Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Formule 1

Formule 1: Verstappen snelste man bij uitdagende kwalificatiesessie Grand Prix Canada

FyxeCqoWYAI8 ZF

Bij de kwalificatie op het Circuit Gilles Villeneuve heeft de regerend wereldkampioen Max Verstappen zijn dominate reeks voort weten te zetten. De kwalificatiesessie van de negende Grand Prix van dit seizoen bleek een zeer uitdagende te zijn. De Red Bull-coureur bracht zijn RB19 naar pole position, terwijl onder andere coureurs Sergio Pérez en Charles Leclerc het lieten afweten. Nico Hulkenberg kon van een in Q3 vallende rode vlag maximaal profiteren en bracht zijn Haas-auto naar P2. Fernando Alonso eindigde als derde snelste. 

Tekst: Redactie Autosport.nl
Foto's: Red Bull, Mercedes, Aston Martin


De toeschouwers bij Circuit Gilles Villeneuve hadden bij de vrije trainingen al een flinke bak water op hun hoofd gekregen, maar daar leek het bij de start van de kwalificatie niet op te houden. Bij het begin van Q1 mochten de twintig snelste coureurs een natte baan verkennen, terwijl de kans op regen nog zeker in de lucht hing.

Het eerste kwalificatiedeel had een valse start te verduren. De Chinese coureur Zhou Guanyu kwam bij het uitrijden van de pitstraat meteen al problemen tegen. De Alfa Romeo-rijder leek geen serieuze beweging in zijn roodgekleurde openwielbolide te krijgen, en moest zijn auto al na een halve ronde langs de baan zetten. Zodoende volgde er vanuit veiligheidsoverwegingen een rode vlag, al was deze van het weer kunnen wegrijden van Zhou al snel weer opgeheven.

2023 Canadian Grand Prix, Saturday - LAT Images

Alle coureurs begonnen de kwalificatie op intermediatebanden. In dit eerste deel bleef de regen grotendeels uit, en dus leek de baan met rassen schreden droger te worden. Korte uitstapjes waren er onder andere voor Oscar Piastri, Nyck de Vries, Serio Pérez en Charles Leclerc, die de balans van risico en snelheid op het asfalt probeerden te ontdekken.

Voor de ogen van groot aantal die-hard natgeregende fans konden Max Verstappen en Fernando Alonso wat betreft snelste rondetijd meermaals haasje over spelen. Beide mannen konden meerdere tienden onder elkaar door komen, maar het was de Nederlander die Q1 als snelste kon afsluiten. Wat resultaat betreft viel de teleurstelling ten name van Pierre Gasly. Zowel hij als Yuki Tsunoda kwamen in hun respectievelijke snelle ronde aan het eind van de back-straight terecht, en werden door een langzaamrijdende Carlos Sainz gehinderd. Geheel terecht was de frustratie van Gasly over de boordradio.

Q1 afvallers: Tsunoda, Gasly, De Vries, Sargeant, Zhou

Terwijl de auto's weer in de garages werden teruggerold, leek de kans op regen alsmaar groter te worden. Zodoende bleek de bandenkeuze ook crucialer te worden, en dat leek het team van Williams goed in de smiezen te hebben. Terwijl de baan dankzij de gereden ronde in Q1 wat droger werd, besloot de Britse renstal onder leiding van teambaas James Vowles om coureur Alex Albon als eerste van het veld op de droogweerbanden te zetten. De Thais-Britse coureur, die dit seizoen telkens sterke prestaties weet neer te zetten, zou zijn uiterste best moeten doen om de banden zo snel mogelijk op temperatuur te brengen, voordat de steeds groter wordende kans op regen zich uiteindelijk tot het daadwerkelijke gedruppel vormde.

Bij de start van Q2 was Verstappen opnieuw één van de eerste die een rondetijd wou neerzetten. Op zij intermediates wist hij daarin te slagen, want de tweevoudig wereldkampioen kon de snelste tijd van dat moment pakken. Totdat daar de FW45-auto van Albon over de finishstreep voorbijkwam. Williams bleek met Albon een perfecte timing te hebben gepakt om de zachte banden in de juist werkende performanceruimte te krijgen, en kon zodoende de snelste tijd van Verstappen verbeteren.

In navolging van een verrassende Albon, probeerden de andere teams het ook om op de zachte banden een goede tijd eruit te persen. Voor hen was het echter te laat, want richting de slotfase van Q2 begon de regen weer uit de lucht te vallen. Terwijl de baan steeds natter begon te worden, moesten Charles Leclec en Sergio Pérez alles op alles zetten om zich alsnog van een Q3-toegangskaart te verzekeren. Beide coureurs worstelden echter met de intermediatebanden, en bleven daardoor achter in Q2.

Q2 afvallers: Leclerc, Pérez, Stroll, Magnussen, Bottas

Fernando Alonso, Aston Martin AMR23


De slotfase van een al spannende kwalificatiesessie was aangebroken. De regenval ging van kwaad naar erger, en dat betekende dat de baanomstandigheden ook verslechterden. Verstappen was opnieuw de eerste verkenner van het circuit in Q3, en met veel geglij en geglibber kon de Nederlander een goede rondetijd neerzetten. F1-rookie Piastri wist zijn McLaren op knappe wijze naar het laatste deel van de kwalificatie te brengen, maar moest al vroeg hierin zijn pogingen staken. De Australische jongeling kon zijn MCL60-auto niet heelhuids door het uitdagende middensector brengen, en vloog op een nat gedeelte de muur in. De raceleiding zag zich genoodzaakt om uiteraard de rode vlag te zwaaien, en dat bleek nét een gelukje voor Haas-coureur Nico Hulkenberg. De Duitse F1-veteraan reed zijn Haas-bolide namelijk naar de tweede snelste tijd van dat moment, en aangezien de regen tijdens de rode vlag maar niet op zou houden, kon hij zichzelf daarmee een briljante P2-startpositie voor de race op zondag toerekenen.

Op de tweede startrij was daar niet geheel verrassend het gezicht van Alonso te zien. Zowel hij als Verstappen waren voor het gevecht aan de top dé uitblinkers in deze condities, en kon vanwege de fortuinlijke timing van Hulkenberg's rondetijd een P3-startpositie verzilveren. Mercedes-coureurs Lewis Hamilton en George Russell konden hun goede prestaties in Barcelona vooralsnog doorzetten, en kwamen tot een vierde en vijfde snelste tijd. Esteban Ocon en Lando Norris presteerden stilletjes maar sterk, en eindigden op een respectievelijke zesde en zevende plaats. Carlos Sainz moest met een achtste tijd genoegen nemen, en kon vanwege het blokkeren van meerdere coureurs voor de race misschien nog wel op een penalty rekenen. Piastri en Albon maakten de top tien compleet.

Grand Prix van Canada, Montréal, 17 juni 2023

1. Max Verstappen (Red Bull-Honda) - 1'25"858 - Q3
2. Nico Hulkenberg (Haas-Ferrari) - 1'27"102 - Q3
3. Fernando Alonso (Aston Martin-Mercedes) - 1'27"286 - Q3
4. Lewis Hamilton (Mercedes) - 1'27"627 - Q3
5. George Russell (Mercedes) - 1'27"893 - Q3
6. Esteban Ocon (Alpine-Renault) - 1'27"945 - Q3
7. Lando Norris (McLaren-Mercedes) - 1'28"046 - Q3
8. Carlos Sainz (Ferrari) - 1'29"294 - Q3
9. Oscar Piastri (McLaren-Mercedes) - 1'31"349 - Q3
10. Alexander Albon (Williams-Mercedes) - no time - Q3
11. Charles Leclerc (Ferrari) - 1'20"615 - Q2
12. Sergio Perez (Red Bull-Honda) - 1'20"959 - Q2
13. Lance Stroll (Aston Martin-Mercedes) - 1'21"484 - Q2
14. Kevin Magnussen (Haas-Ferrari) - 1'21"678 - Q2
15. Valtteri Bottas (Alfa Romeo-Ferrari) - 1'21"821 - Q2
16. Yuki Tsunoda (Alpha Tauri-Honda) - 1'22"746 - Q1
17. Pierre Gasly (Alpine-Renault) - 1'22"886 - Q1
18. Nyck De Vries (Alpha Tauri-Honda) - 1'23"137 - Q1
19. Logan Sargeant (Williams-Mercedes) - 1'23"337 - Q1
20. Zhou Guanyu (Alfa Romeo-Ferrari) - 1'23"342 - Q1
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet