Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Sportscars

Sportscars: Zeges voor Pommer/Hauser en Lüthen/Hörr op de Norisring in ADAC Prototype Cup

De beide wedstrijden voor de ADAC Protoypen Cup Germany die afgelopen weekend op de Norisring verreden werden leverden overwinning op voor de combinaties Markus Pommer(D)/Gary Hauser(Lux) ingeschreven door Racing Experience en Mathis Lüthen/Laurents Hörr uitkomend voor het team van Koiranen Kemppi Motorsport.

2023 Start 1
Prototypes horen gezien hun verleden gewoon bij de Norisring. Hopelijk kunnen de ADAC en Creventic dit concept verder uitbouwen nu de ADAC GT Masters in duidelijke staat van ontbinding begint te verkeren. Dit zou weleens een mooie toekomst kunnen zijn.

Tekst en Foto’s: Willem J. Staat

Zeges voor Pommer/Hauser en Lüthen/Hörr op de Norisring in ADAC Prototypen Cup
De start van de eerste wedstrijd op zaterdagmiddag moest voortijdig afgebroken worden omdat de Roemeen Alex Cascatau in de opwarmronde bij het opwarmen van zijn banden recht voor de tribunes de controle over zijn bolide verloor en daarbij de nodige schade aan de vangrails aangebracht worden hetgeen een oponthoud van ruim 35 minuten veroorzaakten. De hobbeligheid van het circuit lag mogelijk ten deel aan deze situatie. Cascatau moest even ter observatie naar het ziekenhuis gebracht worden maar nam zondag gewoon weer aan de tweede wedstrijd deel.

Markus Pommer: “Wij waren ervan overtuigd dat wij ook zonder polepositie hier over de gehele wedstrijdafstand goed zouden zijn. Direct na de start nam de 42-jarige Laurents Hörr van Koiranen Kemppi Motorsport de leiding. De zeer ervaren Markus Pommer kwam echter steeds beter in zijn ritme en juist toen de pitwindow openging bedroeg het verschil op Lüthen(Duqueine Brons) nog minder dan een seconde. Na de verplichte rijderswissel bedroeg de voorsprong van Gary Hauser meer dan vier seconden op Lüthen die snel terrein verloor en ook de concurrentie bestaande uit Xavier LLoveras, Julien Apotheloz en Nico Grüler(D/20 Mücke BWT Motorsport) laten gaan. Uiteindelijk werd het voor Lüthen/Hörr een vijfde plek overall.

2023 Team Konrad
Het was niet bepaald een liefdesverklaring bij het team van Franz Konrad. Beide auto's vielen na de start van R2 direct uit.

Xavier LLoveras(van Ommen Racing by Datalab) kwam steeds dichter bij de leidende Hauser in de buurt maar het kwam nimmer tot een serieuze aanval op de leiderspositie. Vooral in de beginfase van de wedstrijd kwamen Max en Mark van der Snel goed met koplopers mee. Helaas vielen zij naar de reguliere pitstops met hun More Motorsport by Reiter Ligier JS P320 naar de achtste plek terug. Een Top 5 klassering was zeker mogelijk geweest. Achter de winnende combinatie Pommer/Hauser eindigde de Spaanse combinatie Belen Garcia Espinar/Xavier LLoveras als tweede. De Spanjaard reed voor de eerste maal samen met zijn vriendin. De derde plek werd opgeëist door de combinatie Oscar Tunjo/Apotheloz. Daarachter volgde de BWT Mücke Motorsport Duqueine DG08 van de combinatie Kiryla(BR)/Nico Göhler.

2023 Winnaars R2
Lüthen/Hörr wonnen de tweede wedstrijd op zondag.

Lüthen/Hörr winnen tweede wedstrijd
Na een spannende tweede wedstrijd ging de overwinning hier naar de combinatie Matthias Lüthen (D/42)/ Laurents Hörr (D/25) voor het team van Koiranen Kemppi Motorsport. Voor deze combinatie betekende het hun allereerste overwinning in de ADAC Prototypen Cup. Ondanks een aanrijding wist de combinatie Nico Göhler(D/20)/ Gustavo Kirila (BR/29) met de BWT Mücke DG-08 Duqueine als tweede te eindigen. Voor de combinatie Pommer/Hauser zat er voor de tweede maal een podium in en zij eindigden als derde. Bij de start nam DKR Racing-coureur Valentino Catalino(D/17) in de DKR Engineering Duqueine DG08 direct de leiding maar hij slaagde er niet echt in om Xavier Lloveras echt van zich af te schudden. Aan de illusies van de Spanjaard kwam helaas een einde toen zijn vriendin Belen Garcia Espinar (23/ESP) bij het wegrijden met een beschadigde koppeling werd geconfronteerd en zou uiteindelijk nog als tiende over de eindstreep komen.

Na de pech van het Spaanse duo nam Robin Rogalski voor het team van DKR de leiding. Maar de vreugde was van korte duur. De muren van de Norisring zijn onvergefelijk en het betekende einde verhaal. Terwijl de Zuid Amerikanen Oscar Tunjo en Gutavo Kiryla ging streden ging het fout. Als twee partijen vechten om één been dan gaat de derde ermee heen. En het was hier niet anders. Daarmee lag de weg vrij voor een fraaie overwinning van de combinatie Lüthen/Hörr. Laurents Hörr: “Voor Oscar met wie ik heel goed kan opschieten vind ik dit erg dat hij zijn podiumplek kwijt is. Maar zo is autosport nu eenmaal.” Tunjo kwam als vierde over de streep terwijl Kiryla zijn tweede plek wonderwel wist te redden. De combinatie Mark en Max van der Snel behaalden met More Motorsport Reiter Ligier JS 320 een degelijke vijfde plek. Nog erger verging het Konrad Motorsport. Beide Ginetta’s haakten bij het uitkomen van de Grundigkehre direct in elkaar en beide auto’s kwamen met een flinke schade naar binnen.

2023 Markus Pommer
Markus Pommer heeft enorm veel ervaring in de toerwagen en GT-Sport. 


Commentaren na race 1
Belén García Espinar – tweede plaats voor van ommen racing door DataLab: “Ik had een goede eerste ronde, waarbij ik Oscar Tunjo inhaalde op weg naar de eerste bocht en Max van der Snel in de chicane. Ik was dus derde. Ook daarna kon ik snelle ronden rijden en Xavier de derde plaats bezorgen. Met mijn vriend op het podium staan in de eerste race is iets heel speciaals.”

Xavier Lloveras – Tweede plaats voor van ommen racing door DataLab: “Belén liet een zeer goede prestatie zien en zette me onder druk om goed te rijden. Uiteindelijk kwam ik misschien twee of drie ronden te kort om Gary Hauser in te halen en de race te winnen. Na de kwalificatie vanmorgen hebben we wat wijzigingen aangebracht aan de set-up van onze auto, wat een positief effect had.”

Oscar Tunjo – Derde plaats voor van ommen racing door DataLab: “Mijn start was ongelukkig en toen kwam ik in de eerste bocht aan de binnenkant vast te zitten. Ik werd ook geraakt door verschillende rivalen en werd na de eerste bocht pas tiende of elfde. Daarna kon ik nog een paar tegenstanders inhalen, waar ik tevreden mee was.”

Julien Apothéloz – Derde plaats voor Van Ommen Racing by DataLab: “Allereerst is het heel gaaf dat beide Van Ommen Racing by DataLab-auto's voor het eerst het podium hebben gehaald. We hadden ons onderstuurprobleem iets beter onder controle dan in de kwalificatie. Maar het belangrijkste was dat we hier veel punten hebben kunnen scoren na twee nullen op Zandvoort.

2034 VDS
De Nederlandse driekleur in de straten van Neurenberg. Dit zien we altijd graag.

Commentaren na R2
Nico Göhler – Tweede plaats voor BWT Mücke Motorsport: 
“Vandaag had ik geen tweede plaats verwacht, hoewel de vijfde plaats op de grid een goede uitgangspositie voor ons was. Ik had een goede start, een goede eerste ronde en daarna kon ik constant goed rijden tot ik de auto aan Gustavo overhandigde.”

Gustavo Kiryla – tweede plaats voor BWT Mücke Motorsport: “Deze race was hard werken, maar ik heb ervan genoten. Ik had een mooie strijd om posities met Oscar Tunjo, waarin we helaas spinden. Toch kon ik als tweede eindigen. We mikken nu op de eerste overwinning van Assen, want de manier waarop we onszelf en de auto op dit moment aan het ontwikkelen zijn, zou een volgende logische stap zijn.”

Gary Hauser – Derde plaats voor Racing Experience :“De race begon goed, maar mijn spins irriteren me. De eerste keer ging ik te ver van de racelijn af, dus remde ik in het stof en spinde. En even later maakte ik nog een spin. Maar ik heb mijn kop niet in het zand gestoken en heb alles gegeven tot het einde van mijn stint.”

Markus Pommer :“Mijn stint begon goed omdat ik door de pech van de anderen twee plaatsen won. Als vierde wilde ik achter Laurents aan gaan, maar hij was verdomd snel vandaag. Later kon ik Oscar passeren en omdat ik wist dat zij onze naaste achtervolgers waren in het algemeen klassement, nam ik daarna niet al te veel risico's meer. Al met al was het een heel positief weekend voor ons.”

2023 VDS 1
Voor de familie Van der Snel was het geen slecht weekend tussen de muren van de Norisring.

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet