Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
IndyCar

Indycar: ECR-coureurs starten als 16e en 17e in Mid Ohio. Sensationele pole voor Colton Herta

In een spannende kwalificatiesessie waarin Pato O´Ward al in het begin zijn kansen verprutste behaalde Andretti Autosport-coureur Colton Herta in de slotfase de pole en versloeg de lokale held Graham Rahal die na vier jaar eindelijk zijn beste kwalificatieresultaat behaalde. Van Herta was het een indrukwekkende performance in de slotfase van de kwalificaties. VeeKay start als zestiende maar was niet ontevreden over het behaalde kwalificatieresultaat.

2023 Herta Mid Ohio

Colton Herta op weg naar de pole op de Mid Ohio Sportscar Course voor het team van Andretti Autosport.

Tekst: Willem J. Staat
Foto´s: Indycar

ECR-coureurs starten als 16e en 17e in Mid Ohio. Sensationele pole voor Colton Herta
Een gok van Andretti Autosport om Colton Herta op de Harde Compound de pole te laten behalen pakte voor de jonge Amerikaan goed uit. Op sensationele wijze verdrong hij in de slotsecondes van de kwalificatie Graham Rahal van de provisional pole.

Firestone Fast Six

Alleen Scott Dixon begon in de Firestone Fast Six op de Zwarte Compound. Herta en Palou gingen tegelijk naar binnen. Beiden switchten eveneens naar Harde Compound. Lundgaard liet op de Rode Compound een 1.06.7805 noteren. Herta en Palou gingen er op de Harde Compound eveneens voor. Maar met een tijd van 1.06.3528 ging Graham Rahal er duidelijk overheen maar Herta bedierf de ``Rahal´´´party op de harde compound door definitief de pole met 1.06.3096 te grijpen. Rahal moet voor de wedstrijd morgen met een tweede startplek genoegen nemen. Kyle Kirkwood kwalificeerde zich als vierde gevolgd door Palou, Lundgaard en Dixon.


Bandenkeuze Groep 1

Newgarden, McLaughlin, O´Ward, , Rosenqvist, Rossi, Ericsson, Palou, Malukas, Ryan Hunter Reay, Harvey, Canapino. Zwarte compound
Castroneves, Pedersen Rode Compound

Hier opende Josef Newgarden de sessie met 1.11.3365. Ryan Hunter Reay en Pat O´Ward lieten vervolgens tijden in de range van 1.08 noteren. Voordat O´Ward zijn tijd nog verder kon verbeteren gleed de Mexicaan met zijn Arrow SP McLaren Chevrolet van de baan en veroorzaakte daarmee een Rode Vlag. Het betekende dat O´Ward voor de wedstrijd op Mid Ohio morgen achteraan mag starten. O´Ward gaf ook ruiterlijk toe dat het zijn fout was. Op dat moment was Marcus Ericsson met 1.07.0916 de snelste man op de baan, gevolgd door David Malukas met 1.07.1691, Helios Castroneves met 1.07.2940, Alex Palou met 1.07.5305, Alexander Rossi met 1.07.6729 en Jack Harvey met 1.07.7597. Met nog vijf minuten te gaan werd de sessie hervat. Ryan Hunter Reay had met de ECR Dallara Chevrolet kort daarna wat moeite om op het asfalt te blijven maar wist zich te herstellen. Vervolgens kwam Alex Palou met een flyer van 1.06.357. Met 1.05.9352 was Ericsson de snelste man. Ericsson, Palou, Rosenqvist, McLaughlin, Harvey, Malukas gingen door naar de Fast 12.

2023 VeeKay Mid Ohio
16e startplek voor Rinus VeeKay.


Groep 2
Dixon, Armstrong, Ferrucci, Power, Rahal VeeKay, Herta, Kirkwood, Grosjean, De Francesco, Lundgaard, Robb, Ilott. Hier begon iedereen op de Zwarte compound. Herta opende de sessie met een tijden van 1.09. maar liet op de harde compound direct een tijd van 1.06.8866 noteren. Vervolgens kwam de Andretti Autosport-coureur met een tijd van 1.06.2999. Lundgaard en Robb opteerden met nog 3.5 minuut te gaan als eersten voor de Rode Compound. Vervolgens was Lundgaard met 1.05.8933 sneller dan Ericsson in de eerste sessie. Kirkwood was met 1.05.7240 vervolgens nog sneller. Kirkwood, Dixon, Herta, Lundgaard, Power, Rahal gingen door naar de Fast 12 die VeeKay met 1.06.2981 nipt miste. VeeKay kampte met wat onderstuur en is er wel van overtuigd om morgen een goed resultaat te halen. De beide ECR-coureurs starten morgen resp. als 16e en 17e.

Fast 12
McLaughlin, Rosenqvist, Ericsson, Dixon, Palou, Power, Rahal Malukas, Herta, Kirkwood, Harvey, Lundgaard. Alleen McLaughlin begon op de Rode Compound aan de sessie die door Herta met 1.09. 1071 werd geopend. Vervolgens was het de beurt aan Christian Lundgaard om een 1.07.2496 te laten noteren. Daarna een supersnelle 1.06.8404 van Colton Herta. Met nog vier minuten te gaan wisselde vrijwel iedereen naar de Rode Compound. Met nog 1.5 minuten te gaan was de lokale held Graham Rahal op weg naar een flyer en die leverde hem een 1.05.9336 op. Herta en Lundgaard gingen er heel snel overheen. Herta, Lundgaard, Rahal, Kirkwood, Dixon en Palou maakten de sprong naar de Fast Six die bestond uit twee Andretti, twee Ganassi en twee RLL-coureurs. Het was al een hele tijd geleden dat er twee RLL-coureurs de Fast Six haalden.

indycar results quals 1

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet