Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Mazda MX-5 Cup

Mazda MX-5 Cup: Lorenzo van Riet is altijd in de voorhoede te vinden

lvr jv 1

Met het veroveren van de poleposition tijdens zijn eerste kennismaking met de Mazda MX-5 Cup tijdens de VRM Voorjaarsraces op CM.com Circuit Zandvoort liet Lorenzo van Riet direct zijn aspiraties voor dit seizoen zien. Maar de 23-jarige zoon van racenestor Pim van Riet kwam ook op de Red Bull Ring in actie in de BMW M2 CS Racing Cup Benelux. “Mijn focus ligt op de Mazda MX-5 Cup, maar de kans om een keer op het Formule 1 circuit in Spielberg te racen wilde ik niet voorbij laten gaan,” lacht de jonge Van Riet.

Tekst en foto's: PR

lvr it 1


Voor- en nadeel

Als zoon van een legende in de autosport heeft Lorenzo zowel een voordeel als een nadeel. De wegen om er te komen zijn immers bekend, maar ook de verwachtingen zijn hoog. Pim van Riet kwam jarenlang uit in de Renault Clio Cup, werd vaak tweede en in 2008 pakte hij de felbegeerde titel. Hij racete in bijna alles met vier wielen. Een Clio, een Radical of een Pick-up racer, het maakt Pim niet uit. Maar één ding is zeker, hij racet altijd in de voorhoede. Dat laat hij de laatste jaren ook zien in de Mazda MX-5 Cup, als Gold Cup rijder mengt hij zich vrijwel altijd in de inmiddels beroemde Mazda-trein op kop.

lvr rl 4

Concurrenten
Dit seizoen zijn Pim en Lorenzo concurrenten en dat is voor het eerst. “We reden wel al vaker tijdens dezelfde evenementen, maar dan reed mijn vader in een andere klasse. Afgelopen seizoenen reed hij in de Mazda MX-5 Cup en ik in de BMW M2 CS Racing Cup Benelux. Dat is altijd erg leuk, maar dat we nu met elkaar moeten strijden maakt het natuurlijk extra spannend,” vertelt Lorenzo.

Fijne auto
Lorenzo vindt de Mazda MX-5 een erg fijne auto. “De wagen is licht, heeft een hoge bochtsnelheid en bevalt mij erg goed. De strijd in de voorhoede is echt geweldig, je weet tot op de finish niet op welke positie je zult eindigen. Er zijn zoveel goede rijders en zoveel positiewisselingen, dat maakt het wel heel bijzonder.”

15/04/2023: VRM Voorjaarsraces Circuit Zandvoort(NL).Photo: 2023 © Roel Louwers

Direct pole
Zijn gelijk bleek al direct bij de VRM Voorjaarsraces. In de eerste race startte hij door de omgekeerde volgorde van de top tien uit kwalificatie als tiende. Hij streed de hele race mee in de kopgroep, maar moest zich tevreden stellen met de zesde positie. In de tweede race begon Lorenzo vanaf poleposition, maar ook dat is geen garantie voor succes. “Je kunt onmogelijk loskomen en zelfs als je geen fouten maakt word je toch ingehaald. Het zit zo dicht op elkaar dat je links en rechts moet verdedigen en dan is er altijd wel iemand die profiteert van het gevecht en de leiding overneemt. Na 30 minuten race en 16 ronden Circuit Zandvoort werd ik ook deze race zesde en dat was toch niet waarop ik hoopte.”

lvr rl 2

Niet kansloos
De races op Spa-Francorchamps bevestigden de grilligheid in de cup. Dit keer kwalificeerde Lorenzo zich als 14e voor beide races. Hij toonde zijn vechtlust en in de eerste race werd hij vierde, in de tweede race zesde. “Soms zit het in de kwalificatie net niet mee en mis je de aansluiting. In de meeste raceklassen ben je dan kansloos in de races, maar in de Mazda MX-5 Cup zit iedereen zo dicht op elkaar dat je jezelf naar voren kunt knokken. Dat is toch wel heel gaaf in deze klasse, elke seconde van de race ben je in gevecht.”

lvr bmw en p

Driemaal tweede
In de BMW M2 CS Racing Cup Benelux was Lorenzo ook altijd in de kopgroep te vinden. In het eerste jaar samen met Henry Zumbrink en vorig seizoen samen met Willem Meijer. Op de Red Bull Ring reed Lorenzo alleen en dat ging hem met een tweede positie in zowel de kwalificatie als de eerste en de tweede race prima af. “De BMW M2 is een zware auto waarmee je snel onderstuur hebt. Ik kan daar wel goed mee omgaan, dat was ook wel duidelijk in de tweede race. Al in de eerste bocht kreeg ik een flinke tik op mijn voorwiel. Mijn stuur stond scheef, maar ik kon gelukkig verder en werd toch tweede. Ik heb genoten op de Red Bull Ring.”

lvr rl 1

Volgende races
Lorenzo kijkt alweer uit naar de volgende races in het weekend van 8 en 9 juli op het circuit van Zolder. “De titelstrijd in de Mazda MX-5 Cup is nog maar net begonnen, ik ga ervoor!”
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet