Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Sportscars

Sportscars: Lamborghini presenteert in Goodwood SC63 als LMDh voor FIA WEC en IMSA

230713 Lamborghini LMDh 2
Nu nog op de computer, vanaf volgende maand ook echt op het circuit: de nieuwe Lamborghini SC63-LMDh

Tijdens het Goodwood Festival of Speed, het jaarlijkse auto- en autosportfeest dat vanaf vandaag tot en met zondag in het zuiden van Groot-Brittannië plaatsvindt, presenteerde Lamborghini de SC63, het LMDh-prototype waarmee het Italiaanse sportwagenmerk uit de Volkswagengroep vanaf volgend jaar in actie komt tijdens de races van het FIA World Endurance Championship, inclusief de 24 Uur van Le Mans, en het Noord-Amerikaanse IMSA WeatherTech SportsCar Championship.

Tekst: René de Boer (Twitter: @renedeboer)
Foto’s: Lamborghini

In Goodwood ging het om een statische presentatie, eerste tests staan volgens Lamborghini voor komende maand op het programma. Al eerder werd aangekondigd dat het Iron Lynx-team onder leiding van Andrea Piccini – en met de financiële kracht van Deborah Mayer erachter – voor het runnen van de Lamborghini-LMDh’s in de hypercar-klasse van het WEC en de GTP-klasse van het IMSA-kampioenschap zal zorgen. Voor het debuutseizoen 2024 is de deelname met één auto in elk van de beide kampioenschappen gepland, terwijl er in Le Mans twee Lamborghini’s zullen worden ingeschreven.

Als rijders staan in ieder geval Mirko Bortolotti en Andrea Caldarelli vast, terwijl ook Daniil Kvyat en Romain Grosjean voor het merk uit Sant’Agata Bolognese in actie zullen komen. Ook het Prema-team is bij het project betrokken.

230713 Lamborghini LMDh

Als chassispartner koos Lamborghini voor het Franse Ligier, dat naast Oreca, Dallara en Multimatic ook een van de vier door de FIA geaccepteerde LMP2-chassisbouwers is, maar waarvan tot nu toe weinig activiteiten op het LMP2-vlak te zien waren, anders dan in de LMP3, waar Ligier voor het grootste deel van de startvelden zorgt.

Een 3,8 liter V8-biturbomotor in combinatie met een hybridesysteem zorgt voor de aandrijving, het systeemvermogen bedraagt 680 pk, zoals vastgelegd als maximum in het reglement, waarbij de organisatie via de “balance of performance” aan de nodige knoppen kan draaien.

Het cijfer 63 in de type-aanduiding verwijst naar 1963, het jaar waarin Lamborghini als sportwagenfabrikant werd opgericht, terwijl SC staat voor Squadra Corse, de sportafdeling van het merk. Lamborghini is samen met Alpine en BMW een van de drie merken, die er in 2024 in de hoogste divisie van het WEC nieuw bij komen. Toyota, Ferrari en Peugeot, elk met een LMH-hypercar, plus Cadillac en Porsche, met LMDh-auto’s, zijn er al bij, aangevuld met de privéteams van Glickenhaus en Vanwall-Kolles. Of Glickenhaus ook volgend jaar nog in het WEC actief is, staat nog niet vast, hij is naarstig op zoek naar financiering. Daarnaast hoopt het Italiaanse Isotta Fraschini op toelating.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet