Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
GT

GT: Adam en Cottingham winnen in British GT op Donington, fotofinish in GT Open op Spa

230528 Start
Het veld in het International GT Open werd gecombineerd met die van de GT Cup Open Europe en dus stonden er bijna zestig auto's op de grid

Afgelopen zondag streek het Intelligent Money British GT Championship voor de eerste keer dit seizoen neer op het circuit van Donington Park. Jonny Adam en James Cottingham (2 Seas Motorsport) sloegen de aanvallen van Euan Hankey en Lucky Khera (RACE LAB) af om de twee uurs wedstrijd op hun naam te schrijven en de leiding in het kampioenschap weer over te nemen. Ondertussen werd op Circuit de Spa-Francorchamps de 140-minutenlange endurance-race van het International GT Open gehouden. Charlie Fagg en Sam De Haan (Optimum Motorsport) kwamen 0,067 seconden eerder over de streep dan Christopher Haase en Simon Reicher (Eastalent-Racing).

Tekst: Vincent Bruins (Twitter: @VincentJBruins)
Foto's: SRO & GT Sport

British GT Championship

Shaun Balfe (Barwell Motorsport) ving de race aan vanaf pole position in zijn Lamborghini. Achter hem verloor Cottingham in de openingsronde een positie aan Andrew Howard (Beechdean AMR). De laatstgenoemde zou vervolgens ook Balfe passeren voor de eerste plaats. De Barwell Motorsport-coureur zag uiteindelijk ook Cottingham, Ian Loggie (2 Seas Motorsport), Morgan Tillbrook (Enduro Motorsport), Khera en Darren Leung (Century Motorsport) aan zich voorbijgaan. Een langzame pit stop zorgde ervoor dat Howards teamgenoot Ross Gunn terugviel naar de vierde plek. Adam nam de leiding en moest vervolgens Hankey achter zich houden en dat lukte. Achter Adam & Cottingham en Hankey & Khera maakten Jules Gounon en Loggie het podium af. Gunn en Howard moesten het doen met P4 voor Dan Harper en Leung. Chris Froggatt en Kevin Tse (Sky Tempesta Racing) zegevierden in Silver-Am. Mark Sansom en Will Tregurtha (Barwell Motorsport) werden, aangezien ze betrokken waren bij twee crashes, toch knap tweede in die klasse voor Iain Campbell en James Kell (RACE LAB).

230528 AdamCottingham
Adam en Cottingham hebben een voorsprong van 7,5 punten op Harper & Leung en teamgenoten Gounon en Loggie in de tussenstand

Charles Clark (Optimum Motorsport) versloeg McLaren Artura-collega Tom Wrigley (RACE LAB) in de GT4-categorie met een geweldige inhaalactie aan de buitenkant van Schwantz Curve. Darren Burke en Harry George werden tweede in de Silver Cup achter Jack Brown en Clark, terwijl de Ford Mustang van Matt Cowley en Erik Evans (Academy Motorsport) het podium afmaakte in die klasse. De algemene zege glipten net door de vingers van Ian Gough en Wrigley, maar het duo won nog wel in de Pro-Am-klasse voor de Century Motorsport-BMW’s van Carl Cavers & Lewis Plato en Michael Johnston & Chris Salkeld. Vanwege een protest na de diskwalificatie van de Raceway Motorsport-Ginetta van Stuart Middleton en Freddie Tomlinson in de Silverstone 500, konden successtrafseconden niet worden gedaan in de pitstraat op Donington Park, dus de resultaten in de GT4-categorie zijn nog niet officieel.

230528 BrownClark
Brown en Clark schreven de GT4-categorie op hun naam voor de tweede race op rij

UITSLAG RACE

Over drie weekjes keert het Intelligent Money British GT Championship terug met twee sprint races van ieder een uur op het circuit van Snetterton op 17 en 18 juni.

International GT Open

Reicher deelde de eerste rij op de grid met De Haan in de endurancewedstrijd op Spa-Francorchamps, maar het was de vanaf P3-startende Mercedes-AMG van Diego Menchaca (Team Motopark) die na acht ronden de leiding nam. De Haan ging vervolgens ook voorbij aan Reicher. Toen Mikaeel Pitamber (SPS automotive performance) echter een inhaalmanoeuvre op de Eastalent-Racing-coureur wilde plegen, eindigde de Zuid-Afrikaan in de grindbak. Menchaca viel op een gegeven moment wat terug en Fagg ging als leider de slotfase in voor Haase. De twee vochten het uit vooraan en bij de finish zat de neus van de McLaren van Fagg net voor die van de Audi van Haase. Samen met Marcos Siebert eindigde Menchaca op de derde positie.

230528 FaggHaase
Fagg en Haase, zij-aan-zij richting de zwart-witgeblokte vlag op het circuit in de Ardennen

Eddie Cheever III (AF Corse) leek op weg te gaan naar de zege in Pro-Am, maar de Italiaan liep een lekke band op. Gastrijders Antares Au en Matteo Cairoli (Huber Motorsport) maakten daar goed gebruik van om de klasse te winnen op de vierde plaats algemeen. Martin Kodrić en Sandro Mur (Bonaldi Motorsport) en Nicolò Rosi en Niccolò Schirò (Kessel Racing) maakten het podium in de klasse af. Conrad Grunewald en Jean-Claude Saada (AF Corse) waren oppermachtig in de Am-klasse en wonnen voor Ferrari-collega’s Philipp Baron en Ernst Kirchmayr (Baron Motorsport) en Gino Forgione en Andrea Montermini (AF Corse).

230528 PeroliniPijl
Daan Pijl, onder de naam Daan Arrow, kwam samen met Pietro Perolini als zesde in de Pro-klasse over de streep in een Lamborghini van Oregon Team

UITSLAG RACE

Op 17 en 18 juni strijkt het International GT Open neer op de Hungaroring met het gebruikelijke format van twee sprint races, waarvan een van zeventig minuten en een van een uur.

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet