Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Formule 1

Formule 1: Nyck de Vries per direct bij AlphaTauri ontslagen, Daniel Ricciardo wordt opvolger

RicciardoAT

De geruchten hingen al even in de lucht, maar vandaag is officieel bevestigd dat Nederlander Nyck de Vries per direct ontslagen is bij het Formule 1-team van AlphaTauri. De coureur stond sinds dit seizoen op de grid van de koningsklasse, maar wist naast teamgenoot Yuki Tsunoda niet goed genoeg te presteren om zijn stoeltje te behouden. In zijn AT04-bolide zal Red Bull-reservecoureur Daniel Ricciardo gaan instappen.

Tekst: Redactie Autosport.nl
Foto: AlphaTauri


Bij de Italiaanse Grand Prix van vorig jaar sloeg bij het Formule 1-team van Williams het noodlot toe. Coureur Alex Albon werd aan een amandelontsteking geopereerd, waardoor Nyck de Vries op Monza in de Williams-bolide mocht gaan instappen. En presteren deed hij meteen, want bij zijn debuut in de koningsklasse kon de Nederlander meteen punten scoren. Zijn uitstekende race betekende dat De Vries een week later al om de tafel zat met Red Bull-adviseur Dr. Helmut Marko, en die vergadering zou uiteindelijk het opstapje zijn naar een officieel debuut in de Formule 1.

De Vries maakte zijn debuut als fulltime F1-coureur bij het zusterteam van Red Bull, AlphaTauri. Naast het feit dat de AT04-bolide niet naar wensen presteerde, was De Vries - al dan niet geheel verrassend voor een F1-rookie - betrokken bij een aantal incidenten op het circuit. Naast hier en daar zijn openwielbolide in de muur te boren, kreeg de Nederlander het onder andere meermaals aan de stok met Haas-coureur Kevin Magnussen. De coureur uit het Friese Uitwellingerga liet daarentegen ook op momenten zien dat hij dichter bij teamgenoot Tsunoda leek te komen, maar genoeg was het niet om een volledig F1-seizoen uit te zingen.

Via social media meldt AlphaTauri dat Daniel Ricciardo de opvolger van De Vries zal worden. De voormalig teamgenoot van Max Verstappen zat na het einde van vorig seizoen zonder fulltime stoeltje, omdat hij twee seizoenen lang bij McLaren tegenvallend presteerde. Zijn oude familie van Red Bull nam hem echter weer in de armen, en kreeg de Australiër de functie van reserve- en simulatorcoureur toegewezen. Nu bekend is dat Ricciardo per direct in de AlphaTauri-bolide zal gaan stappen, heeft de achtvoudig Grand Prix-winnaar ruim een half jaar pauze kunnen nemen om zichzelf te resetten en om nu dus weer vol op een F1-deelname in te gaan zetten.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet