Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Ford Fiesta Sprint Cup

Ford Fiesta Sprint Cup Benelux: Tomas De Backer troeft Alan Czyz af in eerste race op Spa

DeBacker2

In een uiterst spannende strijd, die tot de eindstreep duurde, heeft Tomas De Backer de eerste Ford Fiesta Sprint Cup Benelux wedstrijd van de Spa Euro Race op Spa-Francorchamps in zijn voordeel beslist. De snelle Belg werd de gehele race op de hielen gezeten door Alan Czyz. In de laatste bocht ondernam de jonge Pool nog een ultieme poging om de leiding over te nemen, maar moest toch genoegen nemen met een tweede positie. In de fraaie strijd om plek drie was het rookie Calvin de Groot die de laatste podiumpositie voor zich opeiste, direct gevolgd door Ellis Spiezia en Esmee Kosterman. Czyz pakte met zijn tweede plaats wel de winst in de Junior Cup, met De Groot op twee en Spiezia op drie. Met een zesde plaats algemeen ging de zege in de Gold Cup naar Johan Land, voor Björn Dietrich en Stefan Barewijk.


Tekst: aangeleverd bericht
Foto’s: PR


Er zijn op een zonovergoten Spa-Francorchamps op zondagochtend al twee races van het Spa Euro Race programma afgewerkt als rond de klok van elf uur de Ford Fiesta Sprint Cup Benelux het V-Max Racing Management deel van het raceschema aftrapt.

Dietrich

De startopstelling voor de eerste, 35 minuten durende, Ford Fiesta Sprint Cup Benelux-wedstrijd van het weekend wordt reglementair altijd bepaald door de omgekeerde top tien uit de kwalificatie. Daarmee op poleposition eerstejaars Fiesta-rijder Björn Dietrich, de Duitse piloot van Nitro Racing die na zijn crash in de vrije training in een allerhaast van MV Motorsport geleende wit groene auto van start gaat. Naast de Duitser Johan Land, met daarachter op rij twee Stefan Barewijk en de in de cup teruggekeerde Ellis Spiezia. Op rij drie Esmee Kosterman en rookie Calvin de Groot terwijl op rij vier de twee snelste rijders uit de kwalificatie zijn terug te vinden, Tomas De Backer en de polesitter voor race twee, Alan Czyz. Op de vijfde rij tot slot Philippe Huart en Tom Vanderheyden die in de kwalificatie geen geldige rondetijd op de klokken wisten te krijgen.

Start

Bij de start is Dietrich goed weg en behoudt de leiding terwijl even daarachter Barewijk en Spiezia bijna met elkaar in aanvaring komen. Barewijk valt meteen daarna ver terug naar de tiende plaats, terwijl al in de eerste ronde de leiding wordt overgenomen door Spiezia, gevolgd door De Backer en Czyz, die als een warm mes door de boter naar voren zijn gekomen. Achter dit snelle drietal Dietrich, Land, De Groot, Huart, Kosterman die ook iets moet hebben meegemaakt, en Vanderheyden, terwijl Barewijk de pits opzoekt.

Spezia

De Backer en Czyz laten er geen gras over groeien en verwijzen Spiezia in de tweede ronde al naar plek drie, terwijl De Groot ten koste van Land een plekje wint. Huart is intussen Dietrich gepasseerd om even later weer terug te vallen tot achter de Duitser en Kosterman. Op plek negen Vanderheyden en op tien Barewijk die de pits weer heeft verlaten.

DeBacker

Aan kop geven De Backer en Czyz elkaar geen duimbreed toe en gaan de strijd aan als in ronde drie de safetycar de baan in moet als in de gelijktijdig gestarte Mazda MX-5 Cup een auto in de grindbak strandt.

Barewijk

Bij de vijfde doorkomst buigt de safetycar de pitstraat in en wordt het veld weer losgelaten. De Backer leidt de dans, voor Czyz, Spiezia, De Groot, Land, Dietrich, Kosterman, Huart, Vanderheyden en Barewijk.

DeGroot

Czyz sluit meteen waar aan op de bumper van De Backer. Spiezia kan het hoge tempo van de twee leiders niet volgen en moet een gaatje toestaan waarbij hij op de hielen wordt gezeten door De Groot. Kosterman zet intussen haar opmars voort, passeert Land en ligt daarmee op plek vijf. In het achterveld zoeken intussen Vanderheyden en Huart de pits op.

Land

Aan kop probeert Czyz De Backer binnendoor te passeren en gaat daarbij op twee wielen door de bocht, verliest wat snelheid en moet weer achter de Belg aansluiten. Zo fel als de strijd tussen de leiders is, zo mooi is die ook om plek drie tussen Spiezia en De Groot, waarbij de laatste in ronde acht de laatste podiumpositie weet over te nemen. En dat is precies op tijd want met nog zes minuten te gaan moet de safetycar opnieuw de baan in vanwege een crash in de Mazda MX-5 Cup.

Kosterman

Czyz moet daarmee zijn aanval op De Backer nog even uitstellen. Op plek drie De Groot, gevolgd door Spiezia, Kosterman, Land, Dietrich en Barewijk. De tijd is bijna verstreken maar als de safetycar voor het veld verdwijnt, is er nog één ronde te gaan, een sprint richting de finish.

Czyz

Bij de herstart blijft de volgorde ongewijzigd en dit lijkt, tegen alle verwachtingen in, ook zo te blijven. In de laatste bocht voor de finish zet Czyz zijn auto echter toch nog naast De Backer, die moet uitwijken en daarmee buiten de curbstones om voldoende snelheid houdt om als eerste de finish te passeren. Czyz moet daarmee genoegen nemen met plek twee. Achter dit tweetal gaat de strijd ook tot de laatste meters door waarbij De Groot zich verzekerd van de derde podiumpositie, op de voet gevolgd door Spiezia en Kosterman. Land en Dietrich moeten op plek zes en zeven een wat grote gaatje toestaan, terwijl Barewijk als achtste de finish passeert. Huart en Vanderheyden zijn niet meer de pits uitgekomen.

Podium

Met zijn tweede positie algemeen wint Czyz de Junior Cup voor rijders tot en met 24 jaar, met De Groot op plek twee en Spiezia op drie. In de Gold Cup (30 jaar en ouder) gaat de winst naar Land, voor Dietrich en Barewijk.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet