Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Sportscars

Sportscars: Blomqvist bovenaan in kwalificatie IMSA Mosport

230708 IMSA quali Blomqvist
Tom Blomqvist was met de Meyer Shank-Acura het snelst in de kwalifcatie

Het is weer zo’n weekeinde waarin van alles tegelijk rijdt, naast FIA WEC, DTM en NLS ook de 24H Series en het Noord-Amerikaanse IMSA WeatherTech SportsCar Championship. In dat laatste kampioenschap wordt er dit weekeinde gereden op het Canadian Tire Motorsport Park, ook wel bekend als Mosport, in de Canadese deelstaat Ontario. Daar was Acura sterk met een “clean sweep” van de eerste startrij, met Tom Blomqvist namens Meyer Shank Racing op pole-position. In LMP3 reed Gar Robinson in de Riley-Ligier de snelste tijd, terwijl Jack Hawksworth in de nummer 14-Vasser Sullivan-Lexus de GTD-Pro-pole behaalde. In de GTD-klasse was Roman de Angelis in de nummer 23-Heart of Racing-Aston Martin het snelst.

Tekst: René de Boer (Twitter: @renedeboer)
Foto’s: IMSA

In de vrije trainingen tekende zich al af dat de Acura’s dit weekeinde het tempo bepalen, een beeld dat in de kwalificatie bevestigd werd. Tom Blomqvist reed zijn beste tijd in 1:05,653 seconden, waar niemand van de concurrentie meer aan kwam. Zo stelde de Brit voor Meyer Shank Racing de pole-position veilig. Ricky Taylor kwam 0,081 seconde tekort voor de beste startplaats en vertrekt derhalve met de nummer 10-Konica Minolta-WTR-Acura als tweede. Daarachter reed Pipo Derani in de nummer 31-Whelen-Action Express-Cadillac de derde tijd, gevolgd door Sébastien Bourdais in de nummer 01-Ganassi-Cadillac, die hij deelt met Renger van der Zande. Felipe Nasr reed in de nummer 7-Penske-Porsche de beste Porsche-tijd als vijfde. Mike Rockenfeller reed de kwalificatie in de JDC Miller Motorsports-Porsche, waarin hij samen met Tijmen van der Helm rijdt, en zette de auto op de achtste plaats.

230708 IMSA quali Zande
De Ganassi-Cadillac van Renger van der Zande met daarachter de JDC Miller-Porsche van Tijmen van der Helm

Renger van der Zande liet weten: “Op zich een goede kwalificatie met de vierde plek van Séb.  Het is wel een heftig baantje, zeker ook met die auto’s die wat zwaarder zijn. Als je een momentje hebt, dan zijn het gelijk grote momenten en dan kan je er ook wel vrij snel ver af gaan. Ik vind het ontzettend gaaf! Het is wel tricky om de banden op temperatuur te krijgen, vooral als je net uit de pits komt en ze nog nieuw zijn. Ik ben er zelf ook een keer af gegaan met nieuwe banden. Er zijn heel veel fans, zowel uit Canada als Amerika, erg tof. Het zit allemaal erg dicht bij elkaar. Ik denk dat de Acura’s misschien iets beter zijn met hun peak van de banden in de kwalificatie, terwijl wij misschien wat beter zijn met bandenslijtage, dus hopelijk kunnen we morgen wat gaan laten zien!”

Achter de negen GTP’s volgde de Riley-Ligier als snelste LMP3 in handen van Gar Robinson, die tot een tijd van 1:12,946 minuten kwam. Daarmee was hij 0,4 seconde sneller dan Fidani in de AWA-Duqueine.

230708 IMSA quali Hawksworth
GTD-Pro-pole voor Jack Hawksworth in de Vasser Sullivan-Lexus

Jack Hawksworth werd in de Vasser Sullivan-Lexus in GTD-Pro de eerste rijder die voor de tweede keer dit jaar de pole-position behaalde, na zijn eerdere kwalificatiesucces op Long Beach. Met zijn tijd van 1:15,029 minuten was hij 0,074 seconde sneller dan Jules Gounon in de WeatherTech-Mercedes. Alex Riberas tikte in de Heart of Racing-Aston Martin als derde in GTD-Pro aan, direct gevolgd door Roman De Angelis in de andere Aston Martin van het team, die in GTD uitkomt. Alan Metni, de teamgenoot van Kay van Berlo in de nummer 91-KellyMoss with Riley-Porsche, reed de twaalfde tijd in GTD. De race, met een duur van twee uur en 40 minuten, start morgen om 18.00 uur Nederlandse tijd en is te zien via Ziggo Racing en IMSA.tv.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet