Formule 1: Red Bull bezet eerste startrij voor sprintrace Oostenrijk: Verstappen snelste man bij Sprint Shoot Out, Pérez pakt P2-startplaats

Na een sterke kwalificatie op de vrijdag, heeft Max Verstappen zijn dominantie ook in de Sprint Shoot Out weten voort te zetten. In de sessie, die de startvolgorde voor de sprintrace bepaalt, had de Nederlander geen kind aan de rest van het veld, inclusief teamgenoot Sergio Pérez. De Mexicaan wist na een matige prestatie op de dag ervoor echter wel het een en ander recht te zetten door de tweede snelste coureur te zijn. Opnieuw waren Lando Norris en Nico Hulkenberg in topvorm, en wisten respectievelijk een P3 en P4 startplaats voor de sprintrace te behalen.
Tekst: Redactie Autosport.nl
Foto's: Red Bull, McLaren, Haas
De baanomstandigheden op de Red Bull Ring waren voor de Sprint Shoot Out wat verschillend ten opzichte van de kwalificatie op de vrijdag. Na afloop van de kwalificatie voor de Grand Prix viel er een flinke bak water in de Oostenrijkse bergen. Zodoende was het korte circuit op bepaalde plekken nat, en was er in eerste instantie de vraag of de intermediatebanden nodig waren, of dat het asfalt droog genoeg was om meteen op droogweerbanden aan de Sprint Shoot Out te beginnen. Onder andere Logan Sargeant probeerde het asfalt op de inters te betreden, maar al snel werd duidelijk dat slicks voldoende grip zouden hebben.
Ondanks het feit dat alle teams de droogweerbanden onder de auto's schroefden, besloot de raceleiding om het bandenregelement voor deze Sprint Shoot Out op te heffen. De FIA vond namelijk dat het circuit niet de normale, droge omstandigheden had, en dus had elke coureur de vrijheid in zijn keuze voor de bandencompound. Het gros van het F1-veld koos uiteraard voor de zachte band, maar daar waren een klein aantal uitzonderingen te zien. Zo was Max Verstappen op de mediums te zien, een bandentype die genoeg performance bevatte om voor langere tijd sterke rondetijden te rijden, in vergelijking met de zachte band.

Al vroeg in Sprint Shoot out 1 (SO1) waren daar een paar bijzonderheden op te merken. Zo was Carlos Sainz genoodzaakt om zijn Ferrari vanwege remproblemen weer terug de pitstraat in te brengen, en maakte Zhou Guanyu in bocht negen met een spin een klein uitstapje buiten de baan. Diezelfde bocht negen en de daaropvolgende bocht tien zouden net als tijdens de kwalificatie op de vrijdag vanwege de tracklimits ook deze sessies weer een rol gaan spelen. Zo werden er van een aantal coureurs wat rondetijden afgepakt, al was de situatie lang niet zo ernstig als de dag ervoor.
Terwijl Verstappen even later in SO1 alsnog naar zachte banden wisselde, kwam ook Sainz de baan weer op. De Spanjaard verkeerde in de gevarenzone, en had één poging om zichzelf in de top vijftien te bewegen. En dat lukte, want de enkelvoudig Grand Prix-winnaar reed zichzelf meteen naar de snelste tijd. Waarbij een topteam-coureur zichzelf wél naar SO2 kon brengen, was dat voor iemand anders niet het geval. Lewis Hamilton had zijn mojo niet te pakken, en moest daardoor met een P18-startplaats voor de sprintrace genoegen nemen.
Sprint Shoot Out 1 afvallers: Zhou, Piastri, Hamilton, Bottas, Sargeant
De top vijftien snelste coureurs begonnen traditiegetrouw al snel hun eerste rondetijden neer te zetten. Opnieuw waren daar bekende namen zoals Alex Albon, Nico Hulkenberg en Lando Norris in de top tien te zien. Vele coureurs zoals bijvoorbeeld Charles Leclerc en Lance Stroll leken enige moeite met de baanomstandigheden te hebben, en zouden alles op alles moeten zetten op SO2 te overleven.
Verstappen deed al snel goede zaken, want met een genoteerde tijd van 1.05.6 zou de Nederlander naar alle waarschijnlijkheid later deze sessie niet meer in actie hoeven te komen. Maar Verstappen's voormalige teamgenoten Pierre Gasly en Alex Albon echter wel. Samen met de AlphaTauri's, Haas' en Alpine's bleek het een waar gevecht om binnen die gewilde top tien tijden te dringen. Bij het vallen van de finishvlag sneuvelden er een aantal bekende namen, zoals Albon en Gasly, maar ook Mercedes-man George Russell, die vanwege hydraulische problemen niet aan SO2 kon deelnemen.
Sprint Shoot Out 2 afvallers: Albon, Gasly, Tsunoda, De Vries, Russell
In de finale van deze kwalificatie voor de sprintrace deed Verstappen net zoals de sessie ervoor meteen goede zaken. De tweevoudig wereldkampioen bracht zijn RB19-auto meteen naar een 1.04.6. Teamgenoot Sergio Pérez, die zijn laatste paar ronden op een gebruikte set zachte banden afwerkte, kwam niet verder dan een halve seconde boven de tijd van Verstappen. Degene die wel dichterbij Verstappen kon komen, was goede vriend Norris. De Britse jongeling leek zichzelf voor even verzekerd van een tweede startplaats voor de sprintrace te hebben, maar werd iets later alsnog weer door Pérez verbeterd.

De tweede Sprint Shoot Out van dit seizoen werd op dominante wijze door het team van Red Bull beslist. Max Verstappen was met grote afstand de snelste, waarop Pérez volgde en daardoor de voorste startrij voor de Oostenrijkse renstal wist te bezetten. Zowel Lando Norris als Nico Hulkenberg waren in hun nopjes met een P3 en P4 tijd, en konden Ferrari-mannen Carlos Sainz en Charles Leclerc verslaan, die een respectievelijke P5 en P6 plaats behaalden. De vierde startrij was voor het team van Aston Martin, met Fernando Alonso op zeven en Lance Stroll op acht. Esteban Ocon en Kevin Magnussen maakten de top tien compleet.
Grand Prix van Oostenrijk, Red Bull Ring, 1 juli 2023
Uitslag Sprint Shoot Out
1. Max Verstappen (Red Bull-Honda) - 1'04"440 - SSO3
2. Sergio Perez (Red Bull-Honda) - 1'04"933 - SSO3
3. Lando Norris (McLaren-Mercedes) - 1'05"010 - SSO3
4. Nico Hulkenberg (Haas-Ferrari) - 1'05"084 - SSO3
5. Carlos Sainz (Ferrari) - 1'05"136 - SSO3
6. Charles Leclerc (Ferrari) - 1'05"245 - SSO3
7. Fernando Alonso (Aston Martin-Mercedes) - 1'05"258 - SSO3
8. Lance Stroll (Aston Martin-Mercedes) - 1'05"347 - SSO3
9. Esteban Ocon (Alpine-Renault) - 1'05"366 - SSO3
10. Kevin Magnussen (Haas-Ferrari) - 1'05"912 - SSO3
11. Alexander Albon (Williams-Mercedes) - 1'06"152 - SSO2
12. Pierre Gasly (Alpine-Renault) - 1'06"360 - SSO2
13. Yuki Tsunoda (Alpha Tauri-Honda) - 1'06"369 - SSO2
14. Nyck De Vries (Alpha Tauri-Honda) - 1'06"593 - SSO2
15. George Russell (Mercedes) - no time - SSO2
16. Zhou Guanyu (Alfa Romeo-Ferrari) - 1'07"062 - SSO1
17. Oscar Piastri (McLaren-Mercedes) - 1'07"106 - SSO1
18. Lewis Hamilton (Mercedes) - 1'07"282 - SSO1
19. Valtteri Bottas (Alfa Romeo-Ferrari) - 1'07"291 - SSO1
20. Logan Sargeant (Williams-Mercedes) - 1'07"426 - SSO1