Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
DTM

DTM: Perera wint, drie DTM-rookies op het podium na eerste seizoensrace

DTM, 1. + 2. Rennen Oschersleben 2023 - Foto: Gruppe C Photography
Mooi weer, een goed gevuld veld, dito tribunes: een perfecte start van het DTM-seizoen

Met Franck Perera, Tim Heinemann en Jack Aitken stonden drie DTM-rookies op het podium na de eerste DTM-race van het nieuwe seizoen op het circuit van Oschersleben. Perera startte vanaf de pole-position en reed met de SSR-Lamborghini relatief onbedreigd de overwinning naar huis. Tim Heinemann, afkomstig uit het simracen en in zijn eerste GT3-race, eindigde met de Toksport-Porsche na een sterk gereden wedstrijd als tweede, terwijl Jack Aitken met de Ferrari van Emil Frey Racing als derde werd afgevlagd. Bij diverse rijders ging het mis bij de verplichte pitstops. De zege van Perera betekent de eerste DTM-overwinning voor Lamborghini en de eerste winst voor een Fransman sinds Jean Alesi tijdens de seizoensstart op Hockenheim in het jaar 2005.

Tekst: René de Boer (Twitter: @renedeboer)
Foto’s: ADAC Motorsport

Met de pole-position had Franck Perera, die vorig jaar slechts één DTM-race als invaller reed, zich al de ideale uitgangspositie voor de race verschaft, terwijl ook Jack Aitken vanaf de tweede startplaats een goed perspectief had. Bij de rollende start nam Perera de leiding, maar Aitken verloor het nodige terrein en viel terug naar de vierde plaats achter Perera’s SSR-Lamborghini-teamgenoot Bortolotti en Ricardo Feller in de snelste van de beide Abt-Audi’s.

DTM, 1. + 2. Rennen Oschersleben 2023 - Foto: Gruppe C Photography
Start met Perera voor Bortolotti en Aitken, die al snel de derde plek verliest aan Feller. Aan de buitenkant Porsche-rijder Heinemann

Luca Stolz was de eerste uitvaller van het seizoen met een defecte linker voorwielophanging aan de HRT-Mercedes. Thierry Vermeulen, gestart als 14e, wist rondenlang de duidelijk geroutineerdere Ayhancan Güven achter zich te houden, maar verloor uiteindelijk zijn plek aan de Turkse Porsche-rijder toen in de 16e ronde het pitstopvenster geopend werd. Güven behoorde ook tot de eerste rijders die binnenkwam voor de stop, samen met Aitken en Mick Wishofer. Gaandeweg de race stopten ook de overige rijders, waarbij het vooral bij het Manthey-team totaal niet liep: eerst verloor Preining tijd door een probleem met het linker voorwiel, korte tijd later trof het Olsen met het rechter voorwiel. In de 27e ronde verliep de stop van titelverdediger Sheldon van der Linde ronduit problematisch: het rechter voorwiel ging er niet op, de auto moest opnieuw omhoog en de chaos bij het team was compleet. Uiteindelijk viel Van der Linde uit. Ook zijn BMW-merkgenoot Marco Wittmann moest de strijd staken nadat de motor van zijn M4 geen power meer leverde.

DTM, 1. + 2. Rennen Oschersleben 2023 - Foto: Gruppe C Photography
Nieuwkomer Tim Heinemann reed met de Toksport-Porsche een bijzonder sterke race en werd tweede

Na de pitstops had Perera opnieuw de leiding in handen, voor Heinemann en Aitken, René Rast en Felller. Mirko Bortolotti, voor de pitstops nog tweede achter Perera, verloor vanwege de strategie veel terrein en kwam na de bandenwissel pas op de achtste plaats weer terug in het veld. In de slotfase ontspon zich een flinke strijd tussen Feller en Rast, waarbij de Zwitser in de 40e ronde de drievoudige kampioen passeerde en de vierde plaats overnam.

230527 DTM Podium
Podium met vlnr SSR-teambaas Stefan Schlund, Tim Heinemann, Franck Perera en Jack Aitken

Perera werd na een ogenschijnlijk probleemloze race als winnaar afgevlagd, voor Heinemann en Aitken. Feller eindigde als vierde voor Rast, Kelvin van der Linde, Heinrich, Bortlotti, Engelhart en Olsen. Thierry Vermeulen sloot zijn eerste DTM-race als 15e af.

Uitslag race 1 DTM Oschersleben
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet