Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
DTM

DTM: DTM Zandvoort - wist u dat...

Start of the race, 7 Augusto Farfus (BR, BMW Team RBM, BMW M3 DTM), 19 Mike Rockenfeller (D, Audi Sport Team Phoenix, Audi RS 5 DTM), 21 Marco Wittmann (D, BMW Team MTEK, BMW M3 DTM), Motorsports / DTM: german touring cars championship 2013, 9. round at Zandvoort (NL) *** Local Caption *** +++ www.hoch-zwei.net +++ copyright: HOCH ZWEI / Thomas Suer +++
BMW was in de "Class 1"-jaren van de DTM op Zandvoort steevast voorin te vinden

Na het Belgische Zolder is CM.com Circuit Zandvoort het circuit buiten Duitsland waar de DTM het vaakst te gast was, een traditie die dit weekeinde na een onderbreking van enkele jaren gelukkig weer in ere wordt hersteld. Tot aan de terugkeer van de Formule 1 was het DTM-weekeinde steevast het grootste internationale DTM-evenement op het circuit in de duinen. Rondom de diverse DTM-races die er tussen 2001 en 2018 verreden werden, waren er de nodige opmerkelijke zaken te noteren. Wist u bijvoorbeeld dat...

Tekst: René de Boer (Twitter: @renedeboer)
Foto: DTM

- BMW-rijders in de eerste race in 2015 op Zandvoort de eerste zeven plaatsen in het eindklassement bezetten, een record dat nog steeds stand houdt in de DTM?


- er met Patrick Huisman en Christijan Albers tijdens het eerste DTM-evenement in Nederland in 2001 twee Nederlandse rijders aan de start stonden?

- Christijan Albers in 2003 als tot nu toe enige Nederlander op Zandvoort een DTM-race voor eigen publiek wist te winnen?

- voor Albers in 2003 de weg naar succes vrij was, nadat bij de lange tijd leidende Timo Scheider, die op weg leek naar zijn eerste overwinning, na de pitstop het rechter voorwiel van zijn Opel losraakte en wegrolde?

- er bij Tom Kristensen op weg naar zijn overwinning op Zandvoort ook iets misging tijdens de pitstop, toen de tankfles aan zijn auto bleef hangen? Kristensen wist het object in de Tarzanbocht door slingerbewegingen van zijn auto te schudden.

- er twee keer een Audi-rijder voortijdig DTM-kampioen werd op Zandvoort? In 2001 won Laurent Aiello er de titel, terwijl zijn Abt-Audi-teamgenoot Mattias Ekström er zijn eerste DTM-overwinning behaalde. In 2013 had Mike Rockenfeller aan de tweede plaats achter winnaar Farfus genoeg om de titel op zijn naam te schrijven.

- drievoudig DTM-kampioen René Rast in 2016 op zondag in Zandvoort zijn eerste DTM-race reed? Hij stapte in nadat de Fransman Adrien Tambay in de zaterdagrace een handblessure had opgelopen.

- geen enkele rijder de F3 Masters en een DTM-race op Zandvoort heeft gewonnen? Het dichtst bij kwam Marco Wittmann, in 2011 tweede in de F3 Masters en in 2015 winnaar van de zaterdagsrace in de DTM op Zandvoort.

- er in 1994 tijdens de F3 Masters op Zandvoort al eens een demonstratie van drie DTM-auto’s plaatsvond, maar dat het nog tot 2001 zou duren voordat een DTM-race op Zandvoort een feit werd?


Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet