Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Formule 2

Formule 2: Dubbelslag voor Richard Verschoor met twee keer P4 op Monaco

23jgp26my256

Richard Verschoor heeft zich opnieuw voortreffelijk gemanifesteerd in het FIA Formule 2-kampioenschap: op Monaco reed de Nederlander in dienst van Van Amersfoort Racing in beide races stevig in de punten. Het 22-jarige TeamNL-talent was er vanzelfsprekend blij mee dat hij twee keer op rij een vierde plaats liet noteren, maar toch verliet Verschoor het prinsdom met het gevoel dat er nóg meer in had gezeten.

Tekst en foto's: PR

Na de snelle stratenraces in Djedda en Bakoe stond er deze keer een heel ander type stratencircuit op het programma van de Formule 2-auto’s: het klassieke Monaco door de smalle straten van prinsdom, waar het als vanouds moeilijk inhalen is. Dat maakte de kwalificatie uiterst essentieel: een plek in de top-tien was van groot belang voor iedereen die uit Monaco wilde vertrekken met extra punten in het klassement. Een tiende plaats in de kwalificatie zou de pole opleveren in de sprintrace – en daarmee grote kansen op in ieder geval één overwinning – maar omgekeerd zou de écht snelste coureur van het weekend vertrekkend vanaf de tiende plaats in diezelfde sprintrace misschien maar weinig punten aan zijn totaal kunnen toevoegen. Een vijfde of zesde trainingstijd bood daarentegen kansen op succes in beide races.

23jgp27my393

En precies daar kwam Richard Verschoor terecht. Vanwege de korte lengte van het circuit en de gebrekkige passeermogelijkheden was het veld van 22 auto’s in twee kwalificatiegroepen onderverdeeld. Verschoor zat in de eerste groep voor de coureurs met een even startnummer. De VAR-coureur die in de vrije training al zijn potentie liet zien met een derde tijd algemeen, noteerde ook in deze sessie de derde tijd. Doordat de snelste coureur uit de andere sessie de snelste van allemaal bleek, leverde dat voor Verschoor de zesde plek op voor de hoofdrace van zondag. Op zaterdag – met de ‘omgekeerde’ grid voor de eerste tien – mocht de Nederlander daardoor vanaf de vijfde plaats vertrekken.

23jgp26my196

“Ik was superteleurgesteld dat ik in de kwalificatie geen goede ronde kon neerzetten”, vertelde Verschoor over de allesbeslissende sessie. “Ik had paarse sectoren in het begin van mijn ronde, maar ik kon ’t helaas niet afmaken. Ik wist dat er meer snelheid in de auto zat en dat potentieel hebben we niet kunnen laten zien. We hebben echt zó veel potentieel, maar als je vastzit in een groep, kun je niet laten zien wat je echt in huis hebt.”

23jgp26my284

In een hectische race met twee safetycarperiodes hield Verschoor het hoofd koel. Hij behield zijn plek bij de start en schoof na de eerste safety car een plekje op toen leider Isack Hadjar kort na de herstart stilviel. Hoe moeilijk inhalen op Monaco is, bleek wel uit het feit dat de eerste zes vervolgens in onveranderde volgorde over de streep gingen. Aan het slot drong de coureur van Van Amersfoort Racing aan bij Jak Crawford, maar hij kon de plek van de Amerikaan niet afpakken.

23jgp28my699

“Ik had een raketstart, maar ik kon geen kant op door de auto naast me”, zei Verschoor, terugblikkend na de race. “Ik heb ’t de hele race geprobeerd, dat was eerlijk gezegd best frustrerend. De auto was als genageld aan de weg en het tempo zat er goed in. Ook het verval in de banden had ik onder controle, dus dan is het frustrerend als je er niet langs komt. Ik heb uiteindelijk maar geprobeerd om de snelste ronde van de wedstrijd neer te zetten, maar ook toen naderde ik te snel op Crawford.”

23jgp28my744

Op zondag koos Verschoor voor dezelfde strategie als de andere koplopers in de hoofdrace. Met opnieuw weinig kans om op de baan zelf plekken goed te maken, bleef de Nederlander opnieuw op de vierde plaats steken. Na zijn start vanaf de zesde plek op de startopstelling schoof het TeamNL-talent twee plekjes door dankzij een straf voor Victor Martins en een crash van Jack Doohan, maar meer zat er niet in.

23jgp27my405

“Ik heb een hekel aan P4!” zei Verschoor lachend na afloop. “Maar toch ben ik superblij met de race en de punten. Dank je wel aan het team voor een snelle auto dit weekend.”

23jgp27my317

Met de 12 punten die hij in Monaco heeft verzameld, is Verschoor naar de zevende plaats in het klassement geklommen, op drie puntjes afstand van de coureur op de vierde plaats. Komend weekend mag hij meteen weer aan de bak, want dan volgt de Formule 2 het Grand Prix-circus naar Barcelona.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet