Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
GT

GT World Challenge Europe: ROWE Racing domineert slotfase Spa 24H, Nederlanders winnen Silver en Pro-Am Cups

230702 Finish 98ROWE
Eng, Wittmann en Yelloly verdienden de 25e overwinning voor BMW in de 24 Uur van Spa

De vlag is gevallen voor de CrowdStrike 24 Hours of Spa. Philipp Eng, Marco Wittmann en Nick Yelloly bleken in de laatste vier uur onverslaanbaar achter het stuur van de nummer-98-BMW van ROWE Racing. Ze schreven in België de derde ronde van de Fanatec GT World Challenge Europe Endurance Cup powered by AWS en van de Intercontinental GT Challenge powered by Pirelli op hun naam. Glenn van Berlo (GRT Grasser Racing Team) zegevierde in de Silver Cup en Nicky Catsburg (SunEnergy1 Racing) verdiende de winst in de Pro-Am Cup na een inhaalrace.

Tekst: Vincent Bruins (vanuit Francorchamps, Twitter: @VincentJBruins)
Foto's: Mercedes-AMG, Porsche AG, SRO (Jules Beaumont & Kevin Pecks)


Eng kwam na een 24-uurlange strijd over de streep met een voorsprong van elf seconden. Het is de derde keer dat de Oostenrijker op Spa-Francorchamps wint. Voor Wittmann en Yelloly is het de eerste keer dat ze op de hoogste trede staan na de 24 Uur van Spa. ROWE Racing won de wedstrijd in 2016 met BMW, in 2020 met Porsche en nu in 2023 dus weer met BMW. Timur Boguslavskiy, Jules Gounon en Raffaele Marciello (Mercedes-AMG Team Akkodis ASP) warden tweede. Nicki Thiim (Scherer Sport PHX) hield de Manthey EMA-Porsche van Kévin Estre in de laatste ronden achter zich om het podium te completeren samen met Luca Engstler en Kelvin van der Linde. Rutronik Racing maakte de top vijf af met Laurin Heinrich, Dennis Olsen en Thomas Preining.

230702 Finish 5Optimum
De door de McLaren-Formule 1-geïnspireerde chromekleurstelling bracht Optimum Motorsport geluk in de Gold Cup

Dean Macdonald gaf de leiding in de Gold Cup niet uit handen en won zijn klasse samen met Charlie Fagg, Tom Gamble en Sam De Haan in de McLaren van Optimum Motorsport voor de Team WRT-BMW van Niklas Krütten, Jean-Baptiste Simmenauer en Calan Williams, en de Comtoyou Racing-Audi van Nicolas Baert, Max Hofer en Maxime Soulet. Indy Dontje moest het samen met Philip Ellis en Russell Ward doen met de vierde plaats, nadat de Nederlander vroeg in de race de nummer-57-Mercedes-AMG in de grindbak zette bij Pouhon.

230702 Finish 20Huber
Van snelste in de Superpole naar buiten de top vijf in de klasse halverwege de race naar de Bronze Cup winnen: een up-and-down 24-uurswedstrijd voor Huber Motorsport

Kay van Berlo (Herberth Motorsport) zag zijn kans op de overwinning in de Bronze Cup in rook opgaan, toen hij bij een herstart werd geraakt door de ondertussen ver teruggevallen AF Corse-Ferrari van Nico Varrone. Zijn nummer-91-Porsche verloor meerdere ronden vanwege reparaties en zou uiteindelijk zevende in de klasse worden. Matteo Cairoli, die afgelopen vrijdag nog de nummer-20-Huber Motorsport-Porsche op pole position zette, maakte een zeer sterke slotfase mee. De Italiaan passeerde naast Van Berlo ook nog Eddie Cheever III (Sky Tempesta Racing) en Joel Sturm (Pure Rxcing) en won de Bronze Cup samen met Antares Au, Jannes Fittje en Tim Heinemann. Xavier Maassen pakte een top tien-klassering in de nummer-62-Team Parker Racing-Porsche.

230702 Finish 85GRT
Glenn van Berlo kwam als beste uit de Nederlandse strijd met Hezemans in de Silver Cup

Na het uitvallen van de nummer-99-Tresor Orange1-Audi ging de strijd om de overwinning in de Silver Cup alleen nog tussen de nummer-85-GRT Grasser-Lamborghini van Glenn van Berlo en de nummer-12-Comtoyou-Audi van Loris Hezemans. Het was de eerstgenoemde bolide die met Clemens Schmid achter het stuur, 25 seconden eerder over de finish kwam. Van Berlo en Schmid zijn samen met Benja Hites de winnaars in de Silver Cup voor Sam Dejonghe, Hezemans, Finlay Hutchison en Lucas Légeret. Jop Rappange (Dinamic GT Huber Racing) werd vierde in de klasse met een minuut achterstand op de nummer-26-Audi van Saintéloc Junior Team.

230702 Finish 12Comtoyou
Hezemans heeft een voorsprong van zes punten op Van Berlo in het Silver Cup-kampioenschap in de GT World Challenge Europe Endurance Cup

Nicky Catsburg, Martin Konrad, Chaz Mostert en invaller Adam Osieka moesten in de nummer-75-SunEnergy1-Mercedes-AMG vanuit de pitstraat starten. Ze misten de kwalificatie na een zwaar ongeval in de trainingen voor teameigenaar Kenny Habul die de race vanuit het ziekenhuis moest bekijken vanwege rugklachten. Na een inhaalrace kwam het nieuwe chassis van AMG met een nieuwe motor als eerste over de streep in de Pro-Am Cup. Catsburg hield in het laatste uur de nummer-24-Car Collection-Porsche van Alex Fontana, Ivan Jacoma, Niki Leutwiler en Nico Menzel achter zich. Francis Tjia miste op één positie het Pro-Am-podium na wat kleine probleempjes met de nummer-216-Modena Motorsports-Porsche halverwege de race.

230702 Finish 75SunEnergy1
Catsburg, Konrad, Mostert en Osieka wonnen in de Pro-Am Cup voor Kenny Habul: 'We pushed for Kenny', zo lieten ze op het podium weten

UITSLAG RACE

De Fanatec GT World Challenge Europe powered by AWS keert over twee weken alweer terug met de Sprint Cup op Misano World Circuit Marco Simoncelli op 15 en 16 juli. De volgende Endurance Cup-wedstrijd staat op de planning voor 30 juli op de Nürburgring. Op 8 oktober strijkt de Intercontinental GT Challenge powered by Pirelli neer in de Verenigde Staten met de Indianapolis 8 Hour.

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet