Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Formula E

Formule E: Pascal Wehrlein houdt het hoofd koel en wint in de bloedhitte van Jakarta, eerste racepunten van het seizoen voor Robin Frijns

230603 FE Wehrlein actie
Voor het eerst sinds de tweede race van Diriayh eindigde Porsche-rijder Pascal Wehrlein weer als eerste

Na een mindere fase in de afgelopen paar races kwam Porsche-rijder Pascal Wehrlein in de eerste van de twee Formule E-races in Jakarta weer als winnaar over de eindstreep. Hij reed in de zomerse hitte na een goede start een sterke wedstrijd en won, zijn vierde Formule E-overwinning, voor Jake Dennis (Avalanche Andretti, eveneens met Porsche-aandrijflijn) en Maximilian Günther (Maserati). Robin Frijns (Abt Cupra) kwam als negende over de eindstreep en behaalde daarmee zijn eerste racepunten van het seizoen.

Tekst: René de Boer (Twitter: @renedeboer)
Foto’s: FIA Formule E, Porsche AG, Abt Cupra


Pole sitter Maximilian Gunther, Maserati MSG Racing receives his trophy from Vi Sun Yang, Group Head South East Asia, Julius Bar (Pole sitter Maximilian Gunther, Maserati MSG Racing receives his trophy from Vi Sun Yang, Group Head South East Asia, Ju
Eerste pole sinds Formule 3-finale Hockenheim 2017: Maximilian Günther

Twee veranderingen voor dit weekeinde: André Lotterer ontbreekt bij Avalance Andretti, omdat hij voor Porsche in Le Mans actief is, en wordt vervangen door Porsche-reserverijder David Beckmann. Oliver Rowland heeft afscheid genomen van het Mahindra-team en is vervangen door de Spanjaard Roberto Merhi. Voor het eerst in zijn carrière staat Maximilian Günther op pole-position. Het is tevens de eerste pole voor het Maserati-team. In de finale van de kwalificatieheats versloeg de Duitser, tot nu toe met vrij veel pech, de Brit Jake Dennis en pakte zo de beste startplaats. Daarachter volgden Pascal Wehrlein (Porsche) en de beide DS Penskerijders Jean-Eric Vergne en Stoffel Vandoorne. Robin Frijns kwalificeerde zich als zevende, zijn beste kwalificatieresultaat onder reguliere omstandigheden, anders dan de regenchaos van Berlijn. Nick Cassidy, leider in de tussenstand, startte vanaf de tiende plaats.

Maximilian Gunther, Maserati MSG Racing, Maserati Tipo Folgore, battles with Pascal Wehrlein, TAG Heuer Porsche Formula E Team, Porsche 99X Electric Gen3, at the start (Maximilian Gunther, Maserati MSG Racing, Maserati Tipo Folgore, battles with Pasca
Start van de race met Günther aan de leiding en de aanvallende Wehrlein ernaast

Bij extreem warme en vochtige omstandigheden gaat de 36 ronden lange race van start. Günther komt goed weg, Wehrlein passeert Dennis aan de buitenkant voor de tweede plaats, Vandoorne pakt de derde positie, Dennis is nog slechts vierde. Ook Robin Frijns wint een positie. Buemi meldt in de tweede ronde een lekke band en krijgt van zijn team de instructie de ‘attack mode’ te activeren en dan voor een bandenwissel de pits in te komen. In de vierde ronde passeert Wehrlein Günther en verovert zo de leiding.

Vandoorne is de eerste uit de kopgroep die de ‘attack mode’ activeert, hij kiest voor zes minuten. Een ronde later doet Wehrlein hetzelfde, ook Vergne en Frijns halen extra vermogen. In de achtste ronde haalt Wehrlein voor de tweede keer extra vermogen, waardoor hij terugvalt van de eerste naar de derde plaats achter Günther en Vandoorne. In de elfde ronde klimt Jake Dennis op naar de derde positie, terwijl Wehrlein vanwege de ‘attack mode’ van Günther de leiding weer overneemt.

JAKARTA STREET CIRCUIT, INDONESIA - JUNE 04: Robin Frijns, ABT CUPRA Formula E Team, M9Electro during the Jakarta ePrix II at Jakarta Street Circuit on Sunday June 04, 2023 in Jakarta, Indonesia. (Photo by Gareth Harford / LAT Images)
Robin Frijns via de omweg voor extra vermogen

In de 15e ronde neemt Dennis de omweg voor extra vermogen, net als Robin Frijns. Daarmee hebben voor het einde van de eerste racehelft behalve Cassidy alle rijders in de top tien de ‘attack mode’ twee keer gebruikt. Halverwege de race leidt Wehrlein voor Günther, Dennis, Vandoorne, Vergne, Cassidy, Mortara, Evans, Frijns en Bird. In de 20e ronde raakt Cassidy Vergne in een poging om de vijfde plaats te veroveren, waarop beide auto’s elkaar raken. Vergne behoudt vooralsnog zijn positie.

In de 20e ronde passeert Dennis Günther en neemt zo de tweede plaats over. Frijns en zijn teamgenoot Müller verliezen wat terrein en vallen uit de top tien nadat Evans en Rast ook extra vermogen gehaald hebben. De top drie met Wehrlein, Dennis en Günther zit dicht bij elkaar. Dennis plaatst in de 24e ronde een aanval op Wehrlein, maar nog zonder succes. Ook de beide DS Penske-auto’s van Vandoorne en Vergne kunnen aansluiten, evenals Cassidy op de zesde plaats.

Pascal Wehrlein, TAG Heuer Porsche Formula E Team, 1st position, celebrates on the podium
Podium met winnaar Wehrlein, Vergne en Günther

In de 26e ronde haalt Cassidy voor de tweede maal zijn extra vermogen, waarop hij terugvalt naar de zevende plaats achter Mortara. De eerste drie Wehrlein, Dennis en Günther lopen weer een beetje uit op de beide DS Penskes. Rast gaat in de 30e ronde eenmaal in de rondte en valt terug van de negende naar de elfde plaats achter Evans en Félix da Costa. In de 34e ronde strandt Mitch Evans in de eerste bocht nadat zijn eigen Jaguar-teamgenoot Sam Bird hem in de rondte tikte. De laatste ronde levert vooraan geen wijzigingen meer op en zo komt Wehrlein als winnaar over de eindstreep, voor Dennis, Günther, Vandoorne, Vergne, Mortara, Cassidy, Félix da Costa, Frijns en Hughes. Frijns maakte in de slotfase nog twee plaatsen goed en verovert daarmee zijn eerste punten van het seizoen in een race, nadat hij eerder al kwalificatiepunten in Berlijn haalde. Morgen volgt de voortzetting met de tweede race in Jakarta, opnieuw met start om 10.00 uur.

Pascal Wehrlein, TAG Heuer Porsche Formula E Team, 1st position, celebrates with his team on the podium
Blijdschap bij het Porsche-team

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet