Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
DTM

DTM: Maro Engel zet dominantie op Zandvoort voort met start-finishzege in DTM

DTM, 3. + 4. Rennen Zandvoort 2023 - Foto: Gruppe C Photography
Maro Engel was in zijn Landgraf-Mercedes, bijgenaamd "mamba", een klasse apart

Maro Engel is en blijft een klasse apart, dit weekeinde in de DTM op CM.com Circuit Zandvoort. De in Monaco wonende Duitser startte met zijn “mamba” genaamde Mercedes van het Landgraf-team vanaf de pole-position, leidde – met uitzondering van de pitstopfase – de hele wedstrijd en werd zo voor de tweede keer in zijn loopbaan (na Moskou 2017) als winnaar van een DTM-race afgevlagd. Onderweg reed hij ook nog de snelste raceronde en werd daarmee na Robert Wickens (zaterdagsrace 2016) en Gary Paffett (zaterdagsrace 2018) pas de derde rijder die een "hattrick" met pole, winst en snelste ronde op Zandvoort realiseerde. Sheldon van der Linde eindigde met de Schubert-BMW op de tweede plaats, voor de beide SSR-Lamborghini’s van Franck Perera en Mirko Bortolotti. Met deze klassering nam Perera de leiding in de tussenstand over van Tim Heinemann, die 19e werd in een race waarin Porsche na de BoP-aanpassing niets te melden had. Thierry Vermeulen haalde als gevolg van een technisch defect de eindstreep niet.

Tekst: René de Boer (Twitter: @renedeboer)
Foto’s: ADAC, Willem J. Staat

240623 Engel gat
Engel had bij de eerste doorkomst al een flink gat geslagen.

Maro Engel was in de kwalificatie de snelste en bevestigde daarmee zijn sterke indruk van de vrijdag. Voor de Duitse Mercedes-rijder was het de tweede DTM-pole in zijn carrière. Daarachter volgden de beide BMW-rijders Sheldon van der Linde en Marco Wittmann, Lamborghini-rijder Franck Perera en Albert Costa in de snelste Ferrari.

DTM, 3. + 4. Rennen Zandvoort 2023 - Foto: Gruppe C Photography

Bij de start pakt Engel de leiding, voor Van der Linde en Wittmann. Schumacher en Heinrich raken elkaar in de Luyendykbocht, beide auto’s produceren veel rook. In de tweede ronde raakt Schumacher met een lekke linker achterband van de baan.

240623 Heinrich
Laurin Heinrich strandt voortijdig.

Ook Heinrich strandt voortijdig. Kelvin van der Linde en Patric Niederhauser moesen beide eenmaal een “penalty lap” afleggen vanwege een incorrecte gridpositie. Engel leidt voor Sheldon van der Linde, Wittmann en Perera. Thierry Vermeulen rijdt op de 22e plaats. In de vijfde ronde legt Kelvin van der Linde zijn strafronde af en valt terug van de vijfde naar de twaalfde plaats.

DTM, 3. + 4. Rennen Zandvoort 2023 - Foto: Gruppe C Photography
Start vanaf de tribunes gefotografeerd. Engel lijkt in het licht te vallen.


Daarop erfde Bortolotti de vijfde positie, voor Mercedes-rijders Owega en Auer, Albert Costa, Stolz en Dries Vanthoor, die in Zandvoort René Rast in de Schubert-BMW vervangt. Engel bouwde ondertussen een behoorlijke voorsprong op, totdat na 20 minuten het pitstopvenster opende. In de 14e ronde kwamen de eerste rijders binnen: Auer, Costa, Stolz, Kelvin van der Linde en Olsen. In de 19e ronde stopte Engel als leider in de wedstrijd. Hij behield de virtuele leiding, voor Sheldon van der Linde, Perera, Bortolotti en Wittmann. Een ronde later was Engelhart de laatste die stopte, waarop het klassement weer de werkelijke situatie in de race reflecteerde.

240634 VDL
Sheldon van der LInde was niet in staat om echt een vuist tegen de Mercedes van Maro Engel te maken.

Met nog 26 te gaan leidde Engel voor Sheldon van der Linde, Perera, Bortolotti, Wittmann, Auer, Preining, Costa, Vanthoor en Owega. Thierry Vermeulen reed op de 23e plaats. Het duel tussen Bortolotti en Wittmann om de vierde plaats was interessant, nadat Wittmann bij de pitstops twee posities aan de beide Lamborghini’s van Perera en Bortolotti verloren had. In de 26e ronde parkeert Thierry Vermeulen zijn Ferrari in de pits met een technisch defect, voor hem is de race ten einde.

240623 Lamborghini Trein
Een  uitermate sterk Lamborghini-optreden.


Vooraan lijken de posities bezet, maar in het middenveld zijn er nog wel de nodige gevechten, onder andere de strijd tussen Feller, Olsen, Maini en Drudi om de plaatsen 15 en verder. Uiteindelijk werd Engel als winnaar afgevlagd, voor Sheldon van der Linde, Perera, Bortolotti, Wittmann, Auer, Preining, Costa, Vanthoor en Owega.

2023 Preining
Thomas Preining perst werkelijk alles uit de Grello.

240623 Staart veld
De strijd in de staart van het veld was spannender dan om de kop. Gekenmerkt door veel positiewisselingen en duels. Hier voert Ayhancan Güven een groepje achtervolgers aan.


240623 Vemeulen
Teleurstellende dag voor Thierry Vermeulen die zichzelf waarschijnlijk wel wat meer gewenst had.


Uitslag DTM Zandvoort race 1


DTM, 3. + 4. Rennen Zandvoort 2023 - Foto: Gruppe C Photography
Surflegende Björn Dunkerbeck reikte de prijzen uit
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet