Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Ford Fiesta Sprint Cup

Ford Fiesta Sprint Cup Benelux: Alan Czyz ook op Spa naar poleposition

Czyz2

Alan Czyz heeft na zijn poleposition op Circuit Zandvoort ook tijdens de kwalificatie voor de Spa Euro Race op Spa-Francorchamps de snelste tijd voor zich op opgeëist. De jonge en snelle Pool troefde daarmee thuisfavoriet Tomas De Backer af. Calvin de Groot deed het na zijn verrassende debuut op Zandvoort ook in Spa weer uitstekend door naar de derde tijd te rijden. Esmee Kosterman viel net buiten de top drie, terwijl Ellis Spiezia de top vijf compleet maakte.

Tekst: aangeleverd bericht
Foto’s: PR


Na de eerste ronde op CM.com Circuit Zandvoort is de Ford Fiesta Sprint Cup Benelux voor ronde twee te gast op het fraaie en dit weekend zelfs zonovergoten circuit van Spa-Francorchamps. Voordat aan het eind van de zaterdagmiddag van het overladen Spa Euro Race programma de kwalificatie van start gaat, hebben de rijders van de Ford Fiesta Sprint Cup Benelux er al een tweetal 25 minuten durende vrije trainingen opzitten.

DeBacker

In de eerste vrije training reed een deel van het veld met een niet goed werkende transponder waardoor niet duidelijk was wie er al meteen op snelheid was. In de tweede vrije training ging het al snel mis voor Björn Dietrich. De Duitser van Nitro Racing raakte met een wiel op het gras, haakte achter een curbstone, begon te slingeren om vervolgens via een zijwaartse impact met de bandenstapels op het dak te rollen. Uiteraard volgde er meteen een code rood en omdat het even duurde voordat de baan weer kon worden vrijgegeven, bleef er relatief weinig rijtijd over. De snelste tijd werd daarbij gezet door Tomas De Backer, gevolgd door de in de cup teruggekeerde Ellis Spiezia, de winnaar Zandvoort Alan Czyz, Tom Vanderheyden en Stefan Barewijk.

Dietrich

Gezien de schade aan de auto van Dietrich leek zijn weekend al voor het echt begonnen was ten einde te komen. Echter was daar opeens na een snelle actie van Nitro Racing-teambaas Bart Loenders de Fiesta van MV Motorsport. Deze auto was in Zandvoort al de reddende engel geweest voor Calvin de Groot toen diens Oeste Racing Fiesta kuren vertoonde. Nu kon Dietrich de wit groene Fiesta lenen en stond de Duitser toch gewoon aan het eind van de pitlane toen de kwalificatie begon.

Barewijk

Omdat de kwalificatie slechts 20 minuten duurt en met rondetijden van drie minuten, gaan alle rijders direct de baan op. Na een opwarmronde is het in de eerste snelle ronde meteen code rood als Barewijk in Pouhon zijn auto in de grindbak parkeert. Inmiddels zijn er dan al zeven minuten verstreken en staat er nog geen tijd op de klokken.

Spiezia

Na een korte onderbreking, waarin Barewijk op eigen kracht de pits kan opzoeken, gaat het veld opnieuw op pad. Het wordt daarmee haasten want bij de eerste doorkomst resteren er nog minder dan tien minuten. Daarbij ontbreek Vanderheyden die in de pits is achtergebleven, terwijl Barewijk juist wel weer de baan op is. Spiezia is de eerste die een tijd weet te zetten en even de lijst aanvoert, om meteen te worden afgelost door Czyz, De Backer en De Groot. Barewijk heeft zich niet laten afschrikken door zijn uitstapje en volgt achter Spiezia op plek vijf. Esmee Kosterman zit niet in hetzelfde treintje want kort nadat deze tijden zijn gezet, springt de Bas Koeten Racing-rijdster naar plek vier.

Kosterman

Bij het ingaan van de laatste ronde waarin nog tijden kunnen worden gezet leidt Czyz, voor De Backer, De Groot, Kosterman en Spiezia. Hierin komt in de laatste ronde ook geen verandering meer.

De Groot

Daarachter weet Barewijk nog ten koste van Johan Land een plaatsje te winnen. Philippe Huart sluit de kwalificatie als achtste af, met Dietrich op negen. De rij wordt gesloten door Vanderheyden die geen tijd op de klokken heeft kunnen zetten.

Czyz1

De eerste wedstrijd van de Ford Fiesta Sprint Cup Benelux start zondag om 10:53 uur, gevolgd door race twee om 16:56 uur.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet