Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Ford Fiesta Sprint Cup

Ford Fiesta Sprint Cup Benelux: Alan Czyz beslist thriller op Spa in zijn voordeel

Czyz1

In een ongemeen spannende wedstrijd die pas letterlijk in de laatste centimeters werd beslist, heeft Alan Czyz de winst gegrepen in de tweede race van de Ford Fiesta Sprint Cup Benelux van de Spa Euro Race op Spa-Francorchamps. De jonge Pool vocht de hele wedstrijd om ieder stukje asfalt met Tomas De Backer, de winnaar van race één, waarbij ook Calvin de Groot en Ellis Spiezia aanhaakten. Voortdurend wisselden in de laatste ronden de posities binnen de top vier waarbij niet te voorspellen was wie er met de winst vandoor zou gaan. In de laatste bocht remde De Backer in een ultieme poging Czyz uit, maar raakte daarbij de Pool en hoewel de Belg zijn neus als eerste over de finish drukte, verviel de winst toch aan Czyz met De Backer op twee en Spiezia op drie, terwijl Esmee Kosterman nog voor De Groot beslag legde op de vierde positie. Met zijn algemene zege pakte Czyz ook de winst in de Junior Cup, met Spiezia op twee en Kosterman op drie. Met een zesde plaats algemeen ging de zege in de Gold Cup naar Stefan Barewijk, voor Johan Land en Björn Dietrich.

Tekst: aangeleverd bericht
Foto’s: PR


Na een eerste spannend verlopen wedstrijd van de Ford Fiesta Sprint Cup Benelux tijdens de Spa Euro Race op Spa-Francorchamps, waarbij de winst nipt ging naar Tomas De Backer, voor Alan Czyz, is het rond de klok van 17:00 uur tijd voor race twee, eveneens met een duur van 35 minuten.

Op poleposition Alan Czyz met naast zich Tomas De Backer. Zal de jonge Pool revanche kunnen nemen en zijn twee zeges van Zandvoort een vervolg geven? Op rij twee Calvin de Groot en Esmee Kosterman, met daarachter Ellis Spiezia en Stefan Barewijk, gevolgd door Johan Land en Björn Dietrich. Helaas is het raceweekend voor Philippe Huart en Tom Vanderheyden voortijdig ten einde gekomen en dit Belgische tweetal ontbreekt dan ook op de startgrid.

Start

De start is duidelijk voor Czyz, die de kop neemt, terwijl Spiezia meteen Kosterman bedreigt en voorbij lijkt te gaan. Even verderop is het echter toch De Backer die de eerste positie overneemt van Czyz, met De Groot op drie en Spiezia op vier, gevolgd door Kosterman, Land, Dietrich en Barewijk.

Debacker

Zoals verwacht, en net als in race één, zijn het De Backer en Czyz die aan elkaars bumper gekleefd lijken te zitten en afstand nemen van De Groot, die weer op zijn huid gezeten wordt door Spiezia. Kosterman moet een gaatje toestaan en rijdt een beetje in niemandsland, terwijl daarachter Dietrich, Land en Barewijk in een fraaie strijd zijn verwikkeld. De Duitser maakt echter in het gevecht een foutje want even later is hij weer achter Land en Barewijk beland.

Dietrich

Aan kop blijft de strijd tussen De Backer en Czyz doorgaan waarbij de Pool zeker wel de snelheid heeft, maar De Backer sterk verdedigt. Om plek drie blijft Spiezia aan de bumper van De Groot gekleefd zitten. Door het verdedigende rijden van De Backer kan het leidende tweetal niet wegkomen bij De Groot en Spiezia want na vier ronden is het gat tussen de twee strijdende koppeltjes nog altijd minder dan één seconde en lijken ze zelfs in te lopen. Kosterman heeft op vijf weinig te duchten, terwijl Barewijk Land gepasseerd is. Op enige afstand volgt Dietrich op plek acht.

Spezia

Czyz blijft het met name op Kemmel Straight proberen, zet zijn Fiesta naast die van De Backer maar kan steeds niet als eerste de bocht aansnijden. Intussen wordt het een viertal dat strijdt om de kop omdat De Groot en Spiezia definitief de aansluiting hebben gevonden. 

Halverwege de race gaat de top vier als aan elkaar gekoppeld over de baan waarbij met name Czyz alles in het werk stelt om De Backer tot een fout te verleiden. Op ruime afstand van Kosterman gaat ook de strijd tussen Barewijk en Land gewoon door.

Land

Aan het eind van ronde zeven lukt het Czyz eindelijk om De Backer uit te remmen en de kop te nemen, maar wordt vervolgens op Kemmel Straight weer door de Belg vanuit de slipstream gepasseerd. Op de bumpers van dit tweetal lijken De Groot en Spiezia hun kansen af te wachten.

Kosterman

Het laatste deel van de wedstrijd gaat in als het aan de kop nog altijd ongemeen spannend blijft. De Backer krijgt geen rust van Czyz die op zijn beurt moet oppassen voor De Groot en Spiezia. Op vijf nog altijd Kosterman terwijl op zes Barewijk zich een beetje los weet te rijden van Land. Bij de tiende doorkomst is het verschil tussen De Backer en Czyz slechts 0,003 seconde. De Groot haakt ook nog steeds aan waarbij Spiezia een paar meter ruimte moet toestaan.

Barewijk

In de elfde ronde weet Czyz zich langs De Backer te wurmen, maar voor hoelang zal dat zijn? Niet lang dus want een sector verder leidt de Belg weer, met kort achter de Pool De Groot en Spiezia. Van de strijd tussen De Backer en Czyz profiteert De Groot want als Czyz De Backer in de voorlaatste ronde wil uitremmen en het duo snelheid verliest, neemt De Groot zelfs de kop over, met Spiezia op twee en Czyz en De Backer op drie en vier.

DeGroot

In de laatste ronde wisselen de posities nog diverse keren. Dan weer is het Czyz, dan weer Spiezia en dan weer De Backer die achter De Groot de tweede positie inneemt. Dan gaat echter De Groot in de fout, schiet rechtdoor en laat zo een bijna zekere podiumpositie uit de vingers glippen. De rookie kan zelfs pas achter Kosterman zijn weg weer vervolgen. Intussen gaat het aan kop hard tegen hard. Czyz leidt in de laatste rechte lijn richting de laatste chicane. De Backer zet zijn auto er echter toch tussen, raakt daarbij Czyz, die iets dwars gaat en snelheid verliest. De Backer kan daardoor zijn neus net voorbij die van Czyz duwen en de winst grijpen, terwijl Spiezia ook lijkt te profiteren maar op slechts 0,03 seconde achter Czyz als derde de finish passeert. Op ruime achterstand legt Kosterman beslag op plek vier, gevolgd door de ongelukkige De Groot. Op plek zes Barewijk die gevolgd wordt door Land en Dietrich.

Czyz2

Al heel snel volgt de mededeling dat de actie van De Backer in de laatste bocht toch echt iets teveel van het goede was en dus wordt de Belg één plek teruggezet waardoor de winst toch naar Czyz gaat, met De Backer op twee en Spiezia op drie. 

podium algemeen

Met zijn eerste positie algemeen wint Czyz ook de Junior Cup voor rijders tot en met 24 jaar, met Spiezia op twee en Kosterman op drie. In de Gold Cup (30 jaar en ouder) gaat de winst naar Barewijk, voor Land en Dietrich.

podium junior

podium gold
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet