Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
V8 Supercars

V8 Supercars: De prachtige inheemse kleurstellingen voor de wedstrijden in Darwin

Komend weekend rijden de Australische Supercars in Darwin. Voor de vele teams die aan de westkust gestationeerd zijn een tripje van maar liefst 4000 kilometers. Vrijwel allemaal sinds afgelopen zondag al onderweg. Ter vergelijking. Om een idee te geven. De afstand Zandvoort richting Noordpool bedraagt eveneens bijna 4000 kilometer. We hebben enkele kleurstellingen voor komend weekend uitgelicht. Het team van Red Bull Ampol Racing was vanmorgen vroeg het laatste team dat hun inheemse kleuren voor de wedstrijden in Darwin presenteerde. Sommige auto’s zijn echt rijdende kunstwerken geworden waarbij de BMW Art-cars uit vroeger tijden misschien nu een beetje in de schaduw gesteld worden. Mooi om te zien dat kunst en autosport vaak zo heel goed samen gaan.

2023 Betr Darwin Triple Crown, Event 5 of the Repco Supercars Championship, Hidden Valley, Darwin, Northern Territory, Australia. 13 Jun, 2023.
Een prachtige foto die wij van DJR Shell V Power Racing ontvingen. Inheemse kleurstellingen bij zonsondergang.


Tekst: Willem J. Staat
Foto’s: Red Bull Ampol Racing, Tickford Racing, Penrite, Brad Jones Racing, DJR Shell V Power Racing/PR


De prachtige inheemse kleurstelling voor de wedstrijden in Darwin

Red Bull Ampol Racing was vanmorgen het laatste team dat haar prachtige kleurstellingen voor de wedstrijden in Darwin presenteerde. Het kleurenschema van de “Bulls” zoals ze Down Under genoemd worden is ontworpen door de pas 17-jarige Brock Compton die ironisch ook nog eens naar de legendarische Peter Brock werd vernoemd. Het rijdende kunstwerk wordt ook wel “The Spirit of the Driver” genoemd. De unieke elementen van het kunstwerk symboliseren de reis van een coureur in de competitieve wereld van de Supercars en de uitdagingen en moeilijkheden die zij tegenkomen. Het team van Red Bull Ampol Racing is al heel lang verbonden aan de Clontarf Foundation, een organisatie die zich inzet voor het verbeteren van het onderwijs van de Aboriginals in Australië. Jarenlang een ondergeschoven bevolkingsgroep waarvoor de legendarische Peter Brock destijds vaak voor inzette. Een groot aantal leerlingen van deze organisatie wordt dit weekend door het team speciaal ingevlogen.


2023 Betr Darwin Triple Crown, Event 5 of the Repco Supercars Championship, Hidden Valley, Darwin, Northern Territory, Australia. 15 Jun, 2023.
Red Bull Ampol Racing met enkele studenten die nauw bij het team betrokken zijn.


Shane van Gisbergen: “Geweldig wat Ampol en de Clontarf Foundation voor al deze jonge kinderen allemaal doen. En om ze vervolgens de kans te geven om dit kleurenschema te ontwerpen is werkelijk ongelofelijk. Om van de studenten te horen wat het verhaal van het kunstwerk nu eigenlijk inhoudt heeft me wel geholpen om het verhaal beter te begrijpen. Er zit zoveel meer achter dan ik waarschijnlijk dacht. Leren wat elementen vertegenwoordigen was best gaaf om een volledig begrip te krijgen van wat het allemaal als geheel betekent. Er zit veel meer in het verhaal dan het lijkt. En als je het begrijpt is het best wel gaaf.

Het DJR Shell kleurenschema is door Zoe Raymond ontworpen. Zij is een hedendaagse aboriginal kunstenaresse die in Perth werd geboren en van origine een Yindjibarndi/Pinikura vrouw. Het kunstwerk vertegenwoordigt de nalatenschap en de geschiedenis van Dick Johnson Racing en reflecteert op alle vroegere en huidige partners, crewleden, partners, families en fans die deel uitgemaakt hebben van de lange reis van Dick Johnson Racing. Werkelijk prachtig wat zij gecreëerd heeft.


2023 Jedess Hudson
Jedess Hudson was verantwoordelijk voor drie verschillende designs bij het team van Tickford Racing.

Bij Tickford is Jedess Hudson voor drie verschillende designs voor de Ford Mustangs verantwoordelijk. Ook zij stamt af van de aboriginals en is de dochter van een bekende muzikant. Eveneens heel bijzonder wat zij voor het team van Tickford Racing gecreëerd heeft.

Het team van Brad Jones Racing heeft voor het prachtige design van haar auto’s nauw samengewerkt met de Mungabarena Aboriginal Corporation. Een organisatie die vlakbij de basis van het team gevestigd is. Het design van André Heimgartner’s auto symboliseert o.a. de vier riviertjes die in de omgeving van het team samen komen. Op de auto van McCauley Jones vind je bijv. een totem die zowel iemands kracht op zowel fysiek als emotioneel vlak vertegenwoordigt. Jones was in 2019 zelfs Wereldrecord burpees (fitness). Bij de auto van Jack Smith vindt je bij Brad Jones Racing bijv. moeder aarde weer op het dak. Vrijwel elke auto vertelt dit weekend een eigen story waarbij de inheemse bevolking van Down Under betrokken is. Een heel mooi initiatief.

default
Wat een prachtig design bij het team van Dick Johnson.

2023 Betr Darwin Triple Crown, Event 5 of the Repco Supercars Championship, Hidden Valley, Darwin, Northern Territory, Australia. 15 Jun, 2023.
Er zit meer in het design van SVG's Camaro dan je aanvankelijk zult vermoeden.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet