Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Formule 2

Fraaie inhaalrace brengt Richard Verschoor naar plek zes in Barcelona

Richard Verschoor, Van Amersfoort Racing. FIA Formula 2 Championship, Circuit de Barcelona-Catalunya, Montmelo, Spain. 2nd June 2023.

Richard Verschoor heeft met een sterke inhaalrace, die begon op plek twaalf en resulteerde in een zesde positie, op het Circuit de Barcelona-Catalunya opnieuw punten gescoord in het FIA Formule 2 kampioenschap. Het 22-jarige TeamNL-talent profiteerde optimaal van de moeilijke omstandigheden door zelf geen fouten te maken en diverse tegenstanders te passeren. In de hoofdrace eindigde Verschoor op plek tien en pakte ook daarin weer een punt mee. De voor Van Amersfoort Racing uitkomende Nederlander heeft nu in alle zes de ronden van het kampioenschap punten weten te scoren.

Tekst: aangeleverd bericht
Foto's: PR


Een week na de races in de straten van Monaco stond op Circuit de Barcelona-Catalunya de zesde ronde van het FIA Formule 2 kampioenschap op het programma. Richard Verschoor had met twee keer een vierde plaats in Monaco zijn beste score van het seizoen neergezet. Gezien de daar getoonde snelheid wilde het 22-jarige TeamNL-talent in Spanje dit resultaat verbeteren en richting het podium gaan.

Richard Verschoor, Van Amersfoort Racing. FIA Formula 2 Championship, Circuit de Barcelona-Catalunya, Montmelo, Spain. 3rd June 2023.

In de vrije training zette Verschoor de negende tijd op de klokken. In de kwalificatie ging de Van Amersfoort Racing-rijder nog een flink stuk sneller en bleef op slechts 0,5 seconden van de poleposition steken. Binnen het competitieve veld waarin de eerste 19 rijders binnen één seconde kwalificeerden, bracht dit de Nederlander echter toch niet verder dan een twaalfde plaats. Uiteraard was Verschoor daar niet tevreden mee want dit betekende dat hem op de baan waar inhalen niet makkelijk is, twee lastige races te wachten stonden. Het TeamNL-talent had echter in eerdere races dit jaar al laten zien ook vanuit minder goede startposities met fraaie inhaalraces veel punten te kunnen scoren. “Het was een lastige dag. We konden niet de snelheid vinden die nodig was. Maar we gaan er in de races alles aan doen om toch nog tot een goed resultaat te komen”, klonk het na afloop uit de mond van een strijdvaardige Verschoor.

Richard Verschoor, Van Amersfoort Racing. FIA Formula 2 Championship, Circuit de Barcelona-Catalunya, Montmelo, Spain. 3rd June 2023.

En ook op het circuit van Barcelona maakte Verschoor, mede geholpen door de regen en daarmee lastige omstandigheden, zijn reputatie van het rijden van inhaalraces waar. In tegenstelling tot alle verwachtingen regende het toen de Formule 2 voor de sprintrace van start ging. Verschoor had een geweldige eerste ronde waarbij het TeamNL-talent maar liefst vier rijders wist te passeren en daarmee doorschoof naar plek acht. Op de verraderlijk gladde baan haakte de VAR-piloot aan bij de rijders voor hem, maar moest zijn positie ook even verdedigen tegen een aandringende Iwasa. Naarmate de race vorderde droogde de baan echter snel op en toen de safetycar voor het veld verscheen, was dat het moment voor Verschoor om de pits op te zoeken voor slicks. Even zakte de VAR-piloot terug naar plek elf, maar toen ook andere rijders een ronde later naar slicks wisselden, schoof de Nederlander door naar plek zes. Verschoor had vanachter de safetycar een iets mindere herstart waardoor hij zijn positie moest verdedigen, maar reed vervolgens toch weer bij zijn achtervolger weg en passeerde als zesde de finish, goed voor drie punten in het kampioenschap.

Richard Verschoor, Van Amersfoort Racing. FIA Formula 2 Championship, Circuit de Barcelona-Catalunya, Montmelo, Spain. 3rd June 2023.

“Het was een leuke race waarbij met name de openingsronde, waarin ik een aantal rijders wist te passeren, heel goed was. Daarna was de snelheid goed, niet super, maar goed genoeg om het tempo te kunnen volgen. Nog voordat de safetycar naar buiten kwam hadden we al besloten om een stop te maken voor slicks. Ik denk dat we zonder safetycar nog hoger hadden kunnen eindigen”, aldus een toch tevreden Verschoor.

Richard Verschoor, Van Amersfoort Racing. FIA Formula 2 Championship, Circuit de Barcelona-Catalunya, Montmelo, Spain. 2nd June 2023.

In de onder volledig droge omstandigheden verreden tweede race bleek inhalen, zoals vooraf al verwacht, een lastige opgave en dus slaagde Verschoor er niet in om net zoveel progressie te boeken, maar eindigde desondanks toch weer in de punten. Door een straf van een van de andere rijders mocht de Nederlander vanaf plek elf vertrekken. Verschoor en zijn team kozen ervoor om op de hardere band te starten. Toen de rijders voor hem, die op de zachte band van start waren gegaan, voor hun stop richting de pits gingen, schoof Verschoor op naar plek vier. Na zijn late stop voor de zachte banden viel Verschoor terug naar een positie buiten de top tien om zich vervolgens toch weer op te werken tot de tiende positie, goed voor nog weer een punt in het kampioenschap. Het Team NL-talent is daarmee tot nu toe in alle zes de ronden van het kampioenschap in de punten geëindigd. “Dit was voor vandaag het maximaal haalbare. Ik kijk uit naar het vervolg van het seizoen”, aldus Verschoor tot besluit.

Richard Verschoor, Van Amersfoort Racing. FIA Formula 2 Championship, Circuit de Barcelona-Catalunya, Montmelo, Spain. 4th June 2023.

Met zijn score van Barcelona steeg de Nederlander één positie in de tussenstand van het kampioenschap en staat daarin met vijftig punten op plek zes.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet