Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
GT

ADAC GT4 Germany: Mex Jansen zorgt voor Nederlands podiumsucces bij seizoensstart in Oschersleben

230527 GT4 podium
Eerste podium van het seizoen 2023 met uiterst rechts debutant Mex Jansen, die met de Walkenhorst-BMW keurig derde werd

Jan Philipp Springob en Simon Primm wonnen met de Mercedes-AMG GT4 van het team CV Performance Group de eerste race van de ADAC GT4 Germany op het circuit van Oschersleben. Daarachter eindigden de beide BMW’s van Walkenhorst Motorsport, dat in de serie debuteert, op de tweede plaats, met respectievelijk het Fins-Franse duo Sami-Matti Trogen/Enzo Joulié en de Nederlands-Duitse combinatie Mex Jansen/Nico Hantke. Jansen staat dus meteen in zijn eerste ADAC GT4 Germany-race op het podium.

Tekst: René de Boer (Twitter: @renedeboer)
Foto’s: ADAC Motorsport


230527 GT4 Start R1
Start met Bulatov aan de leiding voor Springob

Vanaf pole-position nam Denis Bulatov in de Eastside-Mercedes de leiding, gevolgd door Springob in de CV-Mercedes. Voor titelverdediger Hugo Sasse in de Prosport-Aston Martin was de race al in de openingsronde ten einde, want hij strandde met zijn Britse bolide in de grindbak. Tot aan de pitstops bouwde Bulatov een relatief comfortabele voorsprong op, waarna hij de auto aan Marcel Lenerz overhandigde. Al snel werd echter duidelijk dat het team de voorgeschreven minimale pitstoptijd niet had vervuld, waarop Lenerz eenmaal een “penalty lap” moest afleggen. De lijn buitenom wierp hem terug naar de derde plaats achter Primm in de CV-Mercedes en Joulié, die de Walkenhorst-BMW van Trogen had overgenomen. Vervolgens ontspon zich een mooie strijd tussen Lenerz in de Eastside-Mercedes en Mex Jansen, die de andere Walkenhorst-BMW van Hantke had overgenomen. Dat duel besliste Jansen in zijn voordeel en reed uiteindelijk achter Primm en Joulié als derde.

“Super dat ik direct bij mijn debuut op het podium sta”, zei Jansen. “Mijn teamgenoot Nico heeft het in de eerste helft super gedaan. Toen ik na de pitstop het ritme te pakken had, kon ik het gat naar de Mercedessen steeds verder dichtrijden. Voor de inhaalactie moest ik werken. Ik wist dat ik sneller en toen de juiste gelegenheid zich voordeed, kon ik toeslaan.”

De andere twee Nederlanders in het veld, Maxime Oosten in de Project 1-BMW, die hij deelt met de Tsjech Michal Makes, en Nathan Schaap in de Allied-Racing-Porsche, samen met de Deen Alexander Hartvig, zorgden in de tweede helft van de race, nadat ze beide het stuur van hun respectievelijke teamgenoten hadden overgenomen, voor een spannend duel. Oosten reed zeer aanvallend en Schaap had zijn handen vol aan de verdediging. Uiteindelijk dwong hij Oosten in de slotronde bij het ingaan van de laatste bocht op het gras, waardoor Oosten wat terrein verloor en Schaap nog als tiende werd afgevlagd. De wedstrijdleiding legde Schaap echter vijf strafseconden op, waardoor Oosten in de einduitslag tiende werd en Schaap genoegen moest nemen met de elfde plaats.

Uitslag race 1 ADAC GT4 Germany Oschersleben
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet