Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
IndyCar

Indycar: Derde seizoenszege voor Alex Palou op Road America. VeeKay 12e. Herta verliest op strategie.

Met een uitstekende strategie pakte Ganassi-coureur Alex Palou zijn derde seizoenszege. Colton Herta die gedurende lange tijd het veld aanvoerde verloor de wedstrijd duidelijk op strategie. Hij moest in de slotfase brandstof besparen wat als vierde verliezer slechts een magere vijfde plek opleverde. "Frustrerend, we hadden de beste auto. Het is een killer," aldus Herta. Ondanks een `unsafe release´ miste Rinus VeeKay nipt de Top 10 en eindigde als 12e. Romain Grosjean zorgde voor een aantal off-road excursies en lijkt na een aantal incidenten in zowel de trainingen als in de wedstrijd toch even in een dieptepunt te verkeren.

2023 Alex Palou
Alex Palou op weg naar zijn derde seizoensoverwinning.


Tekst: Willem J. Staat
Foto´s: Indycar


Derde seizoenszege voor Alex Palou op Road America. VeeKay 12e. Herta verliest op strategie.

Andretti Autosport-coureur Colton Herta drukte duidelijk zijn stempel op de wedstrijd op Road America. De Amerikaan reed een groot aantal ronden aan de leiding maar verloor uiteindelijk op brandstofverbruik hetgeen de Spanjaard Alex Palou zijn derde seizoensoverwinning opleverde. Herta was na afloop van de wedstrijd teleurgesteld. De als tweede geëindigde Josef Newgarden kon alleen maar erkennen dat zowel Palou als het team van Ganassi `The best of the Rest` waren. Newgarden dacht niet dat hij tegen het Ganassi-team in de slotfase nog kans had.

Harde compound: Herta, O´Ward, Palou, Rossi, Armstrong, Ericsson, Ferrucci, Rosenqvist, Grosjean, Pagenaud, Harvey, Robb, Castroneves.
Hunter Reay

Soft Compound:
Newgarden, Kirkwood, Pedersen, De Francesco, Malukas, Rahal, VeeKay, Ilott, McLaughlin, Canapino, Dixon

2023 Herta actie 1
Colton Herta was duidelijk de man van de wedstrijd maar verloor andermaal.Race

Colton Herta nam direct de leiding terwijl Kirkwood er even kortstondig vanaf ging maar kon met hulp van de marshalls zijn weg vervolgen. Ook Benjamin Pedersen(A.J.Foyt Racing) kwam in de staart van het veld al in de problemen. Acht man maakten direct van de gelegenheid om de zachte compound te vervangen waaronder Dixon, Rosenqvist, Hunter Reay, Kirkwood, Malukas, Grosjean , Harvey, Hunter-Reay en Power. O´Ward en Lundgaard hadden even een incidentje waarvoor de Deen direct werd bestraft. Alleen Ferucci en Ilott bevonden zich in de Top 12 nog even op de Rode compound. In de negende ronde waren VeeKay en Rosenqvist bij een incidentje betrokken waarbij de Zweed even een offroad excursie maakte. Het incident was ``under investigation`` maar de organisatie besloot geen verdere maatregelen te nemen.

Stand 10e ronde:
Herta, Palou, Armstrong, Newgarden, Rossi, Lundgaard, O´Ward De Francesco, Ferrucci. VeeKay P15. Vanaf een 21e startpositie had RHR inmiddels als zes posities weten goed te maken. Eén ronde later belandde Romain Grosjean in de grindbak en zorgde hiermee voor een tweede neutralisatie. Will Power had waarschijnlijk een grote grijns onder zijn balaclava. De herstart volgde in de 15e ronde. Newgarden werd door de wedstrijdleiding niet bestraft voor een incident met Christian Lundgaard. De Penske-rijder was er nogal verbaasd over. Bij de herstart in de 15e ronde verdween Jack Harvey direct in de bandenstapels en moest er opnieuw geneutraliseerd worden. Vanwege een ``unsafe release moest VeeKay zich naar de 23e plek laten terugzakken. Ook Marcus Armstrong moest vanwege eenzelfde feit één plek prijsgeven. Power, Grosjean en VeeKay gingen opnieuw voor een nieuwe compound naar binnen. De herstart volgde in de 20e ronde.

Stand 20e ronde: Herta, Palou, Newgarden, Rossi, Armstrong, Lundgaard, O´Ward, McLaughlin. De Francesco. Pagenaud kwam even hard van de baan af maar wist zich goed te herstellen. In de 23e ronde wist Indy 500 winnaar Josef Newgarden Alex Palou te verschalken waarbij beiden even contact maakte maar er begon zich een close groepje concurrenten in de Top 10 te vormen. Armstrong verslikte zich behoorlijk door naar Rossi te kijken en viel naar de zevende plek terug. Malukas spinde in de 26e ronde van de baan waardoor er geneutraliseerd moest worden. Marcus Armstrong profiteerde van deze situatie door niet naar binnen te gaan en kwam op deze wijze halverwege de wedstrijd aan de leiding. De herstart volgde in de 29e ronde.

2023 VeeKay 1
Jammer van die unsafe release voor VeeKay. Een Top 10 klassering was zeker mogelijk geweest.


Stand 30e ronde
: Armstrong, Power, Palou, Newgarden, Herta, O´Ward, Newgarden, Dixon, McLaughlin, Rossi, Rahal. VeeKay P15. In de kop wisselden Herta en Power van positie. Out of sequence bleef Armstrong voorlopig nog halsstarrig aan de kop rijden maar ging uiteindelijk in de 32e ronde voor de soft compound naar binnen waardoor Will Power aan de leiding kwam. Het betekende dat Armstrong naar P24 terugviel. Will Power liet in de 34e ronde bij zijn zesde stop de rode compound aanbrengen en kwam in 22e positie weer terug in de wedstrijd. VeeKay begon zich in deze fase van de wedstrijd wel over vibraties in zijn auto te beklagen. In de top bevonden zich de Ganassi-coureurs Dixon en Ericsson op de zwarte compound terwijl de Top 4 bestaande uit Herta, Palou, O´Ward en Newgarden op de Rode Compound.

Stand 40e ronde: Herta, Palou, O´Ward, Newgarden, Dixon, Ericsson, Rosenqvist, Lundgaard, Rossi, McLaughlin. P13 VeeKay. Herta en Rosenqvist, Lundgaard, Pagenaud, Hunter Reay kwamen in de 41e ronde voor hun laatste stop naar binnen. Eén ronde ging de rest van de kopgroep voor hun laatste stop naar binnen. Het bracht VeeKay voorlopig op P9. Ericsson verloor bij zijn laatste stop wel zeven posities. Power bleef op de rode compound vrij lang doorgaan. Nadat Power voor zijn laatste stop naar binnen ging ontbrandde de strijd om de kop tussen Herta en Palou. Met nog zeven ronden te gaan nam Palou met een prachtige move de leiding van Colton Herta over en sloeg meteen een flink gat. Vervolgens moest de Andretti Autosport-rijder ook Josef Newgarden laten gaan.

2023 Armstrong 1
Out of sequence voerde Marcus Armstrong gedurende lange tijd het veld aan.

Stand 50e ronde:
Palou, Newgarden, Herta, O´Ward, Dixon, Lundgaard, McLaughlin, Ericsson, Rossi, Kirkwood. In de slotfase moest Herta steeds meer terrein prijsgeven en viel uiteindelijk naar P5 terug terwijl Sting Ray Robb met een offroad excursie kortstondig voor een flink stofgordijn zorgde.

Uitslag Sonsio Grand Prix Road America
1. Alex Palou Dallara Honda 55 ronden
2. Josef Newgarden Dallara Chevrolet + 4.5610 secs.
3. Pato O´Ward Dallara Chevrolet + 6.7549 secs.
4. Scott Dixon Dallara Honda + 6.7918 secs
5. Colton Herta Dallara Honda + 10.9328 secs.
6. Marcus Ericsson Dallara Honda +11.5208 secs.
7. Christian Lundgaard Dallara Honda + 158835 secs.
8. Scott McLaughlin Dallara Chevrolet + 16.2822 secs.
9. Kyle Kirkwood Dallara Chevrolet + 17.5480 secs.
10. Alexander Rossi Dallara Chevrolet + 19.6371 secs.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet