Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
IndyCar

IndyCar: Colton Herta vliegt en spint, maar pakt de poleposition op Road America

herta pole

Vliegen in de eerste kwalificatie, spinnen op hoge snelheid, maar uiteindelijk toch de snelste van de dag worden. Colton Herta mag vanaf de poleposition vertrekken op Road America, met Pato O'Ward als tweede en Alex Palou als derde. Rinus VeeKay vertrekt vanaf een vijftiende positie, maar de verschillen zijn minimaal en het circuit van Road America zorgt altijd voor verrassingen.

Tekst: Gerrie Hoekstra
Foto's: IndyCar

crash


Het verhaal van de kwalificatie begint bij de tweede training van de Sonsio Grand Prix van Road America. Na een spin rijdt Scott Dixon langzaam en laat zijn bolide naar links uitwijken waar Will Power net bezig is met een snelle ronde. De twee bolides raken elkaar vol en gaan de bandenstapel in. Beide rijders moeten ter controle naar het medical center maar zijn ongedeerd. Veel werk voor de monteurs van beide rijders om de wagens voor de kwalificatie weer in orde te brengen.

Kwalificatie - R1 Groep 1

De eerste zes van deze eerste kwalificatie gaan door naar de Fast 12. Rinus VeeKay zit er in het begin goed bij in de top zes. Een foutje is op dit fraaie circuit van Road America zo gemaakt. Op de ideale lijn is er genoeg grip, kom je er echter buiten dan komen de problemen. Als eerste maakt Romain Grosjean kennis met het grind en zakt terug naar de dertiende positie. Met nog zeven minuten te gaan zakt Rinus van Kalmthout terug naar de elfde plaats. Colton Herta pakt de kop voor Santino Ferrucci en Kyle Kirkwood. Deze drie rijders bepalen tot aan de beslissende slotfase de kop. Scott Dixon heeft het niet naar zijn zin in zijn nieuwe wagen en spint in turn drie in de rondte. Benjamin Pedersen voelt zich thuis op deze baan. Na eerst een derde positie gepakt te hebben verbetert de rijder zich nog één positie. Colton Herta gaat te ruim en schiet door het gras waar de auto een korte vlucht maakt. In de ultieme slotfase verbetert VeeKay zich naar een zevende plaats om uiteindelijk door Devlin DeFrancesco terug verwezen te worden naar een achtste positie.

1. Colton Herta
2. Benjamin Pedersen  
3. Devlin DeFrancesco  
4. Josef Newgarden      
5. Kyle Kirkwood             
6. Santino Ferrucci
8. Rinus VeeKay

Kwalificatie – R1 Groep 2

Will Power heeft in zijn nieuwe bolide remproblemen die snel worden opgelost. In deze groep zijn er continue wijzigingen in de kop. Alex Palou, Alexander Rossi, de snelle rookie Marcus Armstrong, Pato O'Ward en Christian Lundgaard melden zich vooraan. Alexander Rossi wordt met een drive through bestaft vanwege te snel rijden in de pits. De nieuwe teamgenoot van Rinus VeeKay, Ryan Hunter-Reay, heeft veel last van onderstuur en blijft hangen aan de staart van de groep. In de laatste minuut komen er voor een aantal rijders nog verbeteringen. Marcus Armstrong verdringt Alexander Rossi naar de derde plaats, terwijl Pato O'Ward de koppositie overneemt. Ryan Hunter-Reay neemt veel risico en gaat eraf in Turn 13 en veroorzaakt een rode vlag. Met nog 11 seconden op de klok mogen door de nieuwe IndyCar regels alle rijders nog voor één kwalificatieronde gaan. Voor deze laatste ronde is Will Power nog steeds boos op Scott Dixon en klaagt over een mindere auto. Power krijgt voor deze ultieme laatste ronde geen grip in zijn rode banden en stuitert over het gras. Pato O'Ward is de snelste voor Lundgaard en Armstrong.

1. Pato O'Ward
2. Christian Lundgaard 
3. Marcus Armstrong    
4. Alexander Rossi         
5. Marcus Ericsson         
6. Alex Palou

Fast 12 – Kwalificatie R2

Alex Palou is in de beginfase de snelste op de baan voor Josef Newgarden en Marcus Armstrong, maar daar is plotseling Pato O'Ward, die echter maar kortstondig bovenaan te vinden is. Alexander Rossi neemt de kop over met Christian Lundgaard en Colton Herta. Na wat vliegwerk in de eerste kwalificatie spint hij in deze sessie op hoge snelheid in de rondte maar weet zijn auto uit de bandenstapels te houden. Ook Marcus Ericsson gaat eraf en komt vlak voor Pato O'Ward weer de baan op. Christian Lundgaard is de snelste op de baan en neemt de eerste plaats over maar Alex Palou neemt deze positie snel over. Het is stuivertje wisselen tussen Palou en Pato O'Ward. Herta en Kirkwood liggen daar weer achter voor Rossi en Lundgaard. Josef Newgarden komt opzetten en verdringt Lundgaard uit de top zes. In de laatste seconde pakt Colton Herta de kop. Kyle Kirkwood blaast zijn motor op en kwalificeert zich toch nog voor de beslissende top 6.

1. Colton Herta
2. Alex Palou    
3. Kyle Kirkwood             
4. Pato O'Ward
5. Josef Newgarden      
6. Alexander Rossi

Fast 6

Kyle Kirkwood komt niet meer aan de start. De kwalificatie van de zes snelsten wordt nu uitgevochten door vijf rijders. Pato O'Ward neemt gelijk het voortouw en is de snelste voor Alexander Rossi en Josef Newgarden. Alex Palou zit er vanaf het begin van de kwalificaties heel erg goed bij en verbetert zich naar de tweede plaats. Met nog vier minuten te gaan pakt Rossi de kop. Newgarden pakt de derde plaats over ten koste van Palou. Herta blijft vijfde. Palou neemt de leiding voor Herta. In de slotfase zijn er groene tijden voor vier rijders. Herta gaat naar de kop gevolgd door O'Ward en Palou. Newgarden verdringt Rossi en wordt vierde.


1. Colton Herta - 01:40.1945      
2. Pato O'Ward - 01:40.3643       
3. Alex Palou - 01:40.4930           
4. Josef Newgarden 01:40.9530
5. Alexander Rossi - 01:41.1854 
6. Kyle Kirkwood - No Time        

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet