Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Formula Regional

Emotioneel afscheid van Dilano van ‘t Hoff

AfscheidDilanovantHoff BySensePhotography 2

Familie, vrienden en aanwezigen uit de autosportwereld hebben op zeer emotionele wijze afscheid genomen van Dilano van ’t Hoff. Zo’n duizend belangstellenden waren naar Ridderkerk gekomen. Met name de woorden van vader Alex, moeder Esther en zus Luca waren indrukwekkend. Zij konden onder deze emotionele omstandigheden toch de kracht vinden om de aanwezigen te vertellen over wat Dilano voor hen betekend heeft. “Ik neem niemand iets kwalijk, Dilano was gewoon op het verkeerde moment op de verkeerde plaats,” sprak Alex van ‘t Hoff zijn gevoelens over het vreselijke ongeluk op Spa-Francorchamps uit.

Tekst: Marco Antheunisse
Fotografie: BySense Photography i.s.m. Evelien Uitvaartverzorging


Sportcentrum Reyerparc in Ridderkerk is een tennishal, maar vandaag is de hal op gepaste wijze aangekleed voor een bijeenkomst die niemand heeft gewild. Alles is zeer goed georganiseerd, over alles is nagedacht en voorbereid op een grote opkomst. Alle 70 medewerkers van MP Motorsport zijn aanwezig. Gekleed in een zwarte T-shirts met daarop ‘Racing for Dilano’ zijn ze duidelijk zeer geëmotioneerd en zoeken ze steun bij elkaar.

AfscheidDilanovantHoff BySensePhotography 1

Om twaalf uur wordt het stil. Dan wordt onder luide muziek de kist binnen gedragen door zes jonge mannen in kleding van MP Motorsport. Nummer 17 staat er voor op de zwarte kist en de oranje helm van Dilano ligt erbovenop. Het is muisstil en diepe emotie is in de hele zaal voelbaar.

AfscheidDilanovantHoff BySensePhotography 6

Uitvaartverzorgster Evelien Ligthart spreekt in het Engels de zaal toe. “We hadden hier niet mogen zijn. Maar laten we het leven van Dilano vieren, let’s kick ass.”

AfscheidDilanovantHoff BySensePhotography 7

Vader Alex van ’t Hoff en zus Luca komen als eerste naar het podium en op bewonderenswaardige wijze zijn zij beiden in staat om een duidelijke toespraak te houden. “Wat ben ik trots op de man die je bent geworden,” sprak Alex.

Luca spreekt de zaal in Engels toe. “Dat doe ik omdat jij altijd zei dat ik daar zo slecht in ben,” zegt Luca. Dat blijkt echter niet juist, want in perfect Engels weet zij iedereen duidelijk te maken hoe bijzonder de band tussen broer en zus was.

Moeder Esther vertelde over zijn leven als kind en met name over de bijzondere band tussen Luca en Dilano. “Je hebt een mooi leven gehad, we moeten hier kracht uit putten om verder te gaan.”

AfscheidDilanovantHoff BySensePhotography 4

Een verrassende aanwezige is FIA-president Mohammed Ben Sulayem. Hij vertelt dat hij hier niet als president aanwezig is, maar als vader. “Ik weet helaas hoe vreselijk het is om je zoon te verliezen,” zegt Sulayem. Zijn zoon kwam in maart 2023 om bij een verkeersongeluk. “Dilano zal herinnerd worden als een getalenteerde rijder,” besluit Sulayem zijn speech.

MP Motorsport-teammanager Sander Dorsman heeft ook de kracht om de aanwezigen toe te spreken. "Dilano is een opvallende verschijning. Een stoer uiterlijk en weinig woorden. Hij kijkt eerst de kat uit de boom, maar als je bij Dilano eenmaal binnen komt, gaat hij voor je door het vuur. In de auto altijd zelfverzekerd. Als wij hem tijdens een race iets wilden vertellen zei hij altijd ‘Let me do the cooking’. We zullen hem enorm missen."

AfscheidDilanovantHoff BySensePhotography 9

De familie van Dilano heeft de stichting 'Racing for Dilano' opgericht om coureurs bij te staan en te helpen in hun herstel na ongelukken.

Voor alle aanwezigen is duidelijk dat Dilano van ’t Hoff een bijzonder getalenteerde coureur was die het beste uit zichzelf wist te halen om de top te bereiken. Helaas had hij de pech dat hij op Spa-Francorchamps precies op het zwakste deel van de formulewagen geraakt werd en hij de enorme impact niet overleefde.

AfscheidDilanovantHoff BySensePhotography 5

Wij wensen zijn familie en geliefden veel sterkte. Rust zacht, Dilano.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet