Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
DTM

DTM: Ricardo Feller (Abt-Audi) haalt start-finishzege in bloedhete zondagsrace op Zandvoort

230625 DTM R2 Feller lead
Vanmorgen de pole-position, vanmiddag de overwinning: Ricardo Feller met de Abt-Audi op Zandvoort

Ook de tweede DTM-race op CM.com Circuit Zandvoort eindigde met een start-finishzege, ditmaal voor de Zwitser Ricardo Feller, die met de R8 LMS van het team Abt Sportsline voor de eerste Audi-overwinning van het seizoen zorgde. Feller startte vanaf pole-position, leidde gedurende de hele race en stelde zo de tweede overwinning van zijn DTM-carrière veilig. De Oostenrijker Thomas Preining eindigde als tweede met de Manthey-Porsche, Luca Stolz werd met de HRT-Mercedes als derde afgevlagd, nadat hij tijdens de pitstops aardig wat terrein gewonnen had. Maro Engel, gisteren winnaar, verloor juist tijd tijdens de stops en eindigde met 25 kilo extra na zijn succes op zaterdag ditmaal als vijfde achter BMW-rijder Marco Wittmann. Thierry Vermeulen behoorde tot de relatief vele uitvallers in de race, waarin de hoge temperaturen het voor alle betrokkenen lastig maakten.

Tekst: René de Boer (Twitter: @renedeboer)
Foto’s: ADAC Motorsport

230625 Feller Pole


Snelste in de kwalificatie was Ricardo Feller, nadat de Audi’s voor de zondagsrace in het kader van een BoP-aanpassing 25 kilo mochten uitladen. Hij eindigde voor Thomas Preining (Porsche) en Maro Engel (Mercedes), de racewinnaar van gisteren.

230625 DTM R2 grid
Flinke drukte op de grid en op de tribunes

Jean-Marie Pfaff gaf het signaal voor het starten van de motoren. Bij de start behoudt Feller de eerste plaats. Het hele veld komt zonder problemen door Tarzan, Gerlach en Hugenholtz. Bij Auer gaat het mus de Hunserug op: hij wordt geraakt en de motorkap van zijn Mercedes raakt los aan de linker kant. Na de eerste ronde leidt Feller voor Engel, Preining, Heinrich, Niederhauser, Wittmann, Stolz, Olsen, Güven en Costa. Auer parkeert zijn auto met teveel schade in de pits. In de derde ronde heeft Dries Vanthoor een klapband, waarschijnlijk als gevolg van contact eerder in de race.

230625 DTM Start R2

In de zevende ronde zorgen Luca Engstler en Sheldon van der Linde voor een geweldig duel om de twaalfde plaats, dat Van der Linde uiteindelijk in zijn voordeel beslist. Vijf ronden later passeert Kelvin van der Linde Ayhancan Güven en is daarmee negende, terwijl zijn broer Sheldon Costa inhaalt en daarmee de elfde plaats verovert. Na 20 minuten gaat het pitstopvenster open, Costa, Schmid, Wishofer, Bortolotti en Schumacher zijn de eerste rijders die een pitstop maken. Een ronde later stoppen Niederhauser en Kelvin van der Linde, waarbij Niederhauser door zijn team weer weggestuurd wordt terwijl Van der Linde eraan komt, een duidelijk geval van “unsafe release” wat de wedstrijdleiding ook direct onderzoekt. Een paar seconden later komt het bericht dat Niederhauser een “penalty lap” moet afleggen.

In de 18e ronde gaat Heinrich met zijn Porsche in de rondte in de Hugenholtz, maar kan na enige tijd zijn auto weer de juiste richting op sturen. Tegelijkertijd stoppen Feller en Engel vanaf de eerste en tweede plaats. Engel verliest na de stop plaatsen aan Stolz en Preining, terwijl ook Kelvin van der Linde het gat naar Engel snel dichtrijdt. In de 20e ronde parkeert Costa zijn Ferrari bovenop de Hunserug na een klapband rechts voor. Hij zet de auto in de nooduitgang en voorkomt daarmee een safety-car-interventie.

Na de stops leidt Feller weer voor Preining, Stolz en Wittmann, daarachter Engel, Kelvin van der Linde, Güven, Niederhauser, Olsen en Sheldon van der Linde, waarmee met name Preining en Stolz het in de pitstopfase goed blijken te hebben gedaan. Vermeulen rijdt op de 21e plaats. Preining meldt via de boordradio dat het zeer heet is in zijn auto en dat hij de airco wil inschakelen.

Met een kwartier te gaan zet Wittmann Stolz meer en meer onder druk in de strijd om de derde plaats. Iets verderop houdt Güven op de zevende plaats de auto’s van Niederhauser, Olsen en Sheldon van der Linde een beetje op. Verder naar achteren is Vermeulen uitgevallen, waarmee hij voor de tweede dag op rij de eindstreep niet haalt. Maini tikt Heinemann bij het opgaan van de Hunserug, waarop Heinemann aan de rechterkant door het gras moet. De wedstrijdleiding beslist dat Maini zijn plek weer terug moet geven aan Heinemann, waarop Maini in duidelijke bewoordingen zijn ongenoegen uit via de boordradio.

230625 DTM Top 3 autos
De auto's in de top drie: vlnr de HRT-Mercedes van Stolz, de Abt-Audi van Feller en de Manthey-Porsche van Preining

Feller rijdt op overtuigende wijze zijn eerste overwinning en de tweede in zijn DTM-carrière naar huis, net als vorig jaar in Imola in de zomerse hitte. Preining eindigt op de tweede plaats, voor Luca Stolz, bij wie in de slotfase een merkwaardig geluid in de auto hoorbaar is. Wittmann komt als vierde over de eindstreep, voor Engel, Kelvin van der Linde, Güven, Niederhauser, Olsen en Sheldon van der Linde.

DTM, 3. + 4. Rennen Zandvoort 2023 - Foto: Gruppe C Photography
Tweede DTM-zege voor Ricardo Feller

230625 DTM pitwalk
Gezellig druk tijdens de pitwalk
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet