Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Formula E

Formule E: Cassidy wint Formule E-race Portland, Frijns opnieuw in de punten

Jake Dennis, Avalanche Andretti Formula E, Porsche 99 X Electric Gen3
Jake Dennis aan de leiding bij de start, en eindelijk eens een Formule E-circuit met gras

Nick Cassidy heeft de Formule E-race op het circuit van Portland in de Amerikaanse staat Oregon gewonnen. In de wedstrijd met twee safety-car-fases, die daarom met vier ronden werd verlengd, kwam de Envision-rijder uiteindelijk als eerste over de eindstreep, voor Andretti-coureur Jake Dennis en Porsche-rijder António Félix da Costa. Goed nieuws was er voor Abt-coureur Robin Frijns, die als tiende eindigde en daarmee opnieuw in de punten reed.

Tekst: René de Boer (Twitter: @renedeboer)
Foto’s: FIA Formule E

In de kwalificatie reed Andretti-coureur Jake Denns de snelste tijd, voor de beide Nissan-rijders Sacha Fenestraz en Norman Nato en de beide Duitsers René Rast (McLaren) en Maximilian Günther (Maserati). Robin Frijns kwalificeerde zich als elfde, terwijl titelkandidaat Pascal Wehrlein genoegen moest nemen met de 20e startplaats.

Van tevoren was er discussie toen de FIA een zware straf oplegde aan het DS Penske-team, respectievelijk zesde en tiende met Jean-Eric Vergne en Stoffel Vandoorne in de kwalificatie. In de pits was bij Penske voor de tweede vrije training op zaterdagochtend een apparaat aangetroffen waarmee de barcodes van de auto’s van andere teams uitgelezen konden worden, iets wat volgens de reglementen niet is toegestaan. De FIA legde een straf van 25.000 Euro op en Vergne en Vandoorne moesten vanuit de pitstraat starten.

Nick Cassidy, Envision Racing, Jaguar I-TYPE 6
Niemand wilde aan de leiding rijden, maar voor Cassidy bleef er niets anders over

De wedstrijd was weer een extreem voorbeeld van energiesparen en proberen niet aan de leiding te rijden, zoals we dit seizoen al vaker in de Formule E gezien hebben. In de beginfase was er een interventie van de safety-car, nadat de Mahindra van Roberto Merhi gestrand was. Later was er nog een neutralisatie als gevolg van een crash van Nico Müller op hoge snelheid, vermoedelijk na een remdefect.

Nick Cassidy, Envision Racing, 1st position,
Opnieuw winnaar: Envision-coureur Nick Cassidy

De strijd om de overwinning ging uiteindelijk tussen Nick Cassidy, pole-sitter Jake Dennis en António Félix da Costa. Dennis passeerde Félix da Costa in de laatste chicane op de slotronde en veroverde zo de tweede plaats, maar kon uiteindelijk geen aanval meer plaatsen op Cassidy. Die ging zo met de overwinning naar huis, met Dennis als tweede en Félix da Costa als derde. Mitch Evans, Sébastien Buemi, Maximilian Günther en Lucas Di Grassi eindigden op de plaatsen vier tot en met zeven, terwijl Pascal Wehrlein na een goede inhaalrace nog achtste werd, voor Norman Nato en Robin Frijns. Onze landgenoot scoorde daarmee ook punten. De beide DS Penske-rijders Vergne en Vandoorne eindigden als elfde en twaalfde.

Dennis staat aan de leiding van de tussenstand met één punt voorsprong op Cassidy en 16 punten voorsprong op Wehrlein. De volgende ronde is een double-header met twee wedstrijden op 15 en 16 juli in Rome, terwijl het kampioenschap twee weken later wordt afgesloten met nog eens twee wedstrijden in Londen.

Nick Cassidy, Envision Racing, 1st position,Jake Dennis, Avalanche Andretti Formula E, 2nd position,Antonio Felix da Costa, TAG Heuer Porsche Formula E Team, 3rd position, (Nick Cassidy, Envision Racing, 1st position,Jake Dennis, Avalanche And
Het podium in Portland


Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet