Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
GT

GT: Vanaf volgend jaar geen ondersteuning met geld en rijders meer voor Audi-klantenteams

Audi Sport customer racing
Twee weken geleden nog een hele Audi-armada bij de 24-uursrace van Spa-Francorchamps

Een officieel persbericht is er nog niet, maar vandaag werden klantenteams en partners al op de hoogte gesteld dat Audi Sport customer racing de ondersteuning van klantenteams met budget en fabrieksrijders aan het eind van dit jaar stopzet. De raad van bestuur van Audi nam gisteren hiertoe het besluit. Technische ondersteuning en onderdelenvoorziening voor de klantensportauto’s (R8 LMS GT2, GT3 en GT4 en RS 3 LMS) is wel voor de komende jaren gegarandeerd, zoals wettelijk ook voorgeschreven is.

Tekst: René de Boer (Twitter: @renedeboer)
Foto’s: PR

Alles gaat bij Audi naar het Formule 1-project, waar het merk vanaf 2026 via het Sauber-team, dat successievelijk wordt overgenomen, zijn opwachting maakt. Naar verluidt wordt ook het Dakar-project na de al toegezegde deelname van komend jaar niet voortgezet. Eerder al stopte het merk zijn fabrieksinbreng in de DTM en de Formule E.

Dat ook de klantensportactiviteiten in de GT- en TCR-racerij van de gevolgde strategie de consequenties zouden ondervinden, leek al langere tijd vast te staan. Er werd zelfs gesproken over het volledig sluiten van Audi Sport customer racing, maar zover komt het vooralsnog niet, want de technische ondersteuning wordt voortgezet. Er zal echter naar alle waarschijnlijkheid geen verder ontwikkeling van de auto’s plaatsvinden, terwijl het uitlenen van fabrieksrijders aan teams voor bijvoorbeeld de TCR World Tour, de 24-uursraces van de Nürburgring en Spa-Francorchamps en de GT World Challenge Endurance Cup vanaf volgend jaar verleden tijd is. Het rijderskader van Audi Sport customer racing wordt opgeheven.

Audi Sport customer racing
Het rijderskader van Audi Sport, hier op de voorste rij in Spa, wordt aan het eind van dit jaar opgeheven

Voor de talrijke klantenteams die de Audi’s bijvoorbeeld in Azië of de Verenigde Staten inzetten, verandert er weinig, maar het nagenoeg tot nul reduceren van de fabrieksactiviteiten ter ondersteuning van de klantensport is natuurlijk een veeg teken.

Dat de productie van de Audi R8 dit jaar ten einde loopt en er geen directe opvolger gepland is, heeft naar verluidt ook met het genomen besluit te maken. Bij de collega’s van Sportscar365.com verklaarde Chris Reinke, hoofd Audi Sport customer racing, dat er ideeën zijn voor nieuwe projecten, maar dat daarover nog niet kan worden gesproken zo lang er geen concreet beslujt op tafel ligt. Aan de inzet van Reinke ligt het zeker niet…

Chris Reinke
Chris Reinke vierde heel recentelijk in Francorchamps nog het winnen van de Coupe du Roi, voor de fabrikant met de meeste auto's in de top van het klassement

Tal van teams en rijders zagen de bui al hangen en keken naar andere opties. Zelfs het Abt-team, dat sinds mensenheugenis met Audi verbonden is, zette dit jaar een Lamborghini in tijdens de 24 Uur van de Nürburgring. Rijders als René Rast, Robin Frijns en Kelvin van der Linde verlieten het Audi-kamp en vonden deels onderdak bij BMW, waar ook het jarenlange Audi-team WRT naartoe verhuisde.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet