Ferrari met 0,147 seconde het nakijken. De derde tijd was voor acteur-coureur Michael Fassbender in de andere Proton-Porsche met het startnummer 93.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet