Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Sportscars

24h Le Mans: Ferrari sluit dankzij Giovinazzi testdag Le Mans als snelste af

230604 Ferrari 51 testdag
Snelste tijd op de testdag in Le Mans voor Antonio Giovinazzi in de nummer 51-Ferrari

Ferrari heeft de testdag in Le Mans, met een ochtend- en een middagsessie van elk drie uur, afgesloten met de snelste tijd. Antonio Giovinazzi kwam in de middagtest in de nummer 51-Ferrari tot een tijd van 3:29,504 minuten, 0,144 seconden sneller dan André Lotterer in de nummer 6-Penske-Porsche. Pietro Fittipaldi zorgde voor de snelste LMP2-tijd in de Jota-Oreca, terwijl de nummer 66-JMW-Ferrari bovenaan eindigde in de GTE-Am-klasse. De testdag was als altijd de enige mogelijkheid voor teams en rijders om kilometers te maken op het grote circuit in Le Mans, voordat woensdag aanstaande officieel begonnen wordt met de trainingen en kwalificatie.

Tekst: René de Boer (Twitter: @renedeboer)
Foto’s: PR

Aan het eind van de ochtendsessie stond Ferrari al bovenaan, dankzij Antonio Fuoco, eerder dit jaar al pole-winnaar voor de eerste seizoensrace op Sebring, die in de nummer 50-Ferrari voor de snelste tijd zorgde. De Italiaan reed zijn snelste ronde in 3:30,686 minuten en was daarmee in de uitslag van de sessie 0,660 seconden sneller dan Gustavo Menezes in de nummer 94-Peugeot. Yifei Ye reed de snelste Porsche-tijd: de Chinees eindigde als derde in de 963 van Hertz Team Jota, gevolgd door de nummer 51-Ferrari met James Calado en de nummer 7-Toyota van Mike Conway, hoewel de Brit kort voor het einde van de ochtendsessie van de baan raakte. Renger van der Zande reed in de nummer 3-Cadillac de zesde tijd. Snelste LMP2-tijd ging naar Cool Racing met de nummer 47, voor IDEC Sport en de nummer 31-WRT-Oreca. In GTE-Am was de nummer 66-JMW-Ferrari het snelst.

230604 Porsche 6 testdag
Tweede tijd voor de nummer 6-Porsche

Na de lunchpauze van drieënhalf uur (je bent in Frankrijk of je bent het niet!) was het Antonio Giovinazzi die met de nummer 51-Ferrari al vroeg in de sessie zijn tijd van 3:29,504 minuten op de klokken zette, die in het verdere verloop tot het einde om 18.30 uur door niemand meer werd geklopt. Daarmee beëindigde de Italiaanse oud-Formule 1-rijder de testdag met de snelste tijd, gevolgd door André Lotterer in de nummer 6-Porsche. De derde tijd was voor de nummer 7-Toyota, die na de crash van Mike Conway aan het einde van de ochtend weer hersteld was. Daarachter eindigden de nummer 50-Ferrari en de nummer 75-Porsche.

Snelste LMP2-auto was de nummer 28-Jota-Oreca met Pietro Fittipaldi in een tijd van 3:35,472 minuten, 0,771 seconden sneller dan de nummer 31-WRT-Oreca en de beide Alpine-auto’s. In GTE-Am, waarin de nodige auto’s problemen hadden, waaronder tot twee keer toe de nummer 88-Proton-Porsche, eindigde net als in de ochtend de nummer 66-JMW-Ferrari bovenaan.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet