Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
RETRO

Retro: Klein aantal Nederlanders present voor Grand Prix de l’Age d’Or op Dijon

PHOTOCLASSICRACING SIXTIES 8530

Een beperkte afvaardiging van het Peter Auto-circus toog afgelopen weekend naar Dijon voor de Grand Prix de l’Age d’Or, waar zij werden vergezeld door de Historic Grand Prix Car Association en de Formule Juniors. Een klein groepje Nederlanders was actief in Bourgondië, onder wie Jeroen Bleekemolen.

Tekst: Mattijs Diepraam
Foto’s: Peter Auto


Michael Gans (Cooper T79) en Will Nuthall (Cooper T53) verdeelden de prijzen bij de Grand Prix-auto’s tot 1966. De Amerikaan won de eerste wedstrijd overtuigend door Rüdi Friedrichs (Cooper T53) en Justin Maeers (Brabham BT11A) voor te blijven, terwijl Nuthall de dag erop door het veld joeg om de zege naar zich toe te trekken, wel bij afwezigheid van Gans en Friedrichs, maar vóór Maeers en de Lotus 18 van Andrew Beaumont. Bij de oudere auto’s met de motor voorin streden de Maserati 250F’s van Guillermo Fierro en John Spiers vurig om de overwinning, waarbij de Spanjaard twee keer aan het langste eind trok.

PHOTOCLASSICRACING HGPCA 7489

De Formule Juniors verreden hun tweede ronde in de Lurani Trophy, het Europese kampioenschap in de klasse, waarbij in tegenstelling tot op Hockenheim deze keer wel Horatio Fitz-Simon de dubbel naar zich toetrok. In zijn Lotus 22 was hij Clive Richards in nog zo’n 22 en Roberto Tonetti in een Brabham BT6 twee keer te vlug af. De U2 Mk2 van Richard Bishop-Miller was beide malen de snelste onder de auto’s met de motor voorin.

Door de afwezigheid van de recentere kanonnen van de Endurance Racing Legends en de Group C werd bij Peter Auto het hoofdprogramma als vanouds gevormd door de CER1- en CER2-klassen. Armand Mille ging er opnieuw met de zege vandoor in CER1. Zijn Lola T70 Mk3B bleef de Chevron B19 van Rory Jack ruim voor. Ondanks een tijdstraf van een minuut werd de Porsche 908 van Henrique Gemperle/Marc de Siebenthal toch nog derde. De GT-eer ging naar de Ford GT40 van Philippe Scemama.

PHOTOCLASSICRACING CER1 8016

De Scemama’s waren zoals altijd ook goed vertegenwoordigd in CER2, maar zowel Yves in de Toj SC304 als Philippe in de Lola T600 moesten net als op Spa toch weer Maxime Guenat in de Lola T286 voorlaten, al scheelde het niet veel. De Porsche 935 van Emmanuel Brigand won de GT-slag, met achter hem aan nog eens drie 935’s.

49 auto’s traden deze keer aan in de Sixties Endurance, waarin Andrew Smith en Olly Bryant voor een schok zorgden door hun Porsche 904 Carrera GTS naar een tweede plek algemeen te sturen. De winst ging nog wel naar de Cobra van Guenat en Guillaume Mahe, in een veld waarin deze keer geen landgenoten actief waren.

PHOTOCLASSICRACING 20L CUP 4581

Nederland is als vanouds goed vertegenwoordigd in de 2.0L Cup voor originele Porsche 911’s, waarbij deze keer Erwin van Lieshout het beste uit de bus kwam met een achtste plaats. Jeroen Bleekemolen stapte opnieuw in bij Tim Pappas en het duo eindigde als derde in zijn klasse en 15e algemeen. In diezelfde klasse werd veel verwacht van David Verzijlbergen en zijn co-piloot Lukas Bucher, maar hun 911 viel deze keer uit. De overwinning ging opnieuw naar Seb Perez, die deze keer Phil Quaife als teamgenoot had.

Armand Adriaans reed in de Heritage Touring Cup naar de 28e plaats algemeen, terwijl zijn BMW 528i vierde werd in de Groep A-klasse. De vuurspugende 3.0 CSL van Michael Kammermann trok de winst naar zich toe, gevolgd door de Capri RS3100 van Armand Mille en de CSL van Dominique & Maxime Guenat.

PHOTOCLASSICRACING GREATESTS TROPHY 8169

Jan Gijzen trok deze keer niet naar Dijon om aanwezig te zijn in de Greatest’s Trophy. Dat gold wel voor Vincent Gaye: de zuiderbuur stuurde zijn Ferrari 275 GTB/C naar een dubbele overwinning. Bij de Fifties Legends won de Cobra van Christophe Van Riet.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet