Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Algemeen

Dragracing: Dragrace Madness 2023, een lach en een traan

kop

Na de succesvolle eerste editie van vorig jaar sloegen de Dutch Hot Rod Association (DHRA) en 402 Automotive vorig weekend opnieuw de handen ineen voor een tweede Dragrace Madness op Vliegveld Drachten. Helaas zat er ook een sombere ondertoon aan het evenement aangezien het naar alle waarschijnlijkheid de laatste keer was dat de dragracers van HUN strip gebruik konden maken. Tijdens de drie dagen van actie was er van enige negativiteit gelukkig niets te merken en genoten zowel de rijders als het weer in groten getale opgekomen publiek met volle teugen. In de klasse Super Pro ET ging de winst naar de Fransman Sebastien Lajoux, terwijl de overwinning in de klasse Pro ET met Ed Breedveld in Nederland bleef. Thore Wolf uit Duitsland toonde zich de sterkste bij de Junior Dragsters. Bij de motoren ging de winst in de klassen Funny Bike, Pro Street Bike, Street Twin Bike en Junior Drag Bike naar respectievelijk Kars van den Belt, Naichel Martis, Gert-Jan Laseur en Anouk Burgering.

Tekst: Benjamin Wefer, Remco Scheelings
Foto’s: Benjamin Wefer


Al decennialang is Vliegveld Drachten de thuishaven voor het Nederlandse dragracen. Dragstrip Drachten maakte mooie jaren mee met grote wedstrijden en soms zelfs wel drie evenementen per jaar en een heus KNAF Nederlands Kampioenschap, maar kende ook vele turbulente perioden. Ondanks dat al diverse keren dreigde dat het afgelopen kon zijn met de mogelijkheden om op ‘Drachten’ te kunnen rijden, kwam er toch steeds weer een verlenging. Na de coronaperiode werd Drachten vorig jaar, mede door 402 Automotive, nieuw leven ingeblazen. Na deze succesvolle editie leek de toekomst er opeens weer een stuk rooskleuriger uit te zien. Helaas bleek de harde waarheid anders. Opeens was daar vanuit de gemeente en de beheerder van het vliegveld de mededeling dat er geen vergunning meer zou worden afgegeven en dat 2022 het laatste jaar was geweest. Door de inspanningen van 402 Automotive, waarbij men onder andere kon terugvallen op gedane toezeggingen na het evenement van 2022, kwam er toch een vergunning voor 2023, maar wel met de mededeling dat dit echt de laatste keer was. Ook de ‘farewell tour’ van vorig weekend werd weer een succes en laten we hopen dat het toch geen definitief afscheid van Dragstrip Drachten was en er opnieuw een verlenging, maar dan voor meerdere jaren, komt.

baan

Met kwalificaties op vrijdag en zaterdag en eliminaties op zondag kende Dragrace Madness de bekende wedstrijdopbouw. Omdat er voor de zondagmiddag echter regen voorspeld werd, besloot de DHRA om ook op zondag kwalificatieruns te laten rijden en de uitslagen te bepalen op basis van de gereden tijden. Daarmee konden de rijders bij hun wellicht laatste bezoek aan Drachten veel meer runs maken dan bij eliminaties mogelijk zou zijn. Alleen de Junior Dragsters werkten op zondag een normale eliminatie af. Daarbij ging het hoe dan ook om het zoveel mogelijk kunnen rijden en minder om wie er nu wel of niet met een beker naar huis ging. Onderstaand een klein overzicht van de belangrijkste klassen die aan de start kwamen.

konnecke
Jens Konnecke

In de klasse Super Pro ET nestelde de Fransman Sebastien Lajoux zich met een tijd van 7,28 seconden en 274 km/u op vrijdag meteen aan de kop van het veld. Met zijn snelle dragster verbeterde Lajoux zich op zaterdag tot een indrukwekkende 6,68 seconden (bij een index van 6,60 seconden) en 330 km/u en verzekerde zich daarmee van de winst.

mikuscheit
Michael Mikuscheit

De tweede plaats ging naar de Duitser Jens Konnecke, die op zijn beurt gevolgd werd door zijn landgenoot Michael Mikuscheit.

breedveld
Ed Breedveld

In de klasse Pro ET klokte Ed Breedveld op zaterdag een tijd van 9,539 seconden (index 9,520 seconden) en pakte daarmee de overwinning. Maurice Heller zorgde op zondag voor een verrassing door met zijn tijd vanaf plek negen naar twee te klimmen.

kruif
Niek de Kruif

Een derde positie was weggelegd voor Niek de Kruif.

zijlstra
Sven Zijlstra

vos
Robert Vos

Sven Zijlstra en Robert Vos vielen net buiten het podium.

wolf
Thore Wolf

De Junior Dragsters reden zoals gezegd op zondag wel een eliminatie. Daarbij ging de winst naar de Duitser Thore Wolf, die in de kwalificatie ook al de nummer één positie voor zich had opgeëist. In deze kwalificatie eindigden Cheyenne Visser en Julian Guttzeit op de plekken twee en drie. Wolf klopte in de tweede eliminatieronde Guttzeit op reactietijd en moest het vervolgens in de finale opnemen tegen Max Timmers.

timmers
Max Timmers

De Nederlander was bij de start eerder weg, maar dook onder zijn index waardoor de winst aan Wolf verviel.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet