Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Sportscars

Sportscars: Hypercars dichtbij elkaar in kwalificatie Monza, Kobayashi behaalt pole-position

Qualy 005
De nummer 7-Toyota start dankzij Kamui Kobayashi morgen vanaf pole voor de zes-uursrace in Monza

Een kleine maand na de 24 Uur van Le Mans wordt dit weekeinde in Monza de vijfde ronde van het FIA WEC verreden. In de kwalificatie zorgde Kamui Kobayashi in de nummer 7-Toyota (Conway/Kobayashi/López) met een tijd van 1:35,358 minuten voor de pole-position. In LMP2 haalde Robert Kubica in de nummer 41-WRT-Oreca (Andrade/Kubica/Delétraz) de beste startplaats binnen. Ook in GTE-Am was er sprake van Belgisch succes dankzij Sarah Bovy, die de Iron Dames-Porsche 911 (Bovy/Gatting/Frey) op de eerste plaats zette.

Tekst: René de Boer (Twitter: @renedeboer)
Foto’s: Rick Kiewiet/Prescott Motorsport


Na snelste tijden voor Ferrari en Toyota in de eerste twee vrije trainingen voerde vanmorgen in de derde en afsluitende vrije training nogal verrassend de Peugeot van Jean-Eric Vergne de tijdenlijst aan op het circuit waar de 9X8 een jaar geleden zijn eerste race beleefde. In de kwalificatie ging de strijd om de pole echter toch weer gewoon tussen Ferrari en Toyota, al moet wel gezegd dat het veld erg dicht bij elkaar zat. Zo bedroeg het verschil tussen pole-winnaar Kobayashi en Antonio Fuoco in de nummer 50-Ferrari uiteindelijk slechts 0,017 seconde. Brendon Hartley reed met de nummer 8-Toyota (Hartley/Buemi/Hirakawa) de derde tijd, gevolgd door Vergne in de nummer 93-Peugeot (Di Resta/Jensen/Vergne) en Alex Lynn in de Cadillac (Bamber/Lynn/Westbrook). De tijden van de vier verschillende merken in de top vijf lagen slechts 0,362 seconde uit elkaar. De beste Porsche-tijd kwam op naam van Fred Makowiecki in de nummer 5-Porsche (Cameron/Christensen/Makowiecki) als achtste algemeen.

Qualy 001
Robert Kubica behaalde zijn eerste FIA WEC-pole

In LMP2 waren de verschillen wat groter. Hier reed Robert Kubica in 1:39,354 minuten de snelste tijd, 0,353 seconden voor Pietro Fittipaldi in de Jota-Oreca. Phil Hanson reed met de nummer 3-United Autosports-Oreca de derde tijd, gevolgd door Gabriel Aubry namens Vector Sport en Albert Costa in de Inter Europol-auto.

Qualy 002 Kopie
De nummer 31-WRT-Oreca, waarmee ook Robin Frijns rijdt, is de best geplaatste auto op de grid met Nederlandse inbreng

Ferdinand Habsburg kwalificeerde de nummer 31-WRT-Oreca, die hij deelt met Robin Frijns en Sean Gelael, als zesde in de klasse. De nummer 9-Prema-Oreca met Bent Viscaal eindigde als tiende, Giedo van der Garde, opnieuw invallend bij United Autosports, reed de elfde tijd, met het volledige LMP2-veld binnen net iets meer dan een seconde.

Qualy 003
Sterk optreden van Sarah Bovy met de snelste kwalificatietijd in GTE-Am

Sarah Bovy toonde andermaal haar kwaliteiten door de Iron Dames-Porsche in GTE-Am op pole te zetten met een tijd van 1:47,632 minuten. Daarmee was ze bijna een halve tel sneller dan Ahmad Al Harthy in de nummer 85-ORT by TF-Aston Martin. De derde tijd was voor Chrtistian Ried in de nummer 77-Proton-Porsche. Ben Keating reed de kwalificatie in de nummer 33-Corvette en sloot als zesde in de klasse af. Theoretisch kunnen Keating en zijn teamgenoten Nicky Catsburg en Nico Varrone dit weekeinde in Monza al de titel in de klasse binnenhalen. De race met een duur van zes uur start morgen om 12.20 uur.

Qualy 007
De nummer 9-Prema-Oreca met Bent Viscaal start als tiende in zijn klasse

Qualy 004
Giedo van der Garde reed met de nummer 23-United Autosport-auto de elfde tijd in LMP2

Qualy 006
Kan dit weekeinde al kampioen worden: Nicky Catsburg in de Corvette

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet