Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
IndyCar

Indycar: Hattrick voor Alex Palou in Mid-Ohio. Ganassi. Dubbel overwinning voor Ganassi. VeeKay 15e

De Spanjaard Alex Palou is duidelijk op weg naar een tweede Indycar-titel. Na zijn eerste reguliere stop drukte de Ganassi-coureur duidelijk zijn stempel op de wedstrijd. Daarna stond hij de leiding niet meer af. Een onopvallende maar strategisch gereden wedstrijd leverde Scott Dixon niet alleen een tweede plek op Mid Ohio op, maar ook nog eens P2 in de tussenstand van het kampioenschap. Palou is de eerste rijder die sinds lange tijd weer een hattrick wist te scoren. Zijn teamgenoot Scott Dixon deed dit in 2007, 2013 en 2020. De Performance van Graham Rahal leed helaas onder de foutjes van zijn crew. Hoewel het team van RLL een reorganisatie had ondergaan en de crews van de sportscar- en Indycar teams gedeeltelijk van wisselden was de uitvoering van de pitstops helaas nog niet perfect.


2023 Alex Palou 1
Alex Palou gaat dit jaar duidelijk richting tweede titel.

Tekst: Willem J. Staat
Foto´s: Indycar


Hattrick voor Alex Palou in Mid-Ohio. Ganassi. Dubbel overwinning voor Ganassi. VeeKay 15e

Op de Spanjaard Alex Palou staat voorlopig geen maat. Met een derde achtereenvolgende overwinning verstevigde de Ganassi-rijder zijn positie in de tussenstand van het kampioenschap en beschikt over een ruime voorsprong op zijn teamgenoot Scott Dixon. Het verschil tussen beide coureurs bedraagt maar liefst 110 punten. Marcus Ericsson schakelde zichzelf al vroeg in de wedstrijd uit en verloor daardoor kostbare punten.

De verbeteringen bij het team van Rahal Letterman Lanigan zijn duidelijk zichtbaar maar het kwam er zeker nog niet helemaal uit. Men lijkt wel op de goede weg terug te zijn. Bij het team van Ed Carpenter Racing reed VeeKay een onopvallende maar stabiele wedstrijd. De Nederlander was in de slotfase nog even in enkele interessante duels verwikkeld die helaas geen verdere progressie opleverden. In negen wedstrijden behaalde Palou maar liefst vier overwinningen waaronder een hattrick in de laatste drie wedstrijden. De dominantie van de Spanjaard begint inmiddels `Verstappen`´- trekjes te krijgen. Tijd voor hem richting F1 te gaan wordt er op de diverse sociale netwerken gesuggereerd. Invaller Conor Daly eindigde voor Meyer Shank Racing als 20e.

2023 Graham Rahal
Jammer dat de RLL-crew de pitstops voor Graham Rahal een beetje verknoeide. Maar de progressie binnen het team is duidelijk zichtbaar.


Bandenkeuze
Rode Compound

Herta, Rahal, Kirkwood, Lundgaard, Ericsson, Harvey, Malukas, Grosjean, Newgarden, VeeKay, Hunter Reay, Armstrong, Castroneves, Canapino, Robb, O´Ward, Ferrucci, Daly

Harde Compound

Palou, Dixon, Power, McLaughlin, Rosenqvist, Rossi, Ilott, Pedersen, De Francesco.

Ericsson
Een flink momentje voor Felix Rosenqvist. De aeroscreen bewees zich dit weekend voor de tweede achtereenvolgende maal.


Race

Voor Graham Rahal betekende het vandaag zijn 17e deelname aan een Indycarwedstrijd op Mid Ohio Sports Car Course. Vader Bobby reed er 16 maal. Dreigende wolken voorafgaande aan de wedstrijd. Colton Herta nam direct de leiding maar in het gedrang gingen de beide Zweden Marcus Ericsson en Felix Rosenqvist er direct vanaf. Ericsson miste de apex van de bocht en nam daarbij zijn landgenoot mee. Er moest direct geneutraliseerd worden. David Malukas profiteerde van de situatie. De Dale Coyne-racer won in de openingsronde al vier posities. De Arrow SP McLaren Dallara Chevrolet van Rosenqvist kon opnieuw opgestart worden terwijl Ericsson de pits wist te bereiken. De Ganassi-coureur moest met een beschadigde voorwielophanging opgeven. De herstart volgde in de zesde ronde. De Top 6 bestond uit Herta, Rahal, Kirkwood, Palou, Lundgaard en Dixon. Vanwege het afblokken van Malukas moest McLaughlin zijn positie in de 8e ronde teruggeven.

Stand 10e ronde: Herta, Rahal, Kirkwood, Palou, Lundgaard, Dixon, Malukas, McLaughlin, Power, Harvey. VeeKay P14. In de 16e ronde probeerde Kirkwood Palou even onder druk te zetten. Vervolgens ging de Spanjaard één ronde later aan de Amerikaan voorbij die direct achterstevoren ging. O´Ward kwam in de 18e ronde voor een undercut naar binnen. VeeKay volgde drie ronden later.

Stand 20e ronde:
Herta, Rahal, Palou, Lundgaard, Dixon, McLaughlin, Power, Malukas, Harvey, Grosjean. Inmiddels had Palou de aansluiting bij Graham Rahal gevonden. In de 26e ronde kwam koploper Colton Herta voor zijn eerste reguliere stop naar binnen waardoor Graham Rahal voor het eerst sinds lange tijd weer eens op kop van een Indycarwedstrijd reed en volgde eveneens twee ronden later.

2023 O Ward
Out of sequence eindigde Pato O´Ward alsnog als achtste. De strategie ging niet op. De cautions bleven uit.


Stand 30e ronde: Dixon, Power, Palou, Herta, O´Ward, Lundgaard, Rahal, McLaughlin, Rossi, Malukas. VeeKay P15. Bij de eerste pitstopcyclus was Graham Rahal eigenlijk wel een beetje de grote verliezer. De RLL-rijder verloor gedurende deze fase teveel terrein. Hij viel van P2 naar P7 terug. Interessant genoeg zette Palou zijn snelste ronde in de 33e ronde. Overigens in een stint die drie ronden langer duurde dan die van zijn opponenten.

Top 10 40e ronde:
Palou, Herta, Dixon, O´Ward, Power, Lundgaard, Rahal, McLaughlin, Rossi, Malukas. P15 VeeKay. Met een alternatieve strategie kwam O´Ward kort daarna opnieuw naar binnen maar beschikte wel over dezelfde snelheid als de koplopers. In de Top 10 bevonden Palou, Dixon, Power, McLaughlin zich op de rode compound. Wat radiocommentaar tussen Palou en zijn crew in de 50e ronde: ``Herta's closing in." "Yeah, this f-----er's using push to pass and blocking me, what do you want me to do?" "Make him use up his tires. Race control is monitoring."

Top 10 50e rond
e: Palou, Herta, Dixon, Power, Lundgaard, Rahal, McLaughlin, Malukas, Armstrong, De Francesco. VeeKay P23 na pitstop. De meeste deelnemers kwamen in de 53e ronde voor hun laatste stop naar binnen. Vanwege te snel rijden in de pitlane kreeg polesitter Colton Herta kort daarna een ``drive-through´´ opgelegd en viel naar de twaalfde plek terug. En ook bij Graham Rahal verliep de reguliere pitstop weinig vlekkeloos en kwam op een achtste plek weer terug in de wedstrijd. Overigens ging Rahal´s crew deze wedstrijd maar liefst tweemaal in de
fout……

2023 Scott McLaughlin
Slechts een vijfde plek voor Scott McLaughlin. Een tweede achtereenvolgende overwinning zat er dit jaar niet in.

Top 10 60e ronde: Palou, O´Ward, Dixon, Power, Lundgaard, McLaughlin, Malukas, Rahal, Rossi, Armstrong. VeeKay P15. O´Ward was de enige rijder in de Top 10 die nog naar binnen moest terwijl de overige rijders zonder problemen de wedstrijd konden uitrijden. Op Callum Ilott na reed iedereen op de harde compound terwijl Grosjean ineens het licht zag en zowel Jack Harvey en Rinus VeeKay wist te passeren. De Nederlander stelde snel orde op zaken door Harvey opnieuw te passeren.

Top 10 70e ronde
: Palou, Dixon, Power, Lundgaard, McLaughlin, Malukas, Rahal, O´Ward, Armstrong, Rossi. VeeKay P15
Een dubbeloverwinning voor het team van Chip Ganassi waarbij Scott Dixon met een tweede plek uitstekende zaken in het kampioenschap deed. In de tussenstand van het kampioenschap klom de zevenvoudige kampioen op naar de tweede plek. In de slotfase zorgden VeeKay, Grosjean, De Francesco en Kirkwood voor het nodige spektakel.

2023 VeeKay
VeeKay was aan het einde van de wedstrijd in enkele duels verwikkeld maar eindigde slechts als 15e.

Uitslag Honda 200 Mid Ohio
1. Alex Palou Dallara Honda 80 ronden
2. Scott Dixon Dallara Honda + 5.0242 secs.
3. Will Power Dallara Chevrolet + 18.35.85 secs.
4. Christian Lungaard Dallara Honda + 19.0828 secs.
5. Scott McLaughlin Dallara Chevrolet + 20.5280 secs.
6. David Malukas Dallara Honda + 27.1534 secs,.
7. Graham Rahal Dallara Honda + 27.8852 secs.
8. Pat O´Ward Dallara Chevrolet + 28.5119 secs.
9. Marcus Armstrong Dallara Honda + 42.4021 secs.
10. Alexander Rossi Dallara Chevrolet + 49.1483 secs.

Stand Kampioenschap Top 5
1. Alex Palou 377 punt. 2. Scott Dixon – 110 pnt. 3.Josef Newgardem – 116 pnt. 4. Marcus Ericsson – 122 pnt. 5. Pato O´Ward – 127 pnt.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet